VBAC (Vaginal Birth After Caesarean: VBAC): ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΤΟΜΗ :Αλήθειες και μύθοι.
Είναι μύθος πως έχοντας μια καισαρική τομή στο ιστορικό θα πρέπει όλα τα επόμενα παιδιά να γεννηθούν με καισαρική τομή…Συνηθίζαμε να λέμε once a section always a section…Η πρακτική αυτή έχει αλλάξει εδώ και χρόνια και σε κάθε γυναίκα με μια καισαρική τομή στο ιστορικό της δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει εάν επιθυμεί να γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό (VBAC vaginal birth after caesarean )
– Πιθανότητα επιτυχίας : 72-76 %, ανάλογα με το ιστορικό του προηγούμενου τοκετού.
– Το μεσοδιάστημα ανάμεσα στους δυο τοκετούς μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες επιπλοκών : σε μεσοδιάστημα < 15 μηνών η πιθανότητα επιπλοκών αυξάνει κατά 3 φορές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει δικαίωμα ή απαγορεύεται να προσπαθήσει για vbac μια γυναίκα που μόλις γέννησε και ξαναέμεινε έγκυος.
– Το εκτιμώμενο βάρος του εμβρύου επηρεάζει την πιθανότητα επιτυχίας : έχει βρεθεί ότι σε περίπτωση εκτιμώμενου βάρους εμβρύου >4 κιλών ρίχνει το εκτιμώμενο ποσοστό επιτυχίας από το 70% περίπου στο 50%. Αυτό δεν είναι απόλυτο και δεν πρέπει να θεωρείται λόγος για να μην προσπαθήσει μια γυναίκα τον φυσιολογικό τοκετό.
– Πλεονεκτήματα φυσιολογικού τοκετού: γρήγορη αποκατάσταση και κινητικότητα της μητέρας. η εμπειρία του φυσιολογικού , η αποφυγή χειρουργείου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
– Μειονεκτήματα: κίνδυνος διάσπασης τομής της μήτρας : Ο κίνδυνος είναι ως εξής: 1/277 όταν η γυναίκα έχει τις δικές της συσπάσεις κατά τον τοκετό (δηλαδή κάτων του 0,5&) , 1/120 με χρήση οξυτωκίνης (σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ίδιες συσπάσεις)- 1/77 με πρόκληση με κολπικά υπόθετα.
– Συμπτώματα διάνοιξης τομής : ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού στο καρδιοτοκογράφημα – πόνος κάτω από την τομή – αιμορραγία από τον κόλπο.
-Η μητρική θνησιμότητα , όπως και η πιθανότητα φλεβικής θρόμβωσης, κάκωσης αγγείων και η συνολική μέση απώλεια αίματος στον τοκετό είναι μικρότερη στο vbac απ’ότι στην επαναληπτική καισαρική τομή.
– Δεδομένου ότι μόνο το 20-30% των γυναικών μπαίνουν σε αυτόματο τοκετό πριν την ΠΗΤ, είναι φανερό ότι όσο πιο πολύς χρόνος δοθεί στην έγκυο αναμένοντας να μπει σε αυτόματο τοκετό – τόσο και λιγότερες επιπλοκές.
-Η συνήθης αναμονή είναι μέχρι και 10 μέρες μετά την ΠΗΤ , στάδιο το όποιο στατιστικά το 90% των εγκύων θα έχουν μπει σε τοκετό από μόνες τους.
– Επισκληρίδιος αναισθησία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή όχι, κατά τις ανάγκες και επιθυμίες της εγκύου.
– Ενθαρρύνεται η κινητικότητα της εγκύου και η αλλαγή στάσεων , που ευνοεί την διαστολή και εξέλιξη του τοκετού.
– Οξυτωκίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί , αλλά για περιορισμένο διάστημα, με βραδείς ρυθμούς και προσοχή.
– Το πλάνο τοκετού μπορεί να γίνει και να εφαρμοστεί κανονικά, όπως και σε κάθε άλλη εγκυμοσύνη.
– H μητέρα μπορεί να φύγει στο σπίτι μετά από μια ημέρα.
Πηγή: eleucis.gr