Τα καλύτερα βιβλία για παιδιά 0-7 ετών της χρονιάς

by Tseriou 115

Οι 10 (+5) προτάσεις για παιδικά βιλβία το 2020 είναι οι εξής:

1. Ζωογραφιές, η πρώτη μου πινακοθήκη ζώων, των Τ. Ντόναλντσον και Σ. Κινγκ-Τσάϊ

Εκδόσεις Πατάκη

Αριστουργηματική σύλληψη από την Τ. Ντόναλντσον που δημιουργεί ένα αλφάβητο ζώων όπου το ένα διαδέχεται το προηγούμενο καθώς υπερέχει αυτού σε κάποια ιδιότητα.  Το αλφάβητο αυτό απογειώνει η απίστευτη δουλειά της Σ. Κινγκ-Τσάι η οποία δημιουργεί ένα ευφάνταστο πολυτροπικό παιχνίδι, όπου κάθε ζώο γίνεται ένα κινούμενο κομμάτι τέχνης, με folding pages, με χρώματα και κομμένα τμήματα στις σελίδες που δημιουργούν ένα διασκεδαστικό παιχνίδι πρόβλεψης για το επόμενο ζώο. Για παιδιά 0-5 ετών.

 

2. Ματίς, η μαγική διαδρομή, του Τιμ Χοπγκουντ

Εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο

Μια από τις πιο όμορφες και τελευταίες δημιουργίες του Ανρί Ματίς, το The Snail (Το Σαλιγκάρι), είναι η έμπνευση των Hopgood και Boughton για το Matisse’s Magical Trail, αυτό το πραγματικά έξοχο βιβλίο που αποπνέει σε κάθε του στοιχείο από κάθε σελίδα και όχι απλώς σε κάθε σελίδα, την ατμόσφαιρα του Ματίς, τις βαθύτερες συστάδες της έμπνευσής του και κυρίως μας υπενθυμίζει ότι η τέχνη βρίσκεται παντού. Ένα πραγματικό διαμάντι εικαστικής έμπνευσης για κάθε παιδί.

3. Ο κακός ο λύκος είναι άρρωστος, των Ζαν Λερουά και Λορέν Σιμόν

Εκδόσεις Καστανιώτη

Εν προκειμένω έχουμε έναν κακό λύκο που είναι χάλια και φτερνίζεται. Και πάει στον γιατρό  να βρει την γιατρειά του. Μόνο που αυτή η απλή επίσκεψη και αυτή η λιτή ιστορία έχουν μια τρύπα! Όχι μια τρύπα στο νερό, αλλά μια έξυπνη οπή διαμέτρου δύο περίπου εκατοστών απ’ όπου ξεπροβάλλει μια μαριονέτα του λύκου. Με έξοχη, εκφραστική εικονογράφηση, λιτό κείμενο και αυτήν την φανταστική μαριονέτα να εκτινάσσει τις δυνατότητες του βιβλίου και την διάδρασή μας μαζί του.

4. Επιθεωρητής Φλόκος: Η υπόθεση του χαμένου φρυδιού, της Άντζελα Κίογκαν

Εκδόσεις Πατάκη

Μετά από μια δύσκολη εβδομάδα, ο επιθεωρητής Φλόκος, ο φερόμενος ως διασημότερος γάτος ντετέκτιβ στον κόσμο, κι ο πιστός του βοηθός, ο σκύλος Νέλσον, επισκέπτονται ένα μουσείο. Όμως εκεί κάτι παράξενο συμβαίνει. Το φρύδι από το πορτρέτο του ναυάρχου λείπει. Επικρατεί πανικός, μέχρι κι ο ναύαρχος από το πορτρέτο ζήτησε βοήθεια. Ένα άκρως διασκεδαστικό μυστήριο τέχνης, μουσειακής και εικαστικής αγωγής, παρατηρητικότητας και ενσυναίσθησης. Όλη η παρουσίαση εδώ.

5. Φεγγαράκι μου λαμπρό, της Νίκολα Σλέιτερ

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Η Σλέιτερ δημιούργησε ένα υπέροχο βιβλίο όπου πέρα από την πολύ όμορφη εικονογράφησή της ξεχωρίζουν οι έξοχοι ήχοι που ακούγονται ανά όργανο ξεχωριστά για να σμίξουν στο τέλος σε ένα κοινό τραγούδι και το αστεράκι που ανάβει στην τελευταία σελίδα.

6. Χορεύουν οι καμηλοπαρδάλεις;, των Τζιλ Αντρέ και Γκυ Πάρκερ-Ρις

Εκδόσεις Πατάκη

Δέκα εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, το μπεστ σέλερ αυτό των Τζιλ Αντρέ και Γκυ Πάρκερ-Ρυς που μας έρχεται από το 1999. Είναι η ιστορία της Τζίνας της καμηλοπάρδαλης, με τον μακρύ, χαριτωμένο λαιμό και τα στραβά πόδια που θέλει πολύ να χορέψει στον μεγάλο χορό της ζούγκλας μα… δεν μπορεί. Αφού όλοι ξέρουν ότι οι καμηλοπαρδάλεις δε χορεύουν… Ή μήπως χορεύουν; Για τη θέληση, για την προσπάθεια, για την διαφορετικότητα και κυρίως για εκείνους που εντοπίζουν ότι κάποιοι χρειάζονται απλώς μια άλλη δοκιμασία, ένα άλλο γήπεδο, μια άλλη μουσική για να ανταποκριθούν και γιατί όχι να διαπρέψουν.

7. Καληνύχτα λιονταράκι, του Τζόσουα Τζορτζ

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Πρόκειται για ένα ευφυέστατο παιχνίδι αναζήτησης και παρατηρητικότητας (search and observation books) στο οποίο εξασκείται το παιδί και λυρικά καληνυχτίζει τους φίλους του ζώου πριν κοιμηθεί και ο ίδιος. Δημιουργημένο με εικόνες πίσω από σκοτεινές διαφάνειες οι οποίες δημιουργούν έτσι παράθυρα-φακέλλους προσβάσιμους για τον φακό μόνο από κάτω. Το παιδί-αναγνώστης τοποθετεί τον χάρτινο φακό, που είναι στην ουσία ένα κατάλευκος κύκλος, μέσα στον διαφανή φάκελλο και κινώντας τον αναζητεί το ζητούμενο κάθε φορά φιλαράκι το οποίο φωτίζεται από τον λευκό κύκλο (φακό).

8. Λούνα- Μου αρέσει πολύ το ποδήλατο, της Λήδας Βαρβαρούση

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Η Λούνα παίζει χαρούμενη, ξαφνικά λιμπίζεται το καινούριο ποδήλατο του Λίο, του το ζητά, του προσφέρει τα παιχνίδια της σε αντάλλαγμα, ώσπου στο τέλος σκαρφίζεται ένα τέχνασμα για να κάνει κι αυτή μία βόλτα με το ποδήλατο. Λιτές, ρεαλιστικές μορφές και γραμμές, λιτό περιβάλλον, έντονα χρώματα με κυρίαρχα το πράσινο και το γαλάζιο, βραχύ κείμενο, ανάλαφρη, καθημερινή, ευχάριστη ιστορία, από την Λούνα που προσωπικά την βρίσκω πολύ του γούστου μου και ο,τι πρέπει για παιδιά λίγων μηνών-4 ετών.

9. Μικρός Έλιοτ στην Εξοχήτου Μάικ Κουράτο

Η σειρά του Μικρού Έλιοτ, απλογραμμένη, εύληπτη, κατανοητή, δίχως υπερφόρτωση πληροφοριών και σφοδρές καταστάσεις που προκαλούν έντονες συναισθηματικές αποκρίσεις, είναι από τις προτεινόμενές μας για παιδιά από 1 μέχρι 3,5 περίπου ετών, παιδιά δηλαδή μέχρι και πριν πάνε στο νηπιαγωγείο. Έχει μεταφραστεί σε 13 γλώσσες και έχει λάβει αρκετές διακρίσεις για την animation λογικής εικονογράφησή της.

10. Πού είναι η κυρία πάπια; της Ίνγκελα Πέτερσον Αριένιους,

Εκδόσεις Ίκαρος

Μετά τα “Πού είναι η κυρία Ζέβρα;” και “Πού είναι ο κύριος Σκύλος;” η Ίνγκελα Πέτερσον Αριένιους επανέρχεται με ένα ακόμα επιτυχημένο πολυτροπικό board book. Με απλές ερωτήσεις σε μεγάλη εύληπτη γραμματοσειρά, καθαρές μορφές ζώων, μικρά υφασμάτινα μέρη για απτικές και νοητικές διαδρομές και έναν μαγικό καθρέφτη στο τελευταίο σαλόνι όπου το παιδί θα δει τον εαυτό του στην ερώτηση “Και πού είσαι εσύ;“.

 

Πηγή: elniplex.com

You may also like