Βαλίτσα Μαιευτηρίου – Όλα όσα χρειάζεστε

by Tseriou 115

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μια από τις πιο όμορφες και μαγικές περιόδους κάθε γυναίκας. 

Όλες την βιώνουν με τον δικό τους τρόπο, καθώς τα συναισθήματα που δημιουργεί σε κάθε μέλλουσα μανούλα είναι τόσο διαφορετικά όσο και η ίδια. Αδιαμφισβήτητα ωστόσο όσο πλησιάζει η ημερομηνία του πιθανού τοκετού όλα τα αισθήματα κορυφώνονται. Αυτό οφείλεται στην γλυκιά προσμονή που ολοένα αυξάνεται και του άγχους της κάθε μανούλας να είναι όλα τέλεια για την υποδοχή του γλυκού πλάσματος που ετοιμάζεται για την έξοδό του στον κόσμο.

Το άγχος ωστόσο είναι κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε να υπάρχει, αλλά που σίγουρα δεν μπορεί να εξαφανιστεί γιατί η μέλλουσα μανούλα έχει τόσες σκέψεις που κανείς άλλος δεν μπορεί να καταλάβει πέρα από την ίδια. Μπορεί όμως να μειωθεί σημαντικά με την κατάλληλη προετοιμασία και οργάνωση. Στην ουσία το θέμα της ιατρικής παρακολούθησης είναι πλήρως αυτοματοποιημένο με τις προγραμματισμένες επισκέψεις στον γιατρό σας ο οποίος παρακολουθεί στενά την πορεία της εγκυμοσύνης καθώς και την υγεία του βρέφους και της δικής σας. Έτσι λοιπόν το μόνο που έχετε να ασχοληθείτε εσείς είναι να συγκεντρώσετε όλα όσα χρειάζεστε για την εισαγωγή, την παραμονή και την έξοδό σας από το μαιευτήριο και θα το κάνετε φτιάχνοντας σωστά την γνωστή “Βαλίτσα μαιευτηρίου”.

Και για να σας λύσουμε την απορία “τι πρέπει να πάρω μαζί μου στο μαιευτήριο;“, παρακάτω συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να περιλαμβάνονται στην βαλίτσα μαιευτηρίου σας για να μην σας λείψει απολύτως τίποτα και να έχετε μόνο να απολαύσετε τις πρώτες στιγμές με το παιδάκι σας.

Βρείτε λοιπόν την πιο όμορφη βαλίτσα την οποία μπορείτε να επιλέξετε πατώντας εδώ και διαβάστε με ηρεμία και προσοχή τι χρειάζεται να βάλετε μέσα για εσάς και το μωρό αλλά τι θα προσθέσει σε αυτήν και ο μπαμπάς για να είστε όλοι έτοιμοι για την μεγάλη στιγμή.

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΜΑ

  • 1 ζακέτα, ειδικά αν γεννήσεις το χειμώνα

Μέσα στο μαιευτήριο θερμοκρασία είναι αρκετά υψηλή για τις λεχώνες και τα νεογέννητα μωράκια. Παρόλα αυτά επειδή θα είστε ιδιαίτερα ταλαιπωρημένες από την διαδικασία της γέννας σίγουρα θα χρειαστείτε μια ζακέτα τουλάχιστον γιατί ο οργανισμός σας θα είναι αδύναμος και ίσως έχετε λίγα ρίγη, είτε γεννήσετε με καισαρική είτε φυσιολογικά. Επιπρόσθετα επειδή θα φοράτε ελαφρύ νυχτικό από μέσα η ζακέτα θα σας εξασφαλίσει μια περισσότερη άνεση κατά την διάρκεια των επισκέψεων που ίσως δεχθείτε. Καλό είναι η ζακέτα να έχει σχετικά άνετο μανίκι για να μπορείτε να την βάζετε και να την βγάζετε εύκολα σε περίπτωση που έχετε ορό στο χέρι ή να μπορείτε να μαζεύετε το μανίκι μέχρι το σημείο που σας εξυπηρετεί για να κινείσθε ελεύθερα.

  • 2-3 σουτιέν θηλασμού Προτιμότερα τα βαμβακερά και σε ένα μέγεθος μεγαλύτερο γιατί οι μαστοί θα μεγαλώσουν με την παραγωγή γάλακτος

Τα σουτιέν θηλασμού είναι ειδικά σουτιέν που έχουν εύκολο άνοιγμα στην περιοχή του στήθους ώστε να μην χρειαστεί να το βγάζετε κάθε φορά που επιθυμείτε να θηλάσετε το μωράκι σας. Κάποιες εγκυούλες ίσως το γνωρίζετε ήδη διότι μπορεί να τα φορούσατε και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης που εξυπηρετούν ιδιαίτερα λόγω της άνεσης που προσφέρουν. Συνήθως η παραγωγή του γάλατος ξεκινάει αμέσως μετά την γέννα και θα δοκιμάσετε να θηλάσετε για πρώτη φορά το μωράκι σας. Επειδή τις πρώτες μέρες η παραγωγή του γάλατος είναι ιδιαίτερα αυξημένη ίσως παρατηρήσετε μια απότομη (ναι επιπρόσθετη) αύξηση του μεγέθους του στήθους σας, για αυτό καλό είναι τα σουτιέν θηλασμού που θα επιλέξετε να είναι ένα νούμερο μεγαλύτερα από αυτά που ήδη φοράτε. Επιπρόσθετα μετά την διαδικασία του τοκετού η κάθε πίεση που ίσως προκαλέσει το σουτιέν πιθανό να σας προκαλέσει κάποια δυσχέρεια μπορείτε να την αποφύγετε χρησιμοποιώντας μεγαλύτερο νούμερο.

  • 2 νυχτικά ή πυτζάμες Θα πρέπει να είναι άνετες και να ανοίγουν στο στήθος για να βοηθούν στο θηλασμό

Επειδή το νυχτικό ή η πιτζάμα θα είναι το βασικό σας ένδυμα κατά την παραμονή σας στο μαιευτήριο είναι πολύ σημαντική η σωστή επιλογή τους. Προτείνεται η ποιότητά τους να είναι βαμβακερή ώστε να μην σας προκαλούν ιδρώτα και να είστε άνετες μέσα σε αυτά. Στην περίπτωση του νυχτικού επιλέξτε το κατάλληλο μήκος που να αισθάνεστε άνετα κατά την διάρκεια των επισκέψεων. Εάν έχετε γεννήσει με καισαρική, καλό θα ήταν να αποφύγετε την χρήση πιτζάμας διότι το παντελόνι δεν θα σας εξυπηρετήσει καθώς μπορεί να πέφτει στην περιοχή που έχετε τα ράμματα και να σας ενοχλεί και επίσης ίσως σας προκαλέσει δυσκολία κατά την διάρκεια των αλλαγών που θα χρειαστεί η επέμβασή σας.

  • 2 ρόμπες για να κυκλοφορείς στους χώρους του μαιευτηρίου

Οι ρόμπες έχουν στην ουσία τον ρόλο που έχει και η ζακέτα όπως περιγράφηκε παραπάνω ώστε να μπορείτε να κυκλοφορείτε πιο άνετα στους χώρους του μαιευτηρίου. Πρέπει και πάλι να προσέξετε ιδιαίτερα το μανίκι να είναι άνετο για τους ίδιους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω.

  • Ένα φαρδύ βαμβακερό t shirt
Θα το χρειαστείτε σε περίπτωση που σας προκαλέσει οποιαδήποτε δυσχέρεια το νυχτικό σας ή αν επιθυμείτε να κοιμηθείτε με αυτό κατά την διάρκεια της νύχτας. Είναι ότι πιο άνετο και πρακτικό μπορείτε να φορέσετε για κάθε ενδεχόμενο.
  • Εσώρουχα μιας χρήσης (λοχείας)

Σε κάποια νοσοκομεία σου τα προσφέρουν εντελώς δωρεάν και όσα χρειαστούν κατά την διάρκεια της παραμονής σας εκεί και σε κάποια άλλα όχι. Σε περίπτωση που το νοσοκομείο που θα γεννήσετε ανήκει στην δεύτερη κατηγορία πρέπει απαραίτητα να προμηθευτείτε. Είναι ειδικά εσώρουχα σαν γάζα χωρίς ραφές, πολύ ελαστικά, ελαφριά και άνετα. Πολλές γυναίκες τα χρησιμοποιούν και μετά την έξοδό τους από το μαιευτήριο λόγω της ευκολίας που παρέχουν.

  • Ζεστές κάλτσες

Επειδή όπως προαναφέραμε ο οργανισμός μετά την γέννα είναι ιδιαίτερα καταπονημένος ίσως βιώσετε κάποια ρίγη και τα άκρα είναι από τα πρώτα σημεία του σώματος που κρυώνουν. Πάρτε μαζί σας τουλάχιστον ένα ζευγάρι ζεστές κάλτσες για να προσφέρετε στον εαυτό σας την ζέστη και την θαλπωρή που χρειάζεται.

  • Παντόφλες/ Σαγιονάρες

Ακόμα και αν γεννήσετε χειμώνα θα χρειαστείτε παντόφλες και σαγιονάρες. Τις παντόφλες τις χρειάζεστε για να κυκλοφορείτε στο δωμάτιό σας και στο μαιευτήριο γενικά και τις σαγιονάρες θα τις βάλετε όταν θελήσετε να κάνετε ένα ντους στο μπάνιο ώστε να μπορέστε να πατήσετε μέσα στην ντουζιέρα. Όσο καθαρός κι αν είναι ο χώρος του μαιευτηρίου που θα φέρετε στον κόσμο το παιδί σας, καλό είναι να μην εκτεθείτε σε πιθανά μικρόβια.

  • 1 σετ ρούχα για την έξοδο
    • 1 εσώρουχο για την έξοδο
    • Αναπαυτικά παπούτσια για την έξοδο σας από το μαιευτήριο

Για την έξοδο επιλέξτε ρούχα που να σας κάνουν να αισθάνεστε όμορφες γιατί ίσως θελήσετε να έχετε κάποιες αναμνηστικές φωτογραφίες για να κρατήσετε για πάντα αυτή τη στιγμή και σίγουρα δεν θέλετε να βλέπετε τον εαυτό σας να φοράει κάτι που δεν σας αρέσει. Παρόλα πρωτίστως πρέπει να εξασφαλίσετε την άνεσή σας για αυτό τα ρούχα πρέπει να είναι αναπαυτικά όπως και τα παπούτσια σας.

  • Αντισηπτικά χεριών

Αν και στα περισσότερα μαιευτήρια υπάρχει τοποθετημένο ειδικό μηχάνημα με αντισηπτικό υγρό μέσα ή έξω από το δωμάτιο καλό είναι να έχετε κι εσείς το δικό σας. Αυτό γιατί μπορεί όταν πάρετε αγκαλιά ή θηλάζετε το μωράκι σας να θέλετε να αποστειρώσετε τα χέρια σας να μην μπορείτε να έχετε άμεση πρόσβαση στο υπάρχον αντισηπτικό, οπότε θα έχετε το δικό σας δίπλα πάντα εύκαιρο. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση που κάποιος άλλος επιθυμήσει να έρθει σε επαφή με το μωρό σας.

  • Lip balm – Τα χείλη χρειάζονται extra ενυδάτωση μετά τη γέννα

Γενικά μετά την γέννα είτε αυτή είναι φυσιολογική ή με καισαρική προκαλείται μία αφυδάτωση στον οργανισμό λόγω της μεγάλης απώλειας υγρών, αυτή αποτυπώνεται ιδιαίτερα στα χείλη. Πάρτε μαζί σας το lip balm σας για να τα ενυδατώνετε όσο συχνά χρειάζεται για να τα διατηρήσετε υγιή και να μην σας ενοχλούν.

  • Έλαια και σύνεργα για μασάζ

Επειδή, ιδιαίτερα στην περίπτωση της καισαρικής μπορεί να χρειαστεί να παραμείνετε αρκετές ώρες στο κρεβάτι, ίσως καταπονηθεί ιδιαίτερα η μέση σας. Καλό είναι να έχετε μαζί σας κάποιο ενυδατικό λαδάκι ώστε να σας προσφέρει κάποιος ένα μασάζ που θα βοηθήσει του μυς σας να χαλαρώσουν και να σας χαρίσει την ανακούφιση που χρειάζεστε. Μασάζ ωστόσο μπορεί να χρειαστεί και το στήθος σας καθώς όπως είπαμε η παραγωγή του γάλατος είναι ιδιαίτερα έντονη και απότομη με αποτέλεσμα να σας προκαλέσει πρήξιμο ή κάποιες μικρές μάζες από τους γαλακτοφόρους αδένες. Ένα απαλό μασάζ θα βοηθήσει το στήθος σας να χαλαρώσει και θα έχει θετική επίδραση στη ροή του γάλατος.

  • Προϊόντα μακιγιάζ
Επειδή μια μαμά δεν παύει να είναι και γυναίκα σιγουρευτείτε ότι βάλατε στην βαλίτσα μαιευτηρίου σας τα προϊόντα που θα χρειαστείτε για το διακριτικό μακιγιάζ που ίσως κάνετε για να τονίσει ακόμα περισσότερο την λάμψη της ευτυχίας σας και να σας κάνει να αισθάνεστε όμορφες κατά την διάρκεια των επισκέψεων ή την επίσκεψη σας στην καφετέρια του μαιευτηρίου. Επίσης θα τα χρησιμοποιήσετε σίγουρα κατά την έξοδό σας από το μαιευτήριο για τις αναμνηστικές φωτογραφίες που αναφέραμε προηγουμένως.

  • Καθρεφτάκι
  • Κιτ περιποίησης νυχιών
Κυρίως νυχοκόπτη ή ψαλιδάκι για τα νύχια ώστε να τα κόψετε αν κρίνετε ότι σας ενοχλούν κατά τον χειρισμό του μωρού, αν και καλό είναι τα νύχια σας να είναι κομμένα και άβαφα κατά την εισαγωγή σας στο νοσοκομείο.
  • Μάσκα Ύπνου
Θα την χρειαστείτε αν μοιράζεστε το δωμάτιο με κάποια άλλη νέα μανούλα και θέλετε να χαλαρώσετε αλλά έχετε δυσκολίες με το φως, θα σας εξυπηρετήσει ιδιαίτερα.
  • Χτένα, βούρτσα, λαστιχάκι και τσιμπιδάκια για τα μαλλιά – εξαιρετικά χρήσιμα για τη διάρκεια της γέννας

Τα καλλυντικά σας θα τα χρειαστείτε απαραίτητα για να αισθανθείτε καλύτερα. Ιδιαίτερα όταν μπορέσετε να κάνετε το πρώτο σας μπανάκι και να περιποιηθείτε τον εαυτό σας θα σας προσφέρει απίστευτη φρεσκάδα και αναζωογόνηση και σίγουρα δεν θα θέλατε να σας λείπουν τα βασικά είδη για να το επιτύχετε αυτό.

  • 2 πετσέτες μπάνιου, 2 πετσέτες προσώπου

Ίσως σας τις προσφέρει το μαιευτήριο, αλλά ίσως και όχι. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να τις έχετε μαζί σας για να αισθάνεστε πιο άνετες ή να μην χρειαστεί να ζητάτε συχνά, καθώς μπορεί να τις χρησιμοποιείτε και εκτός μπάνιου

  • Οδοντόβουρτσα/οδοντόκρεμα
  • Ουδέτερο σαπούνι (προσοχή: όχι αρωματικά αφρόλουτρα!)

Το νεογέννητο μωράκι σας πρέπει να μυρίζει μόνο το δικό σας φυσικό άρωμα καθώς η όσφρηση η κύρια αίσθηση αναγνώρισής σας από αυτό

  • Σαμπουάν
  • Τοπικό καθαριστικό για την ευαίσθητη περιοχή, κατάλληλο για μετεγχειρητική χρήση
  • Σφουγγάρι
  • Ξυραφάκι
  • Υγρά χαρτομάντιλα για κάθε πιθανή χρήση
  • Πιστολάκι

Για να στεγνώσετε τα μαλλιά σας σε περίπτωση που λουστείτε. Ακόμα και αν έχει το μαιευτήριό σας ίσως να μην είναι αρκετά δυνατό ώστε να σας στεγνώσει άμεσα και αποτελεσματικά τα μαλλιά και δεν πρέπει να ρισκάρετε το ενδεχόμενο πιθανού κρυολογήματος, ανεξαρτήτως της ζέστης που υπάρχει στον χώρο που βρίσκεστε.

  • Την κρέμα για την πρόληψη των ραγάδων

Εφόσον την χρησιμοποιείτε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης προσθέστε την τελευταία στιγμή στην βαλίτσα μαιευτηρίου σας και βεβαιωθείτε να την πάρετε μαζί σας φεύγοντας, διότι καλό είναι να το χρησιμοποιήσετε για κάποιους μήνες και μετά την γέννα σας.

Για τα καλλυντικά και τα προσωπικά σας αντικείμενα καλό είναι να προμηθευτείτε με ένα πρακτικό νεσεσέρ που να έχει την σωστή χωρητικότητα για να τα χωρέσει όλα όμορφα και οργανωμένα. Το νεσεσέρ αυτό, μόλις γεννηθεί με το καλό το μωράκι σας, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να βάλετε μέσα όλα τα απαραίτητα για την αλλαγή της πάνας όπως είναι τα μωρομάντηλα, η κρέμα του συγκάματος καθώς και 4-5 πάνες. Με αυτον τον τρόπο θα τα έχετε όλα συγκεντρωμένα και έτοιμα προς χρήση. Μπορείτε να δείτε τις προτάσεις μας με τα πιο όμορφα και πρακτικά νεσεσέρ πατώντας εδώ

  • Κινητό ή Tablet και φορτιστή απαραίτητα

Το κινητό σας θα χρειαστεί για τις άπειρες φωτογραφίες που θα βγάλετε με το νεογέννητο μωράκι σας το οποίο δεν θα χορταίνετε να χαζεύετε με τις ώρες. Επιπρόσθετα θα σας βοηθήσει στην χαλάρωσή σας καθώς πέρα από την προφανή του χρήση που είναι να μιλήσετε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, μπορείτε να δείτε ότι θέλετε ή να χαλαρώσετε ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική.

  • Ένα πακέτο επιθέματα στήθους

Είναι άκρως απαραίτητα, καθώς από τη στιγμή που ξεκινάει η παραγωγή του γάλατος η ροή είναι συνεχής, ακόμα και αν είναι μόνο μερικές σταγόνες. Χρησιμοποιώντας τα επιθέματα στήθους προστατεύεται το σουτιέν θηλασμού σας από λεκέδες και το στήθος σας από επιμολύνσεις, ενώ διατηρείτε την θηλή σας καθαρή για τον θηλασμό του μωρού σας. Φροντίστε μόνο να αντικαθιστάτε τακτικά τα επιθέματα.

  • Πορτ μπεμπέ ή καθισματάκι αυτοκινήτου για την τοποθέτηση του μωρού κατά την έξοδό σας από το μαιευτήριο. Δείτε προτάσεις για καθισματάκια αυτοκινήτου εδώ.
  • Σερβιέτες λοχείας

Είτε γεννήσετε φυσιολογικά είτε με καισαρική για κάποιο διάστημα θα έχετε μια αιμορραγία που θα απαιτεί την χρήση σερβιέτας. Όσο βρίσκεστε στο μαιευτήριο θα σας παρέχουν ειδικές σερβιέτες οι οποίες είναι αρκετά μεγάλες και κατάλληλες για τις πρώτες ημέρες μετά την γέννα. Για την έξοδό σας ωστόσο καλό θα ήταν να έχετε κι εσείς τις δικές σας σερβιέτες λοχείας.

  • Κρέμα για τις θηλές
Επειδή το στήθος της λεχώνας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και οι πρώτες μέρες του θηλασμού μπορεί να είναι λίγο δύσκολες μέχρι να προσαρμοστεί η μητέρα και το μωρό και να γίνεται σωστά η διαδικασία ίσως οι θηλές να παρουσιάσουν μια ευαισθησία. Για να το αποφύγετε αυτό καλό είναι να συμπεριλάβετε στην βαλίτσα μαιευτηρίου σας μια κρέμα ιδανική για τις θηλές. Μια καλή επιλογή είναι το λάδι λανολίνης το οποίο είναι απόλυτα φυσικής προέλευσης η οποία σαν υφή ομοιάζει ιδιαίτερα με αυτή της βαζελίνης και δημιουργεί μία λίπανση της περιοχής που την ανακουφίζει. Καλό είναι να συμβουλευτείτε τη μαία ή τον γυναικολόγο σας για την κατάλληλη επιλογή της κρέμας καθώς πολλές εταιρείες του εμπορίου διαθέτουν εξίσου αξιόλογες επιλογές.
  • Υποστρώματα μιας χρήσης
Είναι αδιάβροχα υποστρώματα τα οποία θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα, καθώς μπορείτε να τα έχετε στο κρεβάτι σας ώστε να αποφεύγετε τους πιθανούς λεκέδες λοχείας που μπορεί να σας φέρνουν σε δύσκολη θέση ή να απατούν συχνή αλλαγή των σεντονιών. Επιπρόσθετα σε περίπτωση που γεννήσετε σε δημόσιο νοσοκομείο, θα σας εξυπηρετήσουν ιδιαίτερα κατά την αλλαγή του μωρού ώστε να διατηρήσετε τα σεντόνια σας καθαρά ακόμα και σε περίπτωση “ατυχήματος”.
  • Καλύμματα μιας χρήσης για την λεκάνη του μπάνιου

Σίγουρα τα μαιευτήρια οφείλουν να είναι απόλυτα καθαρά αλλά για τον αδύναμο οργανισμό της λεχώνας καμία έξτρα προφύλαξη δεν είναι υπερβολική. Επειδή το μπάνιο του δωματίου είναι ένας χώρος που θα χρησιμοποιείται αρκετά συχνά και πρέπει να προφυλάξετε τον οργανισμό σας από οποιαδήποτε επιμόλυνση ακόμα και μικρή, καλό είναι να έχετε μαζί σας τα καλύμματα λεκάνης μίας χρήσης ώστε να αισθάνεστε περισσότερο σίγουρη.

  • Μαξιλάρι θηλασμού

Το μαξιλάρι θηλασμού συνήθως ακόμα και οι μαίες ζητάνε να το έχετε μαζί. Είτε γεννήσετε σε δημόσιο νοσοκομείο είτε σε ιδιωτικό που σου παρέχουν αν θελήσεις μαξιλάρι θηλασμού, καλό είναι να έχετε μαζί σου το δικό σας μαξιλάρι ώστε να μάθετε από την αρχή και με την βοήθεια της μαίας, να το χρησιμοποιείτε σωστά και να βρείτε την στάση θηλασμού που σας εξυπηρετεί περισσότερο με αυτό. Τα πιο πρακτικά, από άποψη χώρου και αισθητικής για την περαιτέρω χρήση τους είναι αυτά που θα βρεις εδώ. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε από την εγκυμοσύνη κιόλας καθώς είναι εξαιρετικά χρήσιμο για την ανακούφιση της μέσης. Το ίδιο μαξιλάρι μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε στο μαιευτήριο και κατά την διάρκεια του ύπνου τοποθετώντας το ανάμεσα στα πόδια σας ώστε να μην σας ενοχλούν τα ράμματα, ή στο κρεβάτι γενικότερα στηρίζοντας την μέση, τον αυχένα σας ή κάτω από τα πόδια σας.

  • Χρήματα

Υποχρεωτικά στην βαλίτσα μαιευτηρίου πρέπει να έχετε και τα χρήματα που θα χρειαστείτε για την παραμονή σας εκεί όπως για φαγητό (παρόλο που το μαιευτήριο μπορεί να σας προσφέρει ένα έξτρα σνακ για τη μαμά δεν είναι ποτέ κακή ιδέα) ή οποιαδήποτε άλλη ανάγκη σας καθώς και τα χρήματα για την αποπληρωμή του μαιευτηρίου.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΜΩΡΟ

 

Αν το νοσοκομείο δεν σας προσφέρει τα είδη ρουχισμού του μωρού σας τότε καλό είναι να φτιάξετε μια ξεχωριστή βαλιτσούλα για το μωρό την οποία θα έχετε πλύνει με κατάλληλο βρεφικό απορρυπαντικό και θα τις προσθέσετε τα κάτωθι:

  • – 7 ολόσωμα βρεφικά φορμάκια

Την ποιότητά τους μπορείτε να την επιλέξετε εσείς ανάλογα με την εποχή του τοκετού και μπορεί να είναι βαμβακερά, φλις ή βελουτέ. Στην αγορά διατίθενται πολλές επιλογές σε φορμάκια αλλά συστήνεται να προσέξετε ιδιαίτερα τον τρόπο κλεισίματος, που είναι καλό να είναι από μπροστά ή από κάτω και όχι από πίσω καθώς δυσκολεύει την διαδικασία της αλλαγής της πάνας. Σε κάποιες εταιρείες διατίθενται και φορμάκια τα οποία είναι ιδανικά για νεογέννητα καθώς κλείνουν από κάτω με σούρωμα. Δηλαδή τραβάτε δύο κορδονάκια και το μωράκι σας είναι μέσα και αντίστοιχα κατά την αλλαγή της πάνας απλά ανοίγετε το σούρωμα. Εξυπηρετεί και κερδίζετε πολύ χρόνο. Προτείνεται τα φορμάκια να καλύπτουν και τα πατουσάκια του μωρού ώστε να μην απαιτούνται καλτσάκια τα οποία μπορεί να του βγαίνουν. Ακόμα καλό είναι να αποφύγετε τα σετ παντελονάκι/φουστίτσα και μπλουζίτσα, γιατί όσο χαριτωμένα και αν είναι, για να τα βάλετε στο νεογέννητο μωράκι σας θα το ταλαιπωρήσετε και θα ταλαιπωρηθείτε κι εσείς καθώς δεν μπορούν να στηρίξουν το κεφαλάκι τους και θα πρέπει να το κρατάτε προσεκτικά προσθέτοντας ακόμα ένα αχρείαστο άγχος στην διαδικασία του ντυσίματος.

  • 6- 7 βαμβακερά φανελάκια

Αυτά τα φοράει το μωράκι μας εσωτερικά από το φορμάκι του και ανάλογα της εποχής μπορεί να είναι μακρυμάνικα, κοντομάνικα ή τιραντάκια.

  • Καλτσάκια (σε περίπτωση που τα φορμάκια που έχετε μαζί αφήνουν ακάλυπτα τα πατουσάκια του αν και όπως αναφέρεται παραπάνω προτείνεται τα φορμάκια που επιλέγονται να τα καλύπτουν)
  • 1 σετ ρουχαλάκια εξόδου για το μωρό
    • Μπουφανάκι
    • Σκουφάκι εξόδου
    • Φόρμα εξόδου

  • 1 κουβερτούλα λεπτή η χειμερινή για την έξοδο του μωρού και μπορείτε να επιλέξετε την δική σας εδώ
  • Γαντάκια, γιατί τα μωρά γρατζουνάνε το πρόσωπό τους.
Κάποιοι γιατροί δεν είναι σύμφωνοι με αυτό ωστόσο αν το μωράκι σας γδέρνει το προσωπάκι του μπορείτε να το συζητήσετε μαζί του
  • Πανάκια πετσετούλες για το μωρό
  • 2 Πάνες αγκαλιάς

Οι πάνες αγκαλιές έχουν πολλές χρήσεις, η κυριότερη είναι για να παίρνετε εσείς ή όποιος άλλος θελήσει, αγκαλιά το μωράκι σας. Καλό είναι την μια πάνα αγκαλιάς να την χρησιμοποιείτε αποκλειστικά εσείς και η άλλη να είναι για τον υπόλοιπο κόσμο και να ξέρετε πάντα ποια πλευρά ακουμπάει στα ρούχα των επισκεπτών και ποια το μωρό σας ώστε να μην την αντιστρέψετε ποτέ. Επίσης μπορείτε να τυλίγετε με αυτή το μωράκι σας για να του δημιουργείτε αίσθημα θαλπωρής και ασφάλειας στην αγκαλιά ή τον θηλασμό ή να το σκεπάζετε με κάτι ελαφρύ σε περίπτωση που κάνει ιδιαίτερη ζέστη, κατά την διάρκεια του ύπνου του δίπλα σας. Μπορείτε να επιλέξετε τις δικές σας πάνες αγκαλιάς εδώ

  • 4 – 6 Πανάκια ώμου για το ρέψιμο του μωρού

 

Για τα μαιευτήρια που δεν τα παρέχουν να έχετε μαζί σας:

  • Βρεφική κρέμα σώματος
  • Κρέμα για κάθε αλλαγή πάνας
  • Μωρομάντηλα
  • Ειδικό βρεφικό σαπουνάκι ιδανικά κατάλληλο και για τα μαλλάκια και για το σωματάκι του μωρού που θα κρατήσετε και μετά για χρήση στο σπίτι. Μια καλή λύση είναι να βρείτε την εταιρεία που προτιμάτε και να προμηθευτείτε με δειγματάκια. Ακόμα και ένα μόνο δείγμα είναι αρκετό για πολλές ημέρες χρήσης. Έτσι θα εξασφαλίσετε πολύτιμο χώρο στην βαλίτσα σας.

Αν γεννήσετε σε ιδιωτικό νοσοκομείο δεν θα χρειαστεί να εφοδιαστείτε κάτι από τα παραπάνω καθώς σας τα παρέχουν εκείνοι και επιπρόσθετα θα σας φέρουν στο δωμάτιο αρκετά δείγματα διαφόρων εταιρειών που μπορείτε να κρατήσετε για τις πρώτες ημέρες με το μωρό στο σπίτι.

  • Πάνες (1 πακέτο)

Σε κάποια μαιευτήρια στις παρέχουν και δεν χρειάζεται να τις εφοδιαστείτε, καθώς σας αλλάζουν εκείνοι το μωράκι σας σε κάποια άλλα όμως όχι. Καλό είναι να προμηθευτείτε τις πάνες που θα σας προτείνουν ή χρησιμοποιούν εκεί. Εφόσον ετοιμάσετε την βαλίτσα σας νωρίς, μπορείτε να επωφεληθείτε των προσφορών τόσο των διαδικτυακών όσο και στα σούπερ μάρκετ και να εφοδιαστείτε με τις απαραίτητες πάνες σε καλύτερη τιμή.

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑ

Αν ο μπαμπάς σκοπεύει να μείνει κοντά σας στο μαιευτήριο κατά την διάρκεια της νύχτας, καλό είναι να φτιάξετε μία ξεχωριστή μικρή βαλιτσούλα και για αυτόν για να έχει μαζί του:

  • Μια αλλαξιά ρούχα για κάθε ημέρα διανυκτέρευσης
  • Τα προσωπικά του είδη περιποίησης

 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

Καλό είναι να έχετε στην βαλίτσα μαιευτηρίου σας όλα τα έγγραφα που απαιτούνται για την Εισαγωγή σας και την δήλωση του μωρού σας. Σε κάποια μαιευτήρια προσφέρεται ασφάλιση του βρέφους αμέσως μετά την γέννησή του που χρειάζεται κάποια επιπρόσθετα χαρτιά από εσάς. Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει αυτά που είχαν ζητηθεί στο δικό μας μαιευτήριο ωστόσο καλό είναι να ενημερωθείτε αναλυτικά για αυτά που θα χρειαστεί το δικό σας.

  • Αστυνομική ταυτότητα και των δυο γονέων ή διαβατήριο
  • Θεωρημένο βιβλιάριο υγείας για τους ασφαλισμένους του ΓΕΣΥ
  • Κάρτα ιδιωτικού ασφαλιστικού φορέα εφόσον υπάρχει
  • Ληξιαρχική πράξη γάμου που να έχει επικυρωθεί μέσα σε διάστημα 6 μηνών
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής επικυρωμένο επίσης όχι περισσότερο από 6 μήνες
  • Τον φάκελο που περιέχει το ιστορικό της εγκυμοσύνης και τυχόν παθολογικά ευρήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη
  • Άλλες εξετάσεις που αποδεικνύουν τυχόν προβλήματα υγείας που έχεις
  • Το τελευταίο υπερηχογράφημα

 

Γενικά επειδή οι παροχές κάθε μαιευτηρίου διαφέρουν σημαντικά, καλό είναι να ενημερωθείτε για το τι σας προσφέρουν εκεί και τι όχι. Έτσι θα μπορέσετε εύκολα να εξαιρέσετε από την ανωτέρω λίστα της βαλίτσας μαιευτηρίου ότι δεν σας χρειάζεται.

Ετοιμάστε λοιπόν την βαλίτσα σας με την ησυχία σας και σχετικά νωρίς ώστε να μπορέσετε να συγκεντρώσετε ότι χρειάζεστε και να απολαύσετε την διαδικασία όσο το δυνατόν περισσότερο. Και να θυμάστε πάντα όσο αγχωτική και αν φαντάζει εκείνη η ώρα … θα είναι ότι πιο μαγικό μπορεί να σας συμβεί και θα γνωρίσετε επιτέλους το πλασματάκι που τόσο ανυπομονούσατε!

 

Πηγή: rocksugarbaby.gr

You may also like