Τσάι και εγκυμοσύνη : Αυτά που ίσως να μην γνωρίζεις

by Tseriou 115

Εάν είσαι ήδη έγκυος, θα πρέπει μέχρι τώρα να γνωρίζεις ότι θα πρέπει να περιορίσεις την κατανάλωση καφεΐνης.

Εναλλακτικά, ίσως προτιμήσεις να αρχίσεις να πίνεις τσάι από βότανα.

Ωστόσο, σκέφτηκες πότε πόσο ασφαλή είναι τα τσάι από βότανα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Φυσικά και το τσάι από βότανα έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Ωστόσο, μερικά είδη  δεν είναι τόσο κατάλληλα για την εγκυμοσύνη, ενώ άλλα μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων , να μειώσουν τις πρωινές αδιαθεσίες αλλά και να προετοιμάσουν την μήτρα για τον τοκετό.

Τσάγια προς αποφυγή :

  • Πράσινο και Μαύρο Τσάι
  • Οολονγκ
  • Τσάι γλυκάνισο
  • Τσάι από αλόη βέρα
  • Τσάι χαμομηλή
  • Τσάι τζίνσενγκ
  • Τσάι ιβίσκου
  • Τσάι γλυκόριζας

Γενικά, τα παραπάνω τσάγια είτε περιέχουν καφεΐνη, η οποία πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είτε έχουν συνδεθεί με τον αυξημένο κίνδυνο αποβολής.

Για το λόγο αυτό, εάν δεν είσαι απόλυτα σίγουρη για την ασφάλεια της κατανάλωσης ενός τσαγιού, είναι προτιμότερο να κάνεις μια μικρή έρευνα πριν να το καταναλώσεις.

Τσάγια που επιτρέπονται :

Από την άλλη πλευρά, η επιλογή ενός ασφαλούς τσαγιού ως ρόφημα μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την ευημερία σου.  Ποια είναι λοιπόν τα τσάγια που θα σε βοηθήσουν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

  1. Τζίντζερ : Το τσάι με τζίντζερ ή αλλιώς πιπερόριζα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της πρωινής αδιαθεσίας και της ναυτίας. Επίσης, είναι ένα πολύ ισχυρό αντιφλεγμονώδες.
  2. Δυόσμος : Το τσάι δυόσμου είναι ιδανικό για να ηρεμίσει το στομάχι σου, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στις περιπτώσεις ναυτίας ή εμέτου.
  3. Τσουκνίδα: Το τσάι τσουκνίδας είναι πολύ θρεπτικό στην εγκυμοσύνη καθώς περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο.
  4. Φύλλα βατόμουρου: Το τσάι από τα φύλλα βατόμουρου είναι έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σίδηρου. Επίσης, βοηθά στην τόνωση της μήτρας, στην αύξηση της παραγωγής γάλακτος, στη μείωση της ναυτίας και στην ανακούφιση των πόνων τοκετού. Προτείνεται η κατανάλωση αυτού του τσαγιού κατά τη διάρκεια του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης.
  5. Πικραλίδα: Το τσάι πικραλίδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης για να βοηθήσει στην κατακράτηση υγρών, καθώς, είναι ένα συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ωστόσο, πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή και δεν προτείνεται να πίνεις περισσότερο από ένα φλιτζάνι.
  6. Τριαντάφυλλο: Το τσάι από τριαντάφυλλο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Μην υπερβαίνεις να πίνεις πάνω από δύο φλιτζάνια την ημέρα.

 

Σίγουρα υπάρχουν περισσότερα «απαγορευμένα τσάγια», στην λίστα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η κατανάλωση τσαγιού είναι ένας υπέροχος τρόπος για να αποφύγεις την αφυδάτωση και να υποστηρίξεις τη βέλτιστη υγεία και ευεξία.

Ωστόσο, έχε  κατά νου ότι η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος κατά την όποια θα πρέπει να είσαι προσεκτική με το τι και πόσο θα πιείς.

 

Γράφει: Ναστάζια Σολομωνίδου

Διατροφολόγος/ Διαιτολόγος Κλινικής και Δημόσιας Υγείας

You may also like