Βρώμη: 4 συνταγές για βρεφικές κρέμες που θα λατρέψει το μωρό σου

by admin

Η βρώμη αποτελεί μία επιλογή τροφίμου που φτάνει στον καταναλωτή με τη μικρότερη δυνατή επεξεργασία, ανεξάρτητα της μορφής της. Είναι πάντα ολικής άλεσης, γεγονός που σημαίνει ότι διατηρεί το σύνολο των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων που περιέχει. Επιπλέον, η βρώμη περιέχει μικρές ποσότητες γλουτένης μειώνοντας τον κίνδυνο δυσανεξίας στη γλουτένη.

Οι περισσότερες συνταγές που την περιέχουν είναι ιδιαίτερα ευχάριστες στα βρέφη. Όταν την επιλέξετε για το μωρό σας, προτιμήστε να είναι βιολογικής παραγωγής.

Το θρεπτικό της φορτίο στα 100 γρ είναι:

  • Ενέργεια 1.628 kJ
  • Υδατάνθρακες 66,3 γρ.
  • Διαιτητικές ίνες 10,6 γρ.
  • Λιπαρά 6,9 γρ.
  • Πρωτεΐνες 16,9 γρ.
  • Βιταμίνη (B5) 1,3 mg
  • Βιταμίνη (B9) 56 μg
  • Ασβέστιο 54 mg
  • Σίδηρο 5 mg
  • Μαγνήσιο 177 mg

 

Από ποιον μήνα μπορώ να δώσω βρώμη;

Ο ΠΟΥ συστήνει εισαγωγή 3ου γεύματος δημητριακών στον 8ο μήνα κι εφόσον το παιδί τρώει ικανοποιητικές ποσότητες από κρέας, φρούτα και λαχανικά για την ηλικία του. Όποια στιγμή και να αποφασίσετε να εκθέσετε τα βρέφη σας στη γλουτένη η βρώμη είναι μια καλή επιλογή. Βέβαια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και την έτοιμη βρώμη για βρέφη (εγώ προτιμώ την βιολογική της hipp χωρίς γάλα), και μπορείτε να την δώσετε ακόμη και πριν τον 8ο μήνα.

 

Πως θα προετοιμάσω τη βρώμη;

Η βρώμη όπως όλα τα δημητριακά, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί, κι όλα τα όσπρια περιέχουν φυτικό οξύ το οποίο δεσμεύει ισχυρά μέρος των μετάλλων και των βιταμινών της ίδιας της τροφής και των τροφών που θα συνοδεύσει. Για να εξουδετερώσουμε το φυτικό οξύ ώστε να πάρουμε το θρεπτικό φορτίο των τροφών που το περιέχει πρέπει η τροφή να υποστεί ζύμωση.

 

Πως θα εξουδετερώσω το φυτικό οξύ που περιέχει η βρώμη;

Σε ένα σκεύος από φυσικό υλικό (όχι πλαστικό κι όχι μεταλλικό) ρίχνουμε τις νιφάδες βρώμης (ή τα όσπρια – ξηρούς καρπούς η άλλο δημητριακό εκτός από τη κινόα, το κεχρί ή το φαγόπυρο) και προσθέτουμε νερό. Μια καλή αναλογία είναι 200ml νερό με 30gr βρώμης. Προσθέτουμε 1κ.γ ορό γιαουρτιού (*) ανακατεύουμε να πάει παντού κι αφήνουμε το μείγμα να ζυμωθεί για 8 ως και 24 ώρες.

 

Μια άλλη λύση είναι να προσθέσουμε 2-3 σταγόνες χυμό λεμονιού και να κάνουμε την ίδια διαδικασία.

Με αυτό το τρόπο εξουδετερώνεται το φυτικό οξύ, το γεύμα είναι πιο εύπεπτο, γεμάτο προβιοτικά στελέχη που βοηθούν στη χλωρίδα του εντέρου και παίρνουμε κι όλα τα θρεπτικά συστατικά της βρώμης.

 

Ο ορός γιαουρτιού προκύπτει απο το παραδοσιακό πρόβειο, κατσικίσιο ή αγελαδινό γιαούρτι. Βγάζουμε ένα μέρος του γιαουρτιού απο το πήλινο και περιμένουμε να βγάλει τα υγρά του. Αυτό το νερό είναι πλούσια σε προβιοτικά τα οποία βοηθούν στη ζύμωση της βρώμης.

 

Πως σουρώνω;

Μετά το πέρας των ωρών που έχουμε αφήσει τη βρώμη να υποστεί ζύμωση, σουρώνουμε καλά και ΔΕΝ ξεβγάζουμε. Η βρώμη περιέχει υδατοδιαλυτές βιταμίνες και με το ξέβγαλαμα θα τις ξεπλύνουμε κι αυτές. Στραγγίζουμε καλά και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στις συνταγές μας. Αν μουλιάσουμε παραπάνω ποσότητα τότε μπορούμε να την αποθηκεύσουμε στο ψυγείο με το νερό που μούλιασε για 1 με 2 μέρες.

 

Πως τη σερβίρω και που τη χρησιμοποιώ;

Σε βρέφη που ξεκινούν τα δημητριακά στον 8ο μήνα, είναι μια καλή λύση για απογευματινή κρέμα. Οι συνταγές και οι ιδέες είναι ανεξάντλητες. Συνδυάστε μα φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, με μητρικό γάλα ή γάλα φόρμουλα, με νερό, χυμό, γάλα καρπών, με λαχανικά και ζωμό. Μερικές ιδέες για βρεφική κρέμα μπορείτε να δείτε εδώ

 

Με το βρασμό τι γίνεται;

Και με το βρασμό εξουδετερώνεται ένα μέρος του φυτικού οξέως που περιέχουν τα δημητριακά, οι σπόροι, ξηροί καρποί, όσπρια κλπ αλλά και πάλι ένα σεβαστό μέρος θα μείνει και δρα κανονικά ως αναστολέας θρέψης.

 

Μέχρι πότε;

Καλό είναι να ακολουθούμε τη διαδικασία ζύμωσης της βρώμης, ειδικά τον πρώτο χρόνο του παιδιού που οι ανάγκες για σίδηρο είναι αυξημένες. Μπορεί να μπει μουλιασμένη και καλά στραγγισμένη σε κιμά για μπιφτέκια για να αντικαταστήσει το ψωμί, στη φρουτόκρεμα, σε κρεατοχορτόσουπες κλπ.

 

Συνταγές με βρώμη:

Βασική συνταγή

Υλικά:

Υλικά ¼ φλιτζανιού βρώμη

¾ – 1 φλιτζάνι νερό

 

Παρασκευή:

Βάλτε στο μίξερ τη βρώμη και μετατρέψτε τη σε σκόνη. Βάλτε το νερό να βράσει σε μία κατσαρόλα. Προσθέστε τη σκόνη βρώμης, χαμηλώστε τη φωτιά. Σιγοβράστε για 10 λεπτά, ενώ ανακατεύετε συνεχώς.

Παραλλαγές

 

Κρέμα έτοιμης βρώμης με μητρικό γάλα:

 Υλικά:

3 γεμάτες κουταλιές της σούπας βρώμα

80-90ml μητρικό γάλα

 

Παρασκευή:

Βάλτε το γάλα να βράσει σε μπεν μαριν. Προσθέστε τη σκόνη βρώμης και είναι έτοιμο. Προσέξτε.. Η κρέμα βρώμης με μητρικό γάλα μπορεί να σας γίνει πολύ νερωτή στην πορεία για αυτό ακολουθείστε πιστά τις δοσολογίες.

 

Κρέμα βρώμης και μήλο:

1 δόση βασικής συνταγής

1 μέτριο μήλο

 

Παρασκευή:

Καθαρίστε το μήλο και λιώστε το στο μίξερ.

Αναμίξτε τον πολτό μήλου με τη ζεστή κρέμα βρώμης.

Προσθέστε μικρή ποσότητα κανέλλας (προαιρετικά).

 

Κρέμα βρώμης με αυγό και λαχανικά:

Υλικά:

1 φλιτζάνι κρέμα βρώμης

2 κρόκους αυγού

½ φλιτζάνι λιωμένα λαχανικά

1 κουταλάκι ελαιόλαδο

 

Παρασκευή:

Βάλτε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι για να το ζεστάνετε.

Προσθέστε την κρέμα βρώμης και τα λαχανικά ενώ ανακατεύετε διαρκώς.

Προσθέστε τους δύο ελαφρώς χτυπημένους κρόκους αυγού και ανακατέψτε ήπια.

Ψήστε μέχρι να ψηθούν οι κρόκοι αυγού.

Αφήστε λίγο να κρυώσει και σπάστε σε κομμάτια

 

Πηγή: http://faepaidimou.gr/

You may also like