Συνέντευξη με μια Doula. Ποιος ο ρόλος της και πως θα σε βοηθήσει στον τοκετό σου;

by Tseriou 115

Όσες με παρακολουθείτε, θα ξέρετε ότι στον vbac τοκετό μου και στην γέννηση της Ανδρεάνας, μέσα στην ομάδα μου είχα και έναν πολύτιμο άγγελο ο οποίος με βοήθησε να διαχειριστώ τον πόνο μου και τα συναισθήματα μου, κάνοντας την γέννα μου ένα αξέχαστο ταξίδι.

Αυτή ήταν η Claire Anne, η doula μου ή αλλιώς βοηθός μητρότητας. Η Claire είναι βοηθός μητρότητας, hypnobirthing instructor, prenatal pilates coach και η δημιουργός του οργανισμού Birth & Baby.

Στην πιο κάτω συνέντευξη θα διαβάσετε και θα καταλάβετε τον ρόλο της βοηθού μητρότητας στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό, καθώς και στο τι μπορεί να βοηθήσει εσάς η επιλογή μιας doulas στο ομορφότερο ταξίδι της ζωής σας.

Μπορείς να μας περιγράψεις τι είναι η βοηθός μητρότητας και ποια είναι η δουλειά της;

Φανταστείτε τον τοκετό σας ως μια βόλτα στο δάσος. Άγνωστη διάρκεια, απόσταση και πρόγνωση καιρού. Εμπόδια μπορεί να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή ή ο δρόμος μπορεί να είναι γεμάτος ηλιοφάνεια και ένα καθαρό μονοπάτι. Ανεξάρτητα από το ταξίδι λοιπόν, ο προορισμός είναι πάντα ο ίδιος. Μια ασφαλής γέννηση με ένα υγιές μωρό, μια υγιή μαμά και μια ευτυχισμένη οικογένεια.

Ο ρόλος μου ως βοηθός μητρότητας/doula είναι ο ξεναγός σας στο δάσος. Έχω περάσει ήδη από τις περισσότερες διαδρομές με άλλα ζευγάρια, έτσι μπορώ να σας βοηθήσω σε οτιδήποτε συναντήσουμε στο ταξίδι μας. Πάντα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να βεβαιωθώ ότι το ταξίδι μας θα σας αφήσει μια θετική, αξιοπρεπή εμπειρία ως προς τα θέλω σας και φυσικά θα είναι όσο το δυνατότερο εμπνευσμένο για την μητέρα. Αυτή θα ήταν η καλύτερη μου περιγραφή για το τι κάνει μια doula.

 

Πως μπορεί η βοηθός μητρότητας να βοηθήσει την έγκυο τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και στον τοκετό;

Ως doula/ βοηθός μητρότητας, συναντώ τους πελάτες μου πρώτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έτσι ώστε να γνωρίσω τη μητέρα, τον πατέρα, τις προσδοκίες και τις ελπίδες τους. Η γνωριμία μας πριν τον τοκετό είναι αυτό που μας βοηθά να αναπτύξουμε μεταξύ μας οικειότητα αλλά και να μπορέσω από την πλευρά μου να συντονίζω και να αναγνωρίζω τα μηνύματα όταν η μητέρα δεν είναι ο πραγματικός της εαυτός κατά την διάρκεια της γέννησης.

Εάν βρίσκεσαι στον «κόσμο των εγκύων και των τοκετών» γνωρίζεις ότι ο τοκετός είναι μια διαδικασία η οποία ξεκινά και εξελίσσεται σταδιακά, όπως επίσης γνωρίζεις ότι η μητέρα ίσως να μπλοκάρει τον τοκετό της λόγω στρες ή κούρασης. Εκεί έρχομαι εγώ για να χαλαρώσω την έγκυο. Οι μικρές λεπτομέρειες είναι που κάνουν την διαφορά και πίστεψε με έχουν μεγάλη σημασία για το ζευγάρι. Κάποιες γυναίκες θέλουν φως στο δωμάτιο τοκετού ενώ άλλες προτιμούν το σκοτάδι. Κάποιες δυσκολεύονται ακόμη και στο να ανοίξουν τα πόδια τους ενώ άλλες κάνουν γιόγκα , βαθειά καθίσματα και μπάλα με μεγάλη ευκολία. Μερικοί μπαμπάδες δεν μπορούν για παράδειγμα καθόλου το αίμα.. ενώ άλλοι θέλουν να κόψουν τον ομφάλιο λώρο ή ακόμη και να πιάσουν το μωρό.

Το θέμα για τον τοκετό δεν είναι η μητέρα, το μωρό ή η γέννηση ως ξεχωριστές έννοιες, αλλά ένας συνδυασμός αυτών. Δουλειά μου είναι να προετοιμάζω τις οικογένειες για το ταξίδι του τοκετού και της γέννησης και στη συνέχεια να τους καθοδηγώ και να είμαι δίπλα τους καθ΄όλη την διάρκεια. Το γνωστό «πλάνο τοκετού» δεν πρέπει να είναι ένα τυποποιημένο πλάνο, αλλά να έχει ως στόχο να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη γέννα μπορούμε, με σεβασμό προς τις επιθυμίες της εγκύου.

 

Πως προσεγγίζεις τον τοκετό; Ποια είναι η φιλοσοφία σου;

Τις προετοιμάζω. Η προετοιμασία είναι τόσο ευεργετική.. είναι μια διανοητική εξάσκηση ανάμεσαστο τι να περιμένουμε και στο πως μπορεί να νιώθει η επίτοκος έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε κάθε κατάσταση και κάθε συναίσθημα. Θεωρώ τις πελάτισσες μου ως αθλήτριες και ο ρόλος μου είναι να τις προπονήσω και να τις προετοιμάσω για μια από τις πιο φυσικές και συναισθηματικές στιγμές της ζωής τους.

 

Ποτέ δεν γνωρίζουμε τον χρόνο που μπορεί να διαρκέσει ο τοκετός.. κάποιες γυναίκες γέννησαν σε μια ώρα.. άλλες σε 38 ώρες. Ο μέσος όρος γεννάει μέσα σε 19 ώρες.

Στόχος μου είναι να διατηρήσω την επίτοκο χαλαρή στην αρχή και να δουλέψω με την ενέργεια της. Όταν ο νους είναι χαλαρός και ήρεμος τότε μπορεί να διαχειριστεί ευκολότερα το σώμα την διαδικασία.
Το άγχος και η πίεση μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση, η αδρεναλίνη πιθανόν να αυξηθεί και ο πανικός τελικά να καταβάλει την μητέρα. Ο τοκετός είναι μια φυσιολογική διαδικασία και εάν ξεκινήσει αυθόρμητα σε τελειομανή εγκυμοσύνη είμαστε τυχεροί. Η φύση δεν είναι πάντα τόσο ευγενική και συνεργάσιμη για όλους. Η ευγνωμοσύνη για όσα μας συμβαίνουν είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίζουμε τα δύσκολα της ζωής. Υπενθυμίζω λοιπόν στα ζευγάρια, ότι όπως και να εξελιχθεί ο τοκετός, η μέρα που γεννάνε το μωρό τους είναι γενέθλια, μια γιορτή.. και η αρχή μια καινούριας ζωής γεμάτης εκπλήξεις. Μείνετε ήρεμοι κατά τον τοκετό.

 

Τι κάνεις κατά την διάρκεια του τοκετού με τις επιτόκους; Ποιες τεχνικές χρησιμοποιείς;

Για αυτό θα απαντήσω μόνο ως προς την διαχείριση του πόνου. Χρησιμοποιώ τις κορυφαίες πέντε στρατηγικές αντιμετώπισης του πόνου.

Πρώτον, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι καμία γυναίκα δεν αισθάνεται τον ίδιο πόνο κατά την διάρκεια του τοκετού ή στην ανάρρωση. Ο πόνος είναι υποκειμενικός και καθαρά προσωπική υπόθεση. Μπορεί να είναι ψυχολογικός ή σωματικός και συνήθως όταν πονάμε κάτι πάει λάθος. Όχι όμως την μέρα του τοκετού σας. Στον τοκετό , όλοι οι μύες στο σώμα σας εργάζονται με μεγάλη δύναμη για να γεννήσουν τον μωρό σας, οπότε αυτόν τον πόνο τον θέλουμε. Προσωπικά κάποιες από τις τεχνικές μου είναι:

 

Τεχνικές αναπνοής. Το μωρό σας χρειάζεται οξυγόνωση, όπως και η μήτρα και το σώμα και το μυαλό σας.

Κίνηση, βοηθάμε το μωρό να βρει την έξοδο. Οι ασκήσεις και οι θέσεις κατά τη διάρκεια του τοκετού, μπορούν να βοηθήσουν το μωρό να εμπεδωθεί και να κατεβεί, καθώς επίσης και να μειώσει την ταλαιπωρία και τον πόνο που βιώνει η μητέρα. Αυτό ονομάζεται ενεργός τοκετός. Διδάσκω αυτές τις τεχνικές αναπνοής και αντιμετώπισης του πόνο στα προγράμματα μου.

Ντους, συμπιέσεις, μπάνιο. Αυτό μπορεί να χαλαρώσει τους μύες και να τονώσει τις ορμόνες γέννησης που δείχνουν στο σώμα μας ότι είναι οκ να συνεχίσει να προσπαθεί να γεννήσει. Επίσης μέσα από αυτή την διαδικασία δίνεται χρόνος στην επίτοκο να αναδιοργανώσει τις σκέψεις και τις δυνάμεις της και να επεξεργαστεί όλα όσα της συμβαίνουν κατά την διάρκεια των ωδίνων.

Μπάλα. Έχοντας μια μπάλα τοκετού μαζί σας, δείχνει ότι είστε ενημερωμένη και προετοιμασμένη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την μπάλα σχεδόν σε όλα τα στάδια του τοκετού ακόμη και με επισκληρίδιο ή όταν είστε περιορισμένη στο κρεβάτι.

 

Η επικληρίδιος, όπως και η γέννηση μπορεί να είναι μια διαφορετική εμπειρία για την κάθε γυναίκα. Από την εμπειρία μου ως doula, γενικά είναι μια θετική αλλά συνάμα και δύσκολη επιλογή που παίρνει μια εξαντλημένη γυναίκα που βρίσκεται σε τοκετό. Η γέννηση δεν πρέπει να επικεντρώνεται μόνο στη φυσιολογία της ως μέτρηση επιτυχίας. Είναι μια ανθρώπινη εμπειρία, ένας σύγχρονος χορός ανάμεσα στην φύση και την ιατρική. Η ιατρική πρέπει να σέβεται τη φύση και η φύση πρέπει να γνωρίζει ότι η ιατρική μπορεί να την βοηθήσει, αν χρειαστεί. Δεν είναι όλες οι εμπειρίες θετικές και η επισκληρίδιος είναι μια σοβαρή επιλογή για μια γυναίκα και μητέρα για να την κάνει. Δεν πρέπει κανένας να παρεμβαίνει στη πίστη της στον εαυτό της ότι μπορεί να γεννήσει και φυσικά στον τρόπο που θα επιλέξει να διαχειριστεί την κατάσταση την οποία μόνο αυτή ξέρει πως βιώνει εκείνη την στιγμή.

 

Πως βοηθάς τις γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ας επιστρέψουμε σε αυτό που σου είπα πριν. Σκέφτομαι την έγκυο γυναίκα ως αθλητή. Τι θα κάναμε λοιπόν για να προετοιμάσουμε αυτόν τον αθλητή για ένα τρίαθλο;

Καλή διατροφή, καλή πρόσληψη νερού, ξεκούραση, προετοιμασία και πίστη στον εαυτό του. Φανταστείτε τον εαυτό σας να περνάει την γραμμή τερματισμού, γνωρίζοντας ότι δεν έχει σημασία το πώς.. σίγουρα όμως θα τερματίσετε.

Έτσι μέσα από τα μαθήματα πριν τον τοκετό, περνάμε χρόνο για να εργαστούμε πάνω σε αυτήν την φιλοσοφία.    Εξασκούμε πρώτα το μυαλό και μετά το σώμα.

Η εγκυμοσύνη είναι δύναμη και για πολλές γυναίκες είναι μια δύναμη που ποτέ δεν ήξεραν ότι είχαν μέσα τους. Τα μαθήματα μου εκπαιδεύουν, καθοδηγούν και ενδυναμώνουν τους γονείς, επιτρέποντας τους να πιστέψουν στο σώμα τους, στην δύναμη τους και στην φύση. Αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσει κάποιος την γενικότητα με σιγουριά.

 

Γιατί πιστεύεις ότι οι γυναίκες επιλέγουν να ΜΗΝ έχουν doula (ή ίσως να μην είναι σε θέση να προσλάβουν μία);

1.Δεν γνωρίζουν καν τον ρόλο της βοηθού μητρότητας και του φάσματος της ψυχολογικής και σωματική υποστήριξης που μπορεί να προσφέρει.

2.Η έλλειψη επαγγελματιών βοηθών μητρότητας και φυσικά η έλλειψη υποστήριξης από τους ιατρικούς φορείς.

3.Το οικονομικό.

4.Είναι πολύ ευχαριστημένες με την ομάδα τους και αισθάνονται αρκετά δυνατές. Θεωρούν ότι η μαία είναι αρκετή και πολλές φορές είναι. Η βοηθός μητρότητας δεν είναι μαία. Μπορεί να γίνει ο άνθρωπος σου στον τοκετό και η φωνή σου την ώρα των ωδίνων.

 

Τέλος, πως οι μπαμπάδες μπορούν να φανούν χρήσιμοι στον τοκετό;

Οι μπαμπάδες πρέπει να πιστεύουν στον εαυτό τους. Ακόμα και αν δεν το γνωρίζουν, αυτή η μέρα είναι τόσο μεγάλη για τους ίδιους, όσο είναι για την μαμά και το μωρό. Προκειμένου να βοηθήσετε την μαμά, πρέπει να είστε πρώτε καλά εσείς.

Οι μπαμπάδες μπορούν να νιώσουν πιο προετοιμασμένοι, επιδιώκοντας την προγεννητική εκπαίδευση, την έρευνα, να μιλούν περισσότερο με τους παροχείς ιατρικής φροντίδας, τους φίλους ή τους γονείς τους. Μάθετε μέσα από αυτά, τι είναι η πατρότητα;

Είναι ακριβώς ότι και η μητρότητα. Να προστατεύεις και να προσφέρεις στο μωρό. Παραδοσιακά, ο ρόλος του μπαμπά ήταν να εξασφαλίζει ζεστασιά και προμήθειες στη μαμά και το μωρό. Σήμερα η πατρότητα είναι συνυφασμένη με την ασφάλεια, την οικειότητα και τον σεβασμό.

Οι μπαμπάδες κατά τον τοκετό μπορούν να βοηθήσουν την μαμά με τις αναπνοές, μασαζ στους γοφούς και το κάτω μέρος της πλάτης, να την υποστηρίξουν και να σιγουρευτούν ότι η γυναίκα τους αντιμετωπίζεται με αξιοπρεπή τρόπο από τους επαγγελματίες υγείας.

Οι μπαμπάδες μπορούν επίσης να έχουν τον ρόλο του dj, να τρίβουν τα πόδια της μαμάς και να χορεύουν μαζί της στο ομορφότερο πάρτυ της ζωής τους. Την γέννηση του παιδιού της. Μπορούν να κάθονται ήσυχα δίπλα στο κρεβάτι της κρατώντας της απαλά το χέρι ή απλά χαμογελώντας της.

Οι μπαμπάδες μπορούν απλά να είναι μπαμπάδες.. αυτό χρειάζονται η μανούλες εκείνη την στιγμή.

 

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Claire Anne μέσω email: Antenatalcyprus@gmail.comτηλεφωνικά: 96126269, ή στην σελίδα της στο facebook:the birth mentor .

 

 

You may also like