Έχεις παιδιά; Πρόλαβέ τα όλα με 8 έξυπνα tips!

by Tseriou 115

Ας το πάρουμε απόφαση. Η μέρα δεν πρόκειται να αποκτήσει ποτέ 25 ώρες- όχι ότι θα μας έφταναν… Μικροί, μεγάλοι, γονείς και εργαζόμενοι ακολουθούν τους φρενήρεις ρυθμούς της καθημερινότητας και… η μέρα δεν τους φτάνει! Αν σου συμβαίνει και σένα να τρέχεις από το πρωί μέχρι το βράδυ και πάλι η μέρα να μη σου φτάνει, τότε είσαι στο σωστό άρθρο. Μιας, λοιπόν, που παρόλες τις διαπραγματεύσεις περί κατάργησης της χειμερινής ώρας, οι ημερήσιες ώρες παραμένουν 24 και το μαγικό ραβδί για να τα προλάβουμε όλα ακόμα δεν έχει εφευρεθεί, θα πρέπει να καταφύγουμε σε πιο πεζούς τρόπους οργάνωσης. Υπάρχουν, όμως, τρόποι να εξοικονομούμε χρόνο αλλά και ενέργεια για όλα όσα είναι αληθινά σημαντικά στη ζωή της οικογένειας: τις στιγμές επικοινωνίας και ζεστασιάς που μοιραζόμαστε μεταξύ μας.

Ας δούμε, λοιπόν, πώς, με μικρές αλλαγές, μπορούμε να κάνουμε την καθημερινότητά μας με τα παιδιά στο σπίτι πιο λειτουργική κρατώντας την ψυχική μας γαλήνη και τη συναισθηματική μας ισορροπία (τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά τόσο για εμάς όσο και για όλους τους άλλους γύρω μας)!

1.Το κάθε πράγμα στη θέση του!

Και το παραμικρό αντικείμενο στο σπίτι πρέπει να έχει… τον χώρο του. Είναι απίστευτο πόσο χρόνο μπορείς να χάσεις απλά και μόνο αναζητώντας κάτι τη στιγμή που ο χρόνος δε σου φτάνει, ή που και να σου έφτανε πάλι δεν σου αρκεί (γιατί δεν ξέρεις που το έχεις βάλει). Δημιούργησε μικρούς αποθηκευτικούς χώρους και κατηγοριοποίησε τους ανάλογα το περιεχόμενό τους, σε χώρους με πράγματα που χρησιμοποιείς πιο συχνά και σε χώρους με αντικείμενα που δεν τα χρειάζεσαι σε καθημερινή βάση. Επίσης, καλό είναι να αποφύγεις αυτό το συρτάρι που βάζεις μέσα ό,τι περισσεύει ή ό,τι δε θυμάσαι που μπαίνει, γιατί καταλήγεις με ένα συρτάρι που όταν το ανοίγεις σου προκαλεί πονοκέφαλο ή θέλεις να το πετάξεις.

2. Πέταξε ό,τι δε χρειάζεσαι!

Μην αμελείς τις τακτικές… εκκαθαρίσεις, όσο κι αν κάποιες φορές αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα. Είναι απίστευτο πόσα πράγματα που δε χρειαζόμαστε μαζεύουμε καθημερινά στο σπίτι. Το ότι πήρες κάτι και δεν το χρησιμοποίησες ή δεν το χρειάζεσαι ή ολοκλήρωσε τον κύκλο χρήσης του δε σημαίνει ότι πρέπει να το κρατήσεις αιωνίως. Βάλε στο πρόγραμμά σου, μία φορά τα μήνα να κάνεις μία «επιχείρηση εκκαθάρισης» ή απόσυρσης (στην αποθήκη). Και μην το κάνεις μόνη σου! Βάλε όλα τα μέλη της οικογένειας στο κόλπο.. Μην ξεχνάς ότι αυτή η διαδικασία είναι σαν το ντους: Δεν μπορείς να το κάνεις μία φορά και να περιμένεις να κρατήσει. Πρέπει να γίνει μέρος της ζωής σου και των τακτικών συνηθειών σου. Το αίσθημα απελευθέρωσης που συνοδεύει τις «εκκαθαρίσεις» θα σε κάνει να βλέπεις με άλλο μάτι την όλη διαδικασία και το ίδιο σου το σπίτι!

3. Μη διαπραγματεύεσαι!

Οι πολύ οργανωμένες μαμάδες λένε «όχι» και «ναι» με τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια πεποίθηση. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Πες «όχι» σε αυτά που δεν εξυπηρετούν τη ζωή της οικογένειας σου και πες «ναι» σε εκείνα που συμβάλλουν στην καλή της «υγεία». Ειδικά, τα παζάρια και οι διαπραγματεύσεις με τα παιδιά – σε θέματα που έχεις από πριν απορρίψει – καλό είναι να τα αποφύγεις. Γενικώς ό,τι «ταράζει» την ισορροπία του σπιτιού καλό είναι να μην μπαίνει καν στο τραπέζι της συζήτησης. Πάντα θα υπάρχουν απρόοπτα, αλλά αυτά θα πρέπει να προσπαθείς να μην επηρεάζουν το πρόγραμμα και τους κανόνες του σπιτικού σου.

4. Όπως στρώσεις, θα… ξυπνήσεις!

Για χρόνια, ειδικά στην εργένικη ζωή μας, μπορεί να μας φαινόταν περιττό. Σπατάλη χρόνου. Αφού θα το ξεστρώσεις (το κρεβάτι) και πάλι στο τέλος της μέρας, σωστά; Παρά τις προσπάθειες της μαμάς μας αδυνατούσαμε να καταλάβουμε τη δύναμη αυτής της καθημερινής συνήθειας. Όμως, το να στρώνεις το κρεβάτι, σχεδόν αμέσως μάλιστα μόλις σηκωθείς από αυτό, δίνει τον τόνο για μια παραγωγική, «τακτοποιημένη» μέρα. Δίνει την εκκίνηση για να προχωρήσεις στα επόμενα και να πάρουν όλα τη σειρά τους. Πέραν αυτού, στρώνοντας εσύ το κρεβάτι σου δίνεις το καλό παράδειγμα και στο παιδί σου να το κάνει και αυτό.

5. Ανέθεσε αρμοδιότητες!

Έχεις κι εσύ το σύνδρομο του «οσιομάρτυρα», που θέλει να αποδείξει στον εαυτό του και στους άλλους ότι μπορεί να τα καταφέρει όλα μόνος του; Μάντεψε: κανείς τελικά δε θα σου δώσει συγχαρητήρια (αντιθέτως, όλοι θα θεωρούν ότι αυτονόητα θα τα κάνεις εσύ όλα… είσαι σίγουρη ότι το θες αυτό;), στο τέλος θα εξαντληθείς και σίγουρα, κάποια πράγματα θα μείνουν πίσω. Πίσω από μια καλά οργανωμένη μαμά βρίσκεται η απόφασή της να αναθέτει και σε άλλους καθήκοντα αλλά και να δέχεται τη βοήθεια όταν της προσφέρεται. Ανέθεσε στον σύζυγο περισσότερα, μην κάνεις για τα παιδιά αυτά που μπορούν να κάνουν μόνα τους, στην ανάγκη πάρε μία οικιακή βοηθό, πες ναι όταν η γιαγιά προσφέρεται να κρατήσει τα παιδιά ή ανέθεσε σε μια παιδαγωγό τη δημιουργική απασχόλησή τους… Το νόημα είναι να δώσεις την άδεια στον εαυτό σου να μην τα κάνει όλα μόνος του!

6. Δημιούργησε ρουτίνες!

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο, είναι διαπιστωμένο ότι οι ρουτίνες βγάζουν από τα παιδιά τον καλύτερο εαυτό τους. Ειδικότερα, φροντίστε ώστε η ρουτίνα του ύπνου να ακολουθείται απαρέγκλιτα, ακόμα κι αν σε κουράσει στην αρχή μέχρι να γίνει σε όλους συνήθεια. Η κάθε οικογένεια μπορεί να έχει τις δικές της ιεροτελεστίες- σίγουρα η ανάγνωση βιβλίων στα παιδιά πλάι στο κρεβάτι τους λίγο πριν κοιμηθούν λειτουργεί και είναι από τις πιο αγαπημένες όλων. Το να υπάρχει συγκεκριμένη ώρα που τα παιδιά θα πάνε για ύπνο βοηθάει όλη την οικογένεια να κάνει τον προγραμματισμό της, τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια και εσείς – οι γονείς – έχετε να περιμένετε τον δικό σας χρόνο για να τον αφιερώσετε όπου επιθυμείτε.

7. Ξεκίνα από τα δυσκολότερα!

Φαίνεται ίσως βουνό στην αρχή, μέχρι αυτή η ρουτίνα να μεταμορφωθεί σε συνήθεια που θα γίνεται χωρίς δεύτερη σκέψη και προσπάθεια, αλλά όταν αυτό συμβεί θα σε έχει απαλλάξει από ένα μεγάλο φορτίο για την υπόλοιπη μέρα. Το αντίθετο, το να «σέρνεις» μία εκκρεμότητα που σε προβληματίζει μπαίνει τελικά στη μέση και των άλλων δραστηριοτήτων που έχεις να ολοκληρώσεις και στο τέλος, όλα γίνονται μισά. Και επιπλέον,  έχεις ένα μόνιμο βάρος ότι δεν έκανες αυτό που έπρεπε. Ξεφορτώσου, λοιπόν, τη «βαρύτερη» δουλειά στην αρχή και δώσε χώρο στις υπόλοιπες δουλειές και υποχρεώσεις να ανθίσουν στον δικό τους χώρο και χρόνο με λιγότερο άγχος.

8. Μην αφήνεις για αύριο αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα!

Φυσικά δεν εννοούμε ότι πρέπει να «φορτώσεις» όλα όσα πρέπει να γίνουν την επόμενη μέρα στο προηγούμενο βράδυ! Αυτό θα ήταν εξοντωτικό για τις στιγμές που όπως είπαμε πιο πάνω ότι πρέπει να χαλαρώσετε… όμως υπάρχουν κάποια πράγματα που αν τα κάνεις από την προηγούμενη, εξασφαλίζεις ανέφελα πρωινά με τα παιδιά άρα και ημέρες που ξεκινούν με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Δοκίμασε να φροντίζεις από την προηγούμενη τα εξής: επιλογή των ρούχων των παιδιών για το σχολείο, προετοιμασία του κολατσιού τους και του παγουρίνου, οργάνωση και «κλείσιμο» της τσάντας (αυτό άστο στα παιδιά), έλεγχος αν οι ζακέτες και τα μπουφάν είναι στο σωστό σημείο (και τα κλειδιά σου επίσης. Και για να μην ξυπνάς σε ένα σπίτι που θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, κάνε το καθημερινή βραδινή συνήθεια πριν τον ύπνο, να μαζεύουν τα παιδιά όλα τους τα παιχνίδια πριν ξαπλώσουν.

Βλέπεις, δεν είναι πολλά, ούτε και δύσκολα, αυτά που πρέπει να κάνεις για να μην τρέχεις κάθε μέρα και να τα έχεις όλα under control! Παρ’ το απόφαση, βάλε ημερήσιο πρόγραμμα και θα δεις πόσο πιο smooth θα κυλούν όλα!

Πηγή: nannuka greece

You may also like