Σε όσους πιστεύουν ότι δεν είμαστε καλές μαμάδες..

by Tseriou 115

Σας έχει τύχει και εσάς να αναρωτιέστε κρυφά αν ίσως δεν είστε και τόσο καλή μαμά όσο νομίζετε; Η μάλλον να σας κάνουν να αναρωτιέστε; Αυτή η ερώτηση λοιπόν τριγυρνάει στο μυαλό μου τις τελευταίες ημέρες…

«Είμαι καλή μαμά;»

Νομίζω ότι οι περισσότερες από εμάς φοβόμαστε κρυφά ότι ίσως δεν είμαστε τόσο ικανές όσο απαιτούν οι περιστάσεις, ότι δεν έχουμε την στόφα μιας καλής μαμάς όσο και αν προσπαθούμε και ότι κάποιες φορές είμαστε κατώτερες των περιστάσεων. Τουλάχιστον πολλές από τις μαμάδες που γνωρίζω εγώ, αισθάνονται έτσι.

Μια κακιά στιγμή ή ακόμα μια κριτική ως προς το έργο μας ως μαμάδες είναι ικανή να πυροδοτήσει αυτούς του φόβους και να στοιχειώσει τις σκέψεις μας και τα βράδια μας, ανάμεσα σε λίγο ύπνο, νανουρίσματα, κλάματα, φωνές και αγκαλιές.

Οι ψυχολόγοι δίνουν συμβουλές γονεικότητας.. Οι συγγενείς επικρίνουν κάθε μας κίνηση.. Οι φίλοι νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα ακόμη και αν δεν έχουν παιδιά.. Και ανάμεσα σε όλα αυτά οι τύψεις μας για το αν είμαστε αρκετές για τα παιδιά μας φουντώνουν και τρελαίνουν το μυαλό μας.

Αλήθεια όμως, υπάρχουν κακές μαμάδες; Και δεν μιλάω για ακραίες περιπτώσεις, αλλά για όλες εμάς που παλεύουμε καθημερινά να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Ακόμη και όταν φωνάζω στα παιδιά μου, ακόμα και όταν βιάζομαι ή θυμώνω, ακόμα και όταν είμαι εξαντλημένη από την κούραση και τους φτιάχνω μόνο τοστ για βραδινό, ακόμη και τότε όμως είμαι μια «καλή μαμά». Κουρασμένη, νευριασμένη, αγχωμένη αλλά καλή..

Το ίδιο ισχύει και για εσένα. Είσαι καλή μαμά, ακόμα και αν πολλές φορές δεν ενεργείς έτσι.

-Η αυταπάρνηση σου με μια αγάπη εντελώς θυσιαστική που δεν γνώριζες ποτέ ότι είχες σε κάνει καλή μαμά..

-Οι άγρυπνες νύχτες που αδειάζεις δίπλα στο παιδί σου το κουρασμένο σου κορμί, σκουπίζοντας δάκρυα και μαζεύοντας φάρμακα από δίπλα, τραγουδώντας νανουρίσματα, ενώ το μόνο που θα ήθελες είναι το άνετο κρεβάτι σου σε κάνουν καλή μαμά..

-Οι ατελείωτες ώρες στην κουζίνα για να ετοιμάσεις το αγαπημένο τους φαγητό σε κάνουν καλή μαμά..

-Το σερφάρισμα στο internet με ερωτήσεις του τύπου “τι να κάνω όταν κλαίει το παιδί μου” ή “ποια φαγητά προκαλούν αλλεργία” σε κάνουν καλή μαμά..

-Το ταξίδι που ακύρωσες επειδή είχε πυρετό το παιδί σου σε κάνει καλή μαμά..

-Η αποκόλληση που σε κράτησε στο κρεβάτι για μήνες σε κάνει καλή μαμά…

-Το κλάμα στο μπάνιο κάθε που τσακώνεσαι με τον άντρα σου και δεν θέλεις να ακούσουν τα παιδιά σε κάνει καλή μαμά..

-Η τσάντα που δεν αγόρασες για να πληρώσεις το φροντιστήριο των παιδιών σε κάνει καλή μαμά…

-Η υπομονή που δείχνεις σε όσους δεν βρίσκουν ποτέ να πουν κάτι καλό για εσένα σε κάνει καλή μαμά…

 

Όλα αυτά που δίνεις και κάνεις, και τις περισσότερες φορές κανείς δεν τα βλέπει σε κάνουν καλή μαμά.

Δεν ζητάμε λοιπόν την αναγνώριση για όλη αυτή την σκληρή δουλειά που κάνουμε ως μαμάδες. Δεν περιμένουμε βραβεία ή κάποιο έξτρα μπόνους στο τέλος του μήνα.. Δεν θέλουμε να γίνουμε πρώτο θέμα στις ειδήσεις για τα κατορθώματα μας, ΟΧΙ! Το μόνο που θέλουμε είναι να βγάλετε τον σκασμό και να σταματήσετε να μας γεμίζεται ερωτηματικά για το πόσο καλές μαμάδες είμαστε.

Να σταματήσετε να μας κρίνεται για το κάθε τι που κάνουμε στα παιδιά μας. Από το πως μαγειρέψαμε το γιουβέτσι, μέχρι το αν δίνουμε σοκολάτες ή μπρόκολο και από το ποιο σχολείο επιλέξαμε για να φοιτήσουν, μέχρι το αν κοιμούνται στις 8, στις 9 ή στις 10 κάθε βράδυ.

Και αν απαραιτήτως πρέπει να πείτε κάτι κακό.. μια φορά στις δέκα, πείτε και κάτι καλό γιατί ναι…

ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΕΣ ΜΑΜΑΔΕΣ!

Stay tuned..

Mrs Mommy

More stories facebook – instagram: krista_th

You may also like