Εργαζόμενη μαμά: Πως να οργανώσεις τον χρόνο σου

by Tseriou 115

Το νο.1 μήνυμα στο inbox μου στο Instagram καθημερινά έχει την εξής ερώτηση από εκατοντάδες μαμάδες «Μα πως τα προλαβαίνεις όλα;» και η απάντηση μου πάντα χιουμοριστική, αλλά με μια δόση αλήθειας είναι .. «Με προσευχές και οργάνωση».

Το να είσαι εργαζόμενη μαμά λοιπόν και να μην προλαβαίνεις σχεδόν ΤΙΠΟΤΑ τις καθημερινές είναι ο νούμερο ένας παράγοντας για να είσαι μόνιμα κουρασμένη και κακοδιάθετη.

Τι κάνουμε όταν οι 24 ώρες της ημέρας δεν είναι αρκετές;

Οι πολλές ώρες εργασίας, οι δουλειές του σπιτιού που δεν τελειώνουν ποτέ, τα παιδιά, το μαγείρεμα και πόσα ακόμα που συμπεριλαμβάνονται στην καθημερινότητά μας, μας κάνουν να ευχόμαστε η μέρα να είχε περισσότερες από 24 ώρες. Ας μην πανικοβαλόμαστε! Μπορούμε να τα καταφέρουμε! Και πιο κάτω σου γράφω τον τρόπο! (ακολουθεί ΒΙΝΤΕΟ)

Καταγραφή εργασιών

Είναι δεδομένο ότι εάν δεν προγραμματίσεις την ημέρα σου δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί σχεδόν ποτέ καμία εργασία. Και όταν λέω να προγραμματιστείς δεν λέω στο μυαλό σου.. αλλά στο χαρτί. Γράψε ότι έχεις να κάνεις και θα με θυμηθείς.. ως δια μαγείας θα γίνουν ΟΛΑ!

Προετοιμαζόμαστε για το πρωί από βραδύς
Για κάθε εργαζόμενη μαμά το πρωί είναι μία ώρα δύσκολη, μια ώρα πονεμένη. Το ξύπνημα, η προετοιμασία των παιδιών για το σχολέιο, η προετοιμασία του πρωινού και το άγχος να μην αργήσουμε στη δουλειά κάποιες φορές είναι δύσκολο να συνδυαστούν. Για το λόγο αυτό, παίρνουμε το χρόνο με το μέρος μας και προετοιμάζουμε το πρωινό ξύπνημα, από βραδύς. Διαλέγουμε τα ρούχα των παιδιών μαζί με τα παιδιά (για να μην έχουμε γκρίνιες το πρωί), βρίσκουμε τα δικά μας ρούχα και ετοιμάζουμε τα ταπεράκια του σχολείου και της δουλειάς!

Ιδανικά, εάν μπορείτε να ξυπνάτε 1 ώρα πριν τα παιδιά, θα έχετε και λίγο χρόνο για να ετοιμαστείτε, να χαλαρώσετε και να πιείτε λίγο καφέ. Αυτό είναι και ο επόμενος μου στόχος!!

Το συγύρισμα είναι οικογενειακή υπόθεση

Μην δεχθείτε ποτέ να αφήνουν τσάντες, παπούτσια κτλ σκόρπια εδώ και εκεί στο σπίτι. Ένας μικρός χώρος στο χωλ του σπιτιού όπου μπορούμε να αφήνουμε παπούτσια, παλτό, γυαλιά ηλίου, κλειδιά, τσάντες και ό,τι άλλο θέλουμε, είναι σωτήριος και τα παιδιά πρέπει να μάθουν από νωρίς να τον χρησιμοποιούν.

Επίσης, το συγύρισμα του δωματίου των παιδιών δεν είναι δική σας υπόθεση, αλλά των παιδιών και καλό είναι να αναλάβουν την ευθύνη από νωρίς. Ο Χρίστος είναι 4 ετών και πλέον επιδιώκουμε να στρώνει (όπως όπως) και το κρεβάτι του, ενώ την Ανδρεάνα 2 ετών την καθοδηγώ για το βασικό συμμάζεμα του δωματίου της. Στόχος δεν είναι ένα δωμάτιο στην εντέλεια, αλλά να εντάξουν στην ρουτίνα τους και να έχουν ως βασική τους υποχρέωση το συγύρισμα του χώρου τους.

Βάζουμε προτεραιότητες
Καταγράφουμε τις δουλειές και τις υποχρεώσεις της ημέρες και βάζουμε προτεραιότητες. Ξεκινάμε από τα δύσκολα και σιγά σιγά η λίστα μας μειώνεται!

Τι θα φάμε σήμερα μαμά;

Το μαγείρεμα είναι δύσκολη υπόθεση ειδικά εάν θες να προσφέρεις στα παιδιά σου υγιεινά και σπιτικά γεύματα. Προγραμμάτισε το φαγητό για όλες τις ημέρες στην αρχή της εβδομάδας και ξεκίνα αμέσως με το που θα μπεις στο σπίτι. Παράλληλα και ενώ το φαγητό ετοιμάζεται μπορείς να κάνεις άλλες εργασίες γύρω γύρω στο σπίτι.

Extra tip: επένδυσε σε έναν καλό πολυμάγειρα.

Να είσαι αυστηρή στον πρόγραμμα των παιδιών

Στο δικό μας σπίτι η ώρα του ύπνου είναι σχεδόν αδιαπραγμάτευτη, 8 το βράδυ, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Εάν έχεις την πίεση του χρόνου για το πότε τα παιδιά πρέπει να βρίσκονται στα κρεβάτια τους να ξέρεις ότι θα κινηθείς πολύ πιο γρήγορα ως προς την διεκπεραίωση των δουλειών του σπιτιού.

Βάλε τον μπαμπά στο παιχνίδι

Μοιραστείτε τις δουλειές με τον μπαμπά για να τελειώσετε πιο γρήγορα έτσι ώστε να εξασφαλίσετε περισσότερο χρόνο και για τους δυο σας. Μετά τον βραδινό γεύμα για παράδειγμα ένας από τους 2 σας αναλαμβάνει τον ύπνο των παιδιών και ο άλλος το καθάρισμα της κουζίνας.

ΠΑΤΑ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ VIDEO ΜΕ ΤΟ ΠΩΣ ΕΓΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΩ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥ

Stay tune

Mrs Mommy

Lotsa Love

You may also like