«Παράλογο δεν είναι να μην δίνω ζάχαρη στο παιδί μου. Παράλογο είναι να με κρίνεις για αυτό»

by Tseriou 115

Εγώ όπως και πολλές μανούλες εκεί έξω για τις πρώτες διατροφικές συνήθειες των παιδιών μας εννοείται ότι θέλαμε και ότι επιλέξαμε τα καλύτερα. Υγιεινά, φρέσκα και προπάντων χωρίς χημικά και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να βλάψει τον παρθένο οργανισμό με τον οποίο είχαμε να κάνουμε.. τα παιδιά μας!

Τι γίνεται όμως όταν ο περίγυρος και η κοινωνία προωθεί έναν «αντικανονικό» τρόπο διατροφής; Και χρησιμοποιώ αυτή την λέξη γιατί σίγουρα το φυσιολογικό και το σωστό δεν είναι ένα παιδί ενός έτους να τρώει ζάχαρη, γλυκά και ανθυγιεινά σνακ.

Ο Χρίστος ξεκίνησε να μυείτε στα ανθυγιεινά σνακ (εννοώντας ότι δοκίμασε και όχι ότι έγινε συνήθεια) 17 μηνών.. ιδανικά θα ήθελα να το κρατήσω για όσο περισσότερο μπορούσα.. Λίγο η υπομονή, λίγο ο περίγυρος, λίγο το σχολείο.. η προσπάθεια έσπασε!

Πόσο εύκολο είναι όμως να κρατήσεις αυτή την στάση εν έτη 2020 όπου όλοι σου λένε «έλα μωρέ.. τι θα πάθει με μια σοκολάτα;» ή «δεν γίνεται να τρώνε τα άλλα παιδιά και εσύ να μην του δίνεις..».

Μια μανούλα, η Άρτεμις Χατζηγεωργίου, μας εξηγεί ότι μάλλον δεν είναι και τόσο δύσκολο..

Είσαι μαμά ενός υπέροχου δίχρονου κοριτσιού και ακολουθείτε ένα συγκεκριμένο τρόπο διατροφής. Μίλησε μας λίγο για αυτό. Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται;

Επιτρέπονται τα πάντα! Όσο βέβαια αυτά τα «πάντα» δεν έχουν οτιδήποτε ανθυγιεινό. Προσπάθησα όσο μπορούσα όταν ήταν πιο μικρή να αγοράζω όσα περισσότερα βιολογικά προϊόντα για να της μαγειρεύω! Πλέον εννοείται πως ακόμη τα προτιμώ, αλλά επειδή τρώει τα πάντα αντιλαμβάνομαι πως δεν μπορώ σε κάθε τραπέζι έκτος σπιτιού να κουβαλάμε και τα ταπερ της μικρής με ξεχωριστό φαγητό! (Εξαρτάται τί θα έχει βέβαια το τραπέζι – πάντα ενημερώνομαι!) Δεν θεωρώ πως ήμουν αυστηρή και τώρα χαλάρωσα! Εμμένω στη άποψη πως τα οργανικά/βιολογικά προϊόντα είναι καλύτερα – αυτό είναι δεδομένο εξάλλου. Οπότε γιατί να μην τα δίνουμε αν μπορούμε; Απλώς αντιλαμβάνομαι πως θα τύχει πλέον να φάει και κάτι εκτός σπιτιού οπότε το αποδέχομαι! Προσπάθησα γενικά – πέραν αυτών, να βρω σωστή διατροφή για παιδιά όσο ήμουν ακόμη έγκυος και διάβασα διάφορα! Με λίγη έρευνα παλαιότερα είχα ανακαλύψει κάτι που δεν γνώριζα! Οι 3 άσπρες σκόνες (παραπέμπει ο όρος σε ναρκωτικό – αλλά δεν εννοούμε αυτά στην προκειμένη περίπτωση) πρέπει γενικότερα να αποφεύγονται! Μιλώ για αλεύρι, ζάχαρη και αλάτι! Δεν λέω πως δεν θα βάλω αλάτι στο φαγητό, απλώς θα είναι μετρημένο! Σε όλους ισχύει αυτό όχι μόνο στα παιδιά! Θα αποφύγω οτιδήποτε με άσπρο αλεύρι, αν μπορώ να έχω ολικής άλεσης γιατί όχι; Όσο αφορά τη ζάχαρη αυτό είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο στο θέμα διατροφής στο σπίτι! Κλείσαμε αισίως τα 2 χρόνια και ακολουθώντας πιστά τις προτροπές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν έχουμε φάει ζάχαρη ακόμη. Είναι στο μόνο θέμα που θεωρούμε «αυστηρή». Στερείται το μωρό το γλυκό; Όχι διότι τρώει φρούτα και η μαμά έχει φροντίσει να υπάρχουν σπίτι επιλογές γλυκών που απλώς δεν έχουν μέσα ζάχαρη! Έχουν πχ μέλι, σιρόπι αγαύης (το οποίο είναι και ΤΕΛΕΙΟ). Πέραν αυτών εννοείται αποφεύγουμε τα τηγανιτά. Δεν θα τρελαθώ αν δω την μικρή με μια πατάτα τηγανιτή στο στόμα σε κάποιο τραπέζι οικογενειακό αλλά ούτε και θα της την δώσω από μόνη μου! Και στην περίπτωση που τη ζητήσει η ίδια (που μου έτυχε μια φορά), κατάφερα να της αποσπάσω την προσοχή με κάτι άλλο.

Θεωρείς ότι η υγιεινή διατροφή είναι στάση ζωής;

100%. Χωρίς να σημαίνει όμως πως υγιεινή διατροφή δεν είναι και η ανάγκη σου μερικές φορές να τσακίσεις την σοκολατίνα που πιθύμησες τόσο! Όλα με μέτρο! Πιστεύω επίσης πως είναι και θέμα ρουτίνας. Εγώ πχ μεγάλωσα αντίστοιχα με μια μητέρα που απέφευγε σοκολάτες κλπ. Δεν μου τα απαγόρευε. Απλώς τα απέφευγε. Είναι σημαντική η διαφορά αυτή. Μιλούσαμε συχνά για φαγητό και τι μας κάνει καλό και τι όχι. Εμένα σαν παιδί μπήκαν στο μυαλό μου αυτά (λογικό άλλωστε).

Άρα Δηλαδή το παιδί σου ακολουθεί το δικό σας διαιτολόγιο;

Ναι, όπως συμβαίνει και σε κάθε σπίτι άλλωστε! Αυτό βέβαια αλλάζει και με τις προτιμήσεις του καθένα στο σπίτι! Στον άντρα μου πχ δεν άρεσαν τα όσπρια τόσο, η μικρή τρελαινόταν.. οπότε τρώγαμε συχνά όσπρια και προσπαθούσαμε να πείσουμε και τον μπαμπά να δοκιμάσει. 1-2-3-10.. ΑΡΕΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΜΠΑΜΠΆ ΤΏΡΑ ΦΙΛΕΝΑΔΑ!

Πολλοί υποστηρίζουν ότι μια τέτοια στάση είναι υπερβολική και στερεί από το παιδί κάτι που τα άλλα παιδιά έχουν και αυτό όχι. Τι έχεις να πεις για αυτό;

Να σου μιλήσω για τη φορά που ήμουν κάπου και ξαφνικά τα παιδιά θα έτρωγαν γλυκό – δεν θυμάμαι τί. Και εγώ είπα άνετα πως η μικρή δεν δικαιούται ακόμη ζάχαρη και πως της είχα έτοιμα μπισκοτάκια σε ταπερ απ´ τα χεράκια μου με μέλι. Το είπα με τόση χαρά θυμάμαι! Δεν ξέρω γιατί αλλά δέχτηκα παρατηρήσεις. Στην αρχή ένιωσα άσχημα. Μετά σκέφτηκα το εξής: η κάθε μια από μας πράττει κάτι διαφορετικό από την άλλη όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών μας. Όσο αυτά τα διαφορετικά δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο πάνω στα παιδιά μας- γιατί χρειάζεται να κρίνουμε η μια την άλλη; Στο θέμα της ζάχαρης πχ. Υπάρχει κάποιος που λέει ΝΑΙ ΝΑΙ ΔΏΣΤΕ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΏΝ ΖΆΧΑΡΗ; Όπου διαβάσεις μιλά για μέτρο. Εγώ απλώς δεν έδωσα ακόμη. Στο παιδί στερείς παιχνίδι αν είναι άταχτο, στερείς ακόμη και τον χρόνο που του δίνεις όσο είσαι πάνω στο κινητό σερφάροντας στο ιντερνετ! Αυτό είναι στέρηση. Η απουσία ζάχαρης κάθε άλλο παρά καλή είναι. Να ξεκαθαρίσω εδώ πως έχω άπειρο κόσμο γύρω μου που μου λέει καθημερινά μπράβο! Και έχω και μανούλες γύρω μου των οποίων τα παιδιά έχουν ήδη φάει ζάχαρη! Δεν είναι κακό! Όπως είπα η καθεμιά επιλέγει να δώσει αυτό που ή ίδια θεωρεί σωστό στο παιδί της.. έτσι κι εγώ, σε αυτόν τον τομέα!

Φαντάζομαι ότι μια τέτοια στάση απαιτεί μεγάλη στήριξη και από τον περίγυρο. (σύζυγος, παππούδες, φίλοι, σχολείο). Υπήρξαν διαφωνίες; Και πως τις χειρίστηκες;

Για καλή μου τύχη σύζυγος και παππούδες δεν διαφωνούν με τον τρόπο διατροφής μας! Εξάλλου όπως έγραψα και πιο πάνω με τον ίδιο τρόπο μεγάλωσα κι εγώ! Είχα βέβαια 2-3 περιστατικά στα οποία διαφώνησα με άτομα στενού οικογενειακού κύκλου – αλλά είναι δεδομένο πως οι γονείς αποφασίζουν, οι γύρω απλώς ακολουθούν! Δεν θα μου φέρεις την Ανδρεάνα και να μου πεις να μην δει τηλεόραση πχ και ξαφνικά να έρθεις να την βρεις μπροστά από την τηλεόραση επειδή στο σπίτι βλέπουμε τηλεόραση (πχ). Με τον ίδιο τρόπο όσες φορές οι παππούδες της μικρής είπαν με παράπονο «μάνα μου ρε ένεν κρίμα που εν θα φάει γλυκό τωρά; Δες την, θέλει», ενώ καταβρόχθιζαν ήδη 2 κομμάτια και η μικρή έπαιζε με κάτι άλλο χωρίς καν να δίνει σημασία, απάντησα απλά και λιτά «Δεν θα φάει». Τέλος. Κάπου εδώ να αναφέρω το πόσο σημαντικό είναι το σχολείο. Σαφώς και δεν θα τα κατάφερνα εάν το σχολείο δεν προωθούσε από μόνο του μια πιο υγιεινή διατροφή. Το βρίσκω και λίγο περίεργο και οπισθοδρομικό ένα νηπιαγωγείο εν έτη 2019 να επιτρέπει τα γλυκά με ζάχαρη για κέρασμα πχ.

Εάν δεν είχες την απαιτούμενη υποστήριξη, πιστεύεις ότι θα τα κατάφερνες;

Από κανέναν υποστήριξη; Θα τα κατάφερνα.. να σου πω γιατί το λέω; Δεν είναι κι ότι ο άντρας μου νοιαζόταν και πολύ για τη διατροφή της μικρής. Δεν το είχε σκεφτεί βασικά ίσως. Εγώ τον «έπεισα». Θεωρώ γενικά πως αν έχεις μια ιδέα, μια άποψη για κάτι τόσο σημαντικό όσο είναι οποιοσδήποτε παράγοντας ανατροφής του παιδιού θα καταφέρεις να πείσεις τους άλλους γύρω σου! Εκτός και αν μιλάς για κάτι παράλογο (ή αν ο απέναντι σου στερείται νοημοσύνης).

Υπήρξαν στιγμές που πήγαν να δώσουν κρυφά από εσένα στο παιδί κάτι που δεν το επιτρέπεις; Πως το χειρίστηκες;

Αυτό όχι! Έτυχε όμως να προσπαθήσουν να της δώσουν σε ώρα που δεν επιτρέπεται τσιπς «υγιεινά». Λέμε για τα υγιεινά – αλλά και το κάθε πράμα στην ώρα του! Ήρθαν να την προσέχουν οι παππούδες φορτωμένοι με «καλούδια» υγιεινά που λες.. εγώ διερωτήθηκα εννοείται γιατί 9 το βράδυ χρειάζονται τα τσιπς.. οπότε αφού είπα πως το μωρό δεν πρέπει να φάει απ´ αυτά αφού θα κοιμηθεί, και η απάντηση δεν με κάλυψε, φεύγοντας απ´ το σπίτι πήρα τα τσιπς μαζί μου για σιγουριά! Χαχαχα

Το παιδί ζήτησε ποτέ κάτι που εσείς δεν επιτρέπεται και αν ναι πως το αντιμετώπισες;

Αρκετές φορές, και είναι λογικό. Είναι μωρό εξερευνά, εννοείται θα ζητήσει τα πάντα! Ειλικρινά ο μόνος τρόπος είναι από πριν να είσαι προετοιμασμένος κατάλληλα και να έχεις απαραίτητα σνακ, αντίστοιχα με αυτά που θα ζητήσει σε πάρτυ πχ, στην υγιεινή τους εκδοχή όμως! Το μωρό έτσι δεν νιώθει πως του απαγορεύεις κάτι γιατί δεν καταλαβαίνει καν πως κάτι του απαγορεύεις.

Πως σε αντιμετωπίζουν οι γύρω σου για αυτήν σου την στάση;

Είναι και αυτοί που σου λένε ουάου μπράβο καλά κάνεις, και εσύ απαντάς χαμογελαστά ευχαριστώ και δίνεις συμβουλές, είναι και αυτοί που σε βλέπουν σαν να τους λες πως κάθε βράδυ το παιδί πίνει 2 σοτς μαστίχα. Η κάθε μια από τις περιπτώσεις είναι καλοδεχούμενη αφού ο καθένας έχει διαφορετικά πιστεύω και προτεραιότητες – οπότε όλα καλά! Φτάνει να μην υπάρχουν υπερβολικές συμπεριφορές!

Ένιωσες να απολογείσαι για την επιλογή σας να ακολουθήσετε τον δρόμο της υγιεινής διατροφής;

Δυστυχώς ναι! Την πρώτη φορά που με κοίταξαν σαν να είπα πως της δίνω 2 σοτς μαστίχα κάθε βράδυ! Ένιωσα πως έπρεπε να πω – ναι έχετε δίκαιο! Ευτυχώς δεν το είπα! Και τώρα υποστηρίζω την απόφαση μου επί του θέματος χωρίς βέβαια να θίγω τον απέναντι που μπορεί να πράττει διαφορετικά. Διότι αλλιώς καταντάς να κάνεις αυτό που δεν σου αρέσει να σου κάνουν, και δεν είναι σωστό. Παράλογο δεν είναι να μην δίνω ζάχαρη στο παιδί μου. Παράλογο είναι να με κρίνεις για αυτό.

Γνωρίζω ότι ενώ πολλοί πιστεύουν ότι στερείς στο παιδί σου το γλυκό, αντίθετα, εσύ προσφέρεις στο παιδί πιο υγιεινές επιλογές. Πες μας μερικές ιδέες για σνακ ή γλυκά χωρίς ζάχαρη.

Ατέλειωτη η λίστα και με πολύ απλά βήματα! Όπου ζάχαρη αντικαθιστάς με κάτι από: σιρόπι αγαύης, ζάχαρη από ινδοκάρυδο, μέλι και άλλα! Θα εκπλαγείς με το πόσα γλυκά γίνονται πλέον χωρίς ζάχαρη και είναι ΠΑΝΥΓΛΥΚΑ! Η δικιά μας ενθουσιάστηκε για ένα διάστημα με αβοκάντο λιωμένο, Κακάο μαύρης σοκολάτας χωρίς ζάχαρη και σιρόπι αγαύης! Τώρα ξετρελαθήκαμε με την… νουτέλα χωρίς ζάχαρη! Την πουλά το βιολογικό κατάστημα της γειτονιάς και την πρώτη φορά που την αγόρασα καταναλώθηκε από εμένα και τον άντρα μου..

Πολλοί υποστηρίζουν ότι μια μέση οικογένεια δεν μπορεί να υποστηρίξει μια τέτοια διατροφή λόγω κόστους των βιολογικών προϊόντων.

Είναι αλήθεια πως τα βιολογικά προϊόντα σήμερα είναι αισθητά πιο ακριβά από τα συμβατικά. Ξέρω και αντιλαμβάνομαι πόσο δύσκολο είναι για μια οικογένεια μέσα σε όλα τα μηνιαία έξοδα να πρέπει να φυλάξει ένα σημαντικό κονδύλι απλά και μόνο για την διατροφικές ανάγκες της οικογένειας! Λύση για το θέμα δεν υπάρχει! Αυτό που υπάρχει όμως είναι σχετικά απλές μέθοδοι για να αποφύγετε όσο το δυνατό περισσότερο τα συμβατικά προϊόντα ειδικά τους πρώτους μήνες της ζωής των παιδιών (που φαντάζομαι όλες οι μανούλες προτιμούν τα καλύτερα για το στομάχι του σπλάχνου τους)! Αρχικά μην παραξενευτείτε αν ακούσετε πως αρκετά βιολογικά προϊόντα έχουν φυτοφάρμακα! Τις περισσότερες φορές ισχύει και αυτό συμβαίνει για ένα πολύ απλό λόγο (με βάση τον οποίο θα σου πω και λύσεις). Κανένα σχεδόν φρούτο και λαχανικό δεν είναι ολόχρονο. Όπως πχ οι ντομάτες είναι φρούτο του καλοκαιριού, οι φράουλες της άνοιξης, τα πορτοκάλια τον χειμώνα κυρίως κοκ. Οπότε για να έχουμε ολόχρονα συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά – κάτι σημαίνει. Θα πρότεινα σε μια μαμά που θέλει να ακολουθήσει όσο το δυνατό περισσότερο διατροφολόγιο απεξαρτημένο από φάρμακα να ακολουθεί απλούστατα την φύση. (Αυτό περιέργως μου το έμαθε ο μπαμπάς, αφού καθημερινά στο πρόγευμα του ΑΛΛΑ ΜΌΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ, τρώει ντομάτες, στο χωριό όταν ήταν μικρός δεν είχαν ντομάτες ολόχρονα). Ψάξτε και μάθετε τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά, προτιμήστε τα κυπριακής ή ελληνικής παραγωγής αν είστε ελλάδα, όσα μπορείτε πάρτε τα από καταστήματα που πουλούν βιολογικά προϊόντα η ακόμη, γιατί όχι, φυτέψτε κάποια σε μια γλάστρα ή στον κήπο σαν μέρος παιχνιδιού με τα παιδιά σας, σίγουρα θα τους αρέσει! Επισκεφτείτε τα μπακάλικα της γειτονιάς, πάντα ξέρουν ποιά από τα προϊόντα που τους φέρνουν είναι λιγότερο κακά άρα πιο κατάλληλα για τα παιδιά. Υπάρχουν συγκεκριμένα φρούτα τα οποία είναι γνωστό πως αν δεν είναι βιολογικά είναι ΓΕΜΑΤΑ φυτοφάρμακα. Εξεπλάγην όταν έμαθα πως οι ολοκόκκινες μεγάλες φράουλες που βλέπουμε στα σουπερμάρκετ είναι το χειρότερο μάλλον είδος φρούτου που αγοράζουμε – αν αυτές δεν είναι βιολογικές. Απίστευτο; Προτίμησα τότε αντί να μπαίνουν σπίτι 4 πακέτα φράουλες γεμάτες φάρμακα, να αγοράζω 2! Το πιο δύσκολο κομμάτι για μένα είναι η πρωτεΐνη! Για να μην παρεξηγηθώ, με το υγιεινή διατροφή δεν εννοώ δεν τρώμε κρέας! Τρώμε (ακόμη χαχα). Δεν θα μιλήσω για τώρα που όπως έγραψα προηγουμένως είμαι πιο δεκτική, θα μιλήσω για τότε, που η μικρή έτρωγε μικρές ποσότητες φαγητού και που ένα στήθος κοτόπουλου έφτανε να καλύψει τις ανάγκες της για περίπου 3 γεύματα (σε συνδυασμό εννοείται με λαχανικά, υδατάνθρακα κλπ). Τότε λοιπόν επέλεγα 100% κρέατα και ψάρια βιολογικά, διότι οικονομικά η διαφορά στην τιμή έφτανε στα 15 περίπου ευρώ τον μήνα. Τώρα που τρώμε και περισσότερο, και το ίδιο φαγητό, προσπαθώ να συνεχίσω με αυτό τον τρόπο, όμως δεν με πειράζει να αγοράζω κρέας από τον κρεοπώλη της γειτονιάς τον οποίο και εμπιστεύομαι αφού από τις πολλές ερωτήσεις έμαθε τις ανησυχίες μου! Άρα καταλήγω σε ένα συμπέρασμα! Σαφέστατα σπάνια βρίσκεις μια οικογένεια η οποία μπορεί να βασίσει εξολοκλήρου το διατροφολόγιο της σε βιολογικά προϊόντα! Γράψτε όμως τις μηνιαίες ανάγκες σας, κάντε ένα έλεγχο στο διαδίκτυο και δείτε ποια από τα προϊόντα είναι by far καλύτερο για εσάς και τα παιδιά σας να τα αγοράζετε από βιολογικά καταστήματα. Και απλώς δοκιμάστε το!

Τελικά μπορούν τα παιδιά μας να ζήσουν χωρίς ζάχαρη;

Ιδού το ερώτημα φιλενάδα.. σίγουρα μπορούν! Γιατί πως μπορούν οι διαβητικοί; Σημασία έχει να θέλουν! Πιο σωστά, σημασία έχει να τα ενημερώνουμε σωστά! Και να θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά, να το ψάχνουμε, να το βρίσκουμε, να το προσπαθούμε αλλά και να αποδεχτούμε την περίπτωση που πλέον κάποια πράγματα θα είναι πέραν της δυνατότητας ελέγχου μας!

Κλείνοντας θέλω να μας πεις μια συμβουλή για όλες εμάς που υποκύψαμε στις πιέσεις των γύρω μας και τελικά δώσαμε ανθυγιεινά φαγητά στα παιδιά μας κατ΄ εξακολούθηση, επειδή φοβόμασταν να μην μας κρίνουν ως υπερβολικές.

Καλά κάνατε! Είστε υπέροχες και μόνο που το προσπαθήσατε.. από εδώ και πέρα απλώς θέτετε όρια και μέτρα και ενημερώνετε τα παιδιά σας σωστά! Αυτό έχει σημασία!

Ps: μόλις τελείωσα τις απαντήσεις η κόρη μου ενώ έπαιζε με μια φίλη της βρέθηκε να κρατά μπισκότα ζάχαρης! Τις σταμάτησα και τις ρώτησα αν θέλουν μπισκότο «σοκολάτας»! Είπαν και οι δύο ναι! Μαγικό ♥️

You may also like