Μπορούμε να κάνουμε σχεδόν τα πάντα, αλλά δεν είμαστε ούτε η Wonder Woman ούτε η «Μάνα κουράγιο»

by Tseriou 115
Η δρ Νανά Τσουμάκη, σύμβουλος εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας (www.athinaedu.com), και μαμά δύο υπέροχων κοριτσιών, μας υπενθυμίζει τα 8 πράγματα που χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε και να θυμόμαστε όταν γινόμαστε μητέρες.

Γιατί η μητέρα μπορεί να κάνει τα πάντα για την οικογένειά της, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι ούτε η Wonder Woman ούτε η «Μάνα κουράγιο» που θυσιάζει τον εαυτό της για τους άλλους. Κι αν θέλεις έναν και μόνο καλό λόγο για το τελευταίο, είναι πως δεν επιθυμείς να έχουν αυτό το πρότυπο της «θυσίας» τα παιδιά σου μεγαλώνοντας, αλλά το πρότυπο μιας ισορροπημένης και ευτυχισμένης μητέρας.

 

Μητρότητα: Ο ορισμός που δίνει η Νανά Τσουμάκη

Οι μαμάδες είμαστε άνθρωποι με όλες τις ανησυχίες, αδυναμίες και δυνατότητες που έχουν όλοι. Δεν είμαστε άτρωτες, παντοδύναμες και παντογνώστες. Είμαστε άνθρωποι που αγαπάμε τους δικούς μας ανθρώπους και θα κάναμε τα πάντα γι’ αυτούς.

1. Χρειάζεσαι κι εσύ ένα διάλειμμα ανάμεσα στις δραστηριότητες της ημέρας. Επιστρέφοντας στο σπίτι από τη δουλειά σου, χρειάζεσαι πραγματικά αυτά τα 10 λεπτά που θέλεις να πιεις τον καφέ σου ήρεμα ή για να κάνεις ένα ντους.

2. Έχεις στόχους και χόμπι έξω από τη μητρότητα και πρέπει να διεκδικείς το χώρο και το χρόνο για να τους πραγματοποιήσεις.

3. Όπως όλοι μας, χρειάζεσαι βοήθεια και στήριξη στις δυσκολίες που αντιμετωπίζεις – κανείς δεν μπορεί να είναι πάντα δυνατός και αυτάρκης.

4. Έχεις δικαίωμα να βάζεις προτεραιότητες – και κάποια στιγμή να μην είναι τα παιδιά η μοναδική σου προτεραιότητα.

5. Ως άνθρωπος κάνεις λάθη, έχεις συναισθήματα και ανησυχίες. Δεν μπορεί να είσαι πάντα τέλεια.

6. Μπορεί να περνάς δύσκολες μέρες. Πιθανότατα θα βρεις τη λύση, αλλά διεκδίκησε, αν χρειάζεται, το χρόνο για να σκεφτείς.

7. Υπάρχουν στιγμές που μπορεί να δυσκολεύεσαι με τη μητρότητα – μια αγκαλιά από το σύντροφο ή/και τα παιδιά σου βοηθά.

8. Έχεις δικαίωμα να ρουφήξεις τη ζωή και τις στιγμές χαράς με τα παιδιά σου γιατί ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω.

 

shape.gr

You may also like