Παιδιά, δουλειά, σύντροφος, σπίτι, υποχρεώσεις, εξωτερικές εργασίες… εάν είστε μητέρα που εργάζεται, ξέρετε καλά ότι μόνο ένας ζογκλέρ μπορεί να σας συναγωνιστεί! Όμως αν οργανώσετε την καθημερινότητά σας με έξυπνο τρόπο, θα μπορέσετε να ελέγξετε σε κάποιο βαθμό την κούραση πριν γίνει εξουθένωση και να διαχειριστείτε το άγχος που (εύλογα) σας προκαλεί το γεγονός ότι βρίσκετε ταυτόχρονα σε τόσα πολλά «μέτωπα» (και σ’ αυτό δεν μπορεί να σας συναγωνιστεί ούτε ο καλύτερος ταχυδακτυλουργός!).

Το πρόγραμμα που σας επιτρέπει να «αναπνέετε»

Πρώτα οι αγγαρείες

Όταν έχετε τόσα να κάνετε που δεν ξέρετε από που να πρωτοαρχίσετε, αρχίστε από τα δύσκολα:

  • πρώτον γιατί θα φύγουν από τη μέση μία ώρα αρχύτερα, ώστε να καταπιαστείτε με τις πιο ευχάριστες δουλειές
  • δεύτερον γιατί στην αρχή κάθε δουλειάς, έχετε περισσότερη ενέργεια και σωματική αντοχή και είναι πιο εύκολο να ολοκληρώσετε γρήγορα το project σας.

Πόσα να χωρέσει ένα πρωί;

Ως πότε θα τρέχετε οικογενειακώς αλλόφρονες το πρωί να τα προλάβετε όλα, για να καταλήγετε τελικά να φεύγετε από το σπίτι την τελευταία στιγμή σε κατάσταση πανικού και στρες; Μία αποτελεσματική λύση για να γλιτώνετε χρόνο τα πρωινά, είναι να προετοιμάζεστε από το προηγούμενο βράδυ:

  • να βγάζετε από βραδύς από την ντουλάπα τα ρούχα που θα φορέσει ο καθένας σας την επομένη
  • να έχετε προαποφασίσει τι θα περιλαμβάνει το πρωινό και να έχετε παρασκευάσει ό,τι γίνεται να ετοιμαστεί από πριν.
  • να έχετε πακετάρει τις σχολικές σάκες ή τις επαγγελματικές σας τσάντες και να τις έχετε κρεμάσει/αφήσει δίπλα στην πόρτα, κοντά στα κλειδιά σας, ώστε με μία κίνηση να πιάνετε και τα δύο και να κλειδώνετε φεύγοντας.

Παιδί μου, αυτοεξυπηρετήσου ελεύθερα

Όλες οι μικρές δουλειές που μπορούν να κάνουν τα παιδιά σας στην καθημερινότητα, χωρίς να χρειάζονται τη βοήθειά σας (εφόσον το επιτρέπει βέβαια και η ηλικία τους) θα σας εξοικονομήσουν πολύτιμο χρόνο μέσα στη μέρα. Μπορείτε, για παράδειγμα να μάθετε στα παιδιά να κάνουν ντους, να πλένουν τα δόντια τους, να ντύνονται, να σηκώνουν το πιάτο τους, μόνα τους. Η δική τους ελευθερία θα είναι ταυτόχρονα ελευθερία όλων στην οικογένεια από το ασφυκτικό στρες και τα πιεστικά χρονοδιαγράμματα.

ΑPP-ίστευτη οργάνωση

Υπάρχουν εκεί έξω τόσα apps που σας βοηθήσουν να φτιάξετε λίστες με εκκρεμότητες και να κρατάτε σημειώσεις. Ένα από αυτά περιμένει να το κατεβάσετε στο κινητό σας, για να βεβαιωθείτε ότι δε θα ξεχνάτε τίποτα. Μπορείτε μάλιστα να μοιράζεστε το περιεχόμενό του με τον σύντροφό σας, ώστε να έχετε βοήθεια με την to do list.

Ειλικρίνεια με τον εργοδότη

Το να είστε εργαζόμενη μητέρα δεν σημαίνει ότι είστε λιγότερο παραγωγική στην εργασία σας ούτε ότι θέλετε να υπεκφύγετε των ευθυνών σας, προβάλλοντας ως δικαιολογία τα παιδιά σας. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί κάποιες φορές μία ευελιξία στο επαγγελματικό σας πρόγραμμα. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον εργοδότη σας, να του εξηγήσετε τις ανάγκες που μπορεί να προκύψουν, να τον διαβεβαιώσετε πως θα συνεχίσετε να ανταποκρίνεστε στα καθήκοντά σας αποτελεσματικά και να συζητήσετε από κοινού τις λύσεις που μπορούν να βρεθούν, με την προσδοκία να κατανοήσει την ειλικρίνειά σας και να εκτιμήσει την αφοσίωσή σας τόσο στην οικογένεια όσο και στην εργασία σας.

Πάνω απ’ όλα, θυμηθείτε να μην είστε αυστηρή με τον εαυτό σας και να αφήσετε στην άκρη τις τύψεις. Η εργαζόμενη μητέρα που τα προλαβαίνει όλα υπέρ-τέλεια και έχει βρει το χρυσό κλειδί της ισορροπίας οικογένειας/δουλειάς υπάρχει μόνο στις ταινίες. Στην πραγματική ζωή, υπάρχουν μόνο οι μαμάδες που κάνουν το καλύτερο που μπορούν με τα μέσα και τον χρόνο που διαθέτουν αλλά με περίσσια  αφοσίωση και αγάπη. Αυτό που κάνετε περίφημα και εσείς!