Must have zones για το παιδικό δωμάτιο

by Tseriou 115

Στις μέρες μας, τα περισσότερα παιδιά κατακλύζονται από ένα σωρό “άχρηστα” παιχνίδια. Λέγοντας άχρηστα, εννοώ παιχνίδια που είτε δεν παίζουν πλέον, είτε τα έχουμε διπλά και τριπλά, είτε είναι σπασμένα ή λείπει κάποιο κομμάτι τους. Συνήθως αυτά τα παιχνίδια δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα πνευματικά στο παιδί, παρά μόνο “πιάνουν χώρο”, ενώ στην θέση τους θα μπορούσαν να μπουν άλλα, ποιο χρήσιμα.


Όλη αυτή η κατάσταση, προκαλεί άγχος στο παιδί, το οποίο εμφανίζει την κλασσική αντίδραση να μην ξέρει με τι ακριβώς θέλει να παίξει, ή να παίζει με κάτι για λιγότερο από 5′, και έπειτα να συνεχίζει με κάτι άλλο.

Στο σημερινό μου άρθρο λοιπόν, θα σας δώσω τις δικές μου συμβουλές, για το πως θα “καθαρίσετε” και θα οργανώσετε σωστά τον χώρο παιχνιδιού του παιδιού σας, σύμφωνα με αυτά που έχω διαβάσει (απο έγκυρους και απόλυτα εξειδικευμένους ανθρώπους) και κάνω και εγώ στο παιδικό δωμάτιο των κοριτσιών μου.


Ξεκαθάρισμα

✔ Σπασμένα παιχνίδια ή παιχνίδια με χαμένα κομμάτια: Ποιος ο λόγος να τα κρατάμε, όταν δεν είναι πλέον λειτουργικά;
✔ Πολύ συγκεκριμένα παιχνίδια: Δηλαδή παιχνίδια τα οποία δεν μπορούν με την φαντασία του παιδιού να “μετατραπούν” σε κάτι άλλο, ή να χρησιμοποιηθούν και με άλλο τρόπο.
✔ Χαρακτήρες της τηλεόρασης: Γιατί; Εμποδίζουν την φαντασία του παιδιού. Τα παιχνίδια που έχουν έναν συγκεκριμένο ρόλο στο παιδικό της τηλεόρασης, θα παιχτούν και με έναν συγκεκριμένο τρόπο από το παιδί, κάτι που εμείς δεν θέλουμε.
✔ Διπλά παιχνίδια: Καμιά φορά μας τυχαίνει (σε εμάς τουλάχιστον έχει συμβεί) να έχουμε αγοράσει εμείς κάποιο παιχνίδι, και να μας φέρνει το ίδιο σαν δώρο κάποιος άλλος (για παράδειγμα στα γενέθλια ή σε κάποια γιορτή).
✔ Άσχημα παιχνίδια: Ακούγεται περίεργο, αλλά ακόμα και τα ποιο μικρά ματάκια έχουν ανάγκη απο έναν αρμονικό χώρο.

Δημιουργία play zone (χώρος παιχνιδιού)

Η ζώνη αυτή θα αφορά τις δεξιότητες, τη συγκέντρωση και την φαντασία. Εκεί, οι κατασκευές, το φανταστικό παιχνίδι και οι πολλές ώρες παιχνιδιού θα γίνονται καθημερινά πραγματικότητα από το παιδί.

Δημιουργία quiet zone (χώρος ηρεμίας)

Αυτή η ζώνη θα αφορά το χαλάρωμα, το χουχούλιασμα
(ξέρεις εσύ μαμά), την επικοινωνία με το παιδί, και πολλά άλλα όμορφα πράγματα. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να δίνουμε στο παιδί τον “χώρο” του, όταν θα το χρειάζεται.

Πως θα την φτιάξετε;
Σκεφτείτε όμορφα μαξιλάρια στο πάτωμα σε γήινα χρώματα, κουβερτούλες ή πουφ. Επίσης μια καλή ιδέα είναι οι σκηνές teepee ή οι παιδικοί ουρανοί που εύκολα μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο.

Δημιουργία messy zone (χώρος παιχνιδιού που λερώνει)

Όχι, δεν εννοώ καμιά βρώμικη γωνία. Εννοώ ένα μέρος, όπου το παιδί θα μπορεί να παίζει και να λερώνει ελεύθερα. Αυτός ο τύπος παιχνιδιού είναι κρίσιμος και σημαντικός για την ανάπτυξη ενός παιδιού, αφού υποστηρίζει την υγιή κινητική και συναισθηματική του ανάπτυξη.

Πως θα την φτιάξετε;
Μπορείτε να αγοράσετε ένα παιδικό τραπέζι με καρέκλες όπου το παιδί θα μπορεί να παίζει αισθητηριακά παιχνίδια. Επίσης, μπορείτε να αγοράσετε ειδικά χαλάκια με επένδυση, ώστε να τα τοποθετείτε κάτω από το τραπέζι όταν πρόκειται για δραστηριότητα που λερώνει, ή να βάζετε το παιδί να παίζει επάνω σε αυτό με νερομπογιές (feet painting και hand painting).
Αρκετά χρήσιμοι είναι και οι ξύλινοι δίσκοι, οπού μπορείτε να τοποθετήσετε επάνω τα είδη με τα οποία καλείτε να ασχοληθεί το παιδί, ώστε να μην υπάρξει πανικός (αυτός είναι και ο καταλληλότερος τρόπος τοποθέτησης όλων των παιχνιδιών και δραστηριοτήτων).
Τέλος, μπορείτε να προμηθευτείτε και διάφορα είδη χειροτεχνίας, όπως παιδικά ψαλιδάκια, κόλλα, χρυσόσκονη, μπογιές, νερομπογιές, πινέλα, χαρτί ζωγραφικής, πολύχρωμα χαρτόνια, κλπ.

Δημιουργία movement zone (χώρος “σωματικής” απασχόλησης)

Η συγκεκριμένη ζώνη, είναι λίγο δύσκολο να υπάρχει, καθώς το παιδικά δωμάτια συνήθως είναι μικρά, αλλά αν υπάρχει playroom, ή κάποιο άλλο σημείο μέσα στο σπίτι όπου δεν ενοχλεί, μπορούν να υπάρξουν. Με την έννοια movement zone, εννοώ να υπάρχει ένα μέρος όπου το παιδί θα μπορεί να εξασκηθεί ας πούμε σωματικά. Ένα χαλί δραστηριοτήτων, μια αιώρα, μια κούνια, αιωρούμενες σκάλες, κλπ.

Αφήστε στο παιδί 10 παιχνίδια που χρειάζεται

“Think durable, minimalistic, gender neutral & open ended”

✔ Τουβλάκια
Αυτή η κατηγορία καλύπτει μια μεγάλη ποικιλία “οικοδομικών” υλικών που ένα παιδί μπορεί να χρησιμοποιήσει για να φτιάξει ό, τι θέλει και μπορεί να φανταστεί. Αυτά θα μπορούσαν να είναι απλά σετ από ξύλινα τουβλάκια σε διάφορα σχήματα ή πιο εξελιγμένα μαγνητικά-πλακάκια, Lego ή Duplo.

✔ Κούκλα
Ιδανικά, θα πρέπει η κούκλα να έχει ουδέτερο φύλλο, με μοναδικό σκοπό το παιδί να την φροντίζει και να ασκεί πραγματικές ικανότητες. Οι κούκλες λοιπόν δεν είναι μόνο για τα κορίτσια. Αυτή η κατηγορία παιχνιδιών είναι για όλους. Αλλά ακόμα και έτσι να είναι, δεν χρειάζεται οπωσδήποτε να αντιπροσωπεύει μεγαλύτερη ηλικία. Θα μπορούσε να είναι ΄να μικρό μωράκι, ή ένα ζωάκι. Αρκεί να υπάρχει!

✔ Χαρακτήρες
Αυτή η κατηγορία παιχνιδιών μπορεί να είναι ένα set χαρακτήρων Playmobil, Lego, φιγούρες οικογένειας, ξύλινα ανθρωπάκια ζωγραφισμένα απο το παιδί σας ή ζώα. Όλα αυτά δίνουν ώθηση στο παιδί σας να αναπαραστήσει κοινωνικές σκηνές και
σημαντικά θέματα στη ζωή του.

✔ Μπάλα
Οι μπάλες απολαμβάνονται απο όλες τις ηλικίες, επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους! Μπορείτε να τις ρίξετε, να τις κλωτσήσετε, να αναπηδήσουν και να τις πετάξετε. Ακόμα μπορείτε να παίξετε κλασσικά παιχνίδια, όπως τα μηλάκια! Μια μπάλα μπορεί να έχει πάρα πολλές χρήσεις.

✔ Είδη χειροτεχνίας
Οποιοδήποτε open-ended και βασικό υλικό χρησιμοποιήσετε, είναι ένα εκπληκτικό παιχνίδι για το παιδί. Μπογιές, χρώματα, πίνακες ζωγραφικής, πλαστελίνες, και άλλα πολλά.

✔ Μαντήλια / ρούχα
Σε συνδυασμό με την παιδική φαντασία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους, όπως: μια κάπα, ένας πύργος, μια σκηνή, μια σημαία, ή μια έφοδος πειρατών με τα όλα της!

✔ Ποδήλατο
Εκτός από το ποδήλατο, θα μπορούσε να είναι και οτιδήποτε άλλο ενθαρρύνει το παιδί να κάνει μεγάλες κινήσεις με το σώμα του. Για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι ένα χαλί δραστηριοτήτων, ή μια σανίδα ισορροπίας! Το ιδανικότερο φυσικά θα ήταν ένα ποδήλατο ισορροπίας.

✔ Μέσα μεταφοράς
Τραίνα, αυτοκίνητα, και φορτηγά! Τα παιδιά μπορούν να αναπαραστήσουν σκηνές από την καθημερινότητα στους δρόμους, και γενικά από ότι συμβαίνει γύρω τους. Αυτά τα παιχνίδια δεν είναι μόνο για αγόρια, καθώς και ένα κορίτσι μπορεί να οδηγήσει το όχημά της σε ένα φανταστικό κόσμο!

✔  Βιβλία
Συλλέξτε μερικά καλά παιδικά βιβλία στο σπίτι σας, τα οποία θα μπορείτε να τα διαβάζετε ξανά και ξανά.

✔  Αισθητηριακό υλικό
Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει όλα τα υλικά όπως το νερό, την άμμο, πετρούλες, ρύζι, μακαρόνια ή όσπρια. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα σκεύος (ένα πλαστικό μπολ ή μακρόστενο ταπεράκι) για να τα ανακατέψετε και να ενσωματώσετε άλλα παιχνίδια, όπως μεταφορικά μέσα, ζωάκια, η διάφορους χαρακτήρες.

Εμπνευστείτε απο την φύση

Αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα όμορφο, αρμονικό και χαλαρό χώρο για το παιδί σας, σκεφτείτε πως βρίσκεστε στην φύση.
Πως θα την φέρετε όμως στο παιδικό δωμάτιο:
✔ Χρώματα: Μια φυσική παλέτα χρωμάτων, είναι πάντα ένα μέρος της φύσης. Προτιμήστε τα απαλά ή neutral χρώματα.
✔ Αισθητηριακό παιχνίδι: Στην φύση, ότι αγγίζουμε έχει διαφορετική υφή, σχήμα, χρώμα και μυρωδιά. Για αυτό προτιμούμε να επιλέγουμε παιχνίδια και δραστηριότητες με όσο γίνεται λιγότερο πλαστικό, όπως άμμο, ξύλο, μέταλλο και όποιο άλλο φυσικό υλικό μας αρέσει.
✔ Ζωή στην φύση: Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να φέρουμε το παιδί ποιο κοντά σε φυσικό περιβάλλον, από το να τοποθετήσουμε όμορφα φυτά στο δωμάτιό του. Αν ωστόσο είναι ηλικιακά μικρό, μπορούμε να τα τοποθετήσουμε κρεμαστά στον τοίχο.

Φτιάξτε ατμοσφαίρα

Τι και αν όλα τα έχετε τηρήσει κατά γράμμα και έχετε φτιάξει έναν μοναδικό, υπέροχο και φυσικό χώρο για το παιδί σας. Αν η τηλεόραση είναι στην διαπασών, δεν ταιριάζει ιδιαίτερα στο “τοπίο”.
✔ Προτιμήστε λοιπόν, αντί του τηλεφώνου σαν που χτυπάει, ή της τηλεόρασης, να χρησιμοποιήσετε τους ήχους της φύσης. Αν είσαστε σε χωριό, αρκεί να κλείσετε τα πάντα και να αφήσετε τους εξωτερικούς θορύβους να μπουν στο δωμάτιο. Αν πάλι μένετε σε πόλη, υπάρχουν πολλά video στο youtube με ήχους της φύσης.
✔ Προσοχή στον φωτισμό. Είναι σημαντικό όλες οι παραπάνω ζώνες που αναφέραμε, να βρίσκονται κοντά στο φυσικό φως, δηλαδή δίπλα σε κάποιο παράθυρο ή μπαλκονόπορτα.

Rotate

Κάνοντας μια αρκετά συνοπτική επεξήγηση, διαχωρίζοντας τα παιχνίδια σε δυο ξεχωριστές ομάδες, και επιτρέποντας την πρόσβαση του παιδιού σε μόνο σε μια κάθε φορά, θα αποφύγετε το συναίσθημα που αποκτούν τα παιδιά όταν έχουν πάρα πάρα πολλές επιλογές. Δεδομένου λοιπόν ότι μπορούν να δουν αυτά που έχουν, όλα θα παιχτούν και θα εκτιμηθούν περισσότερο. Ξεκινώντας να εφαρμόζετε το toy rotation, θα έχετε τον έλεγχο των παιχνιδιών που υπάρχουν στο σπίτι, και θα βοηθήσετε το παιδί να αξιοποιεί στο έπακρο τον χρόνο του παιχνιδιού του.

Οπτική επαφή

Όλα τα αντικείμενα που έχουμε στα σπίτια μας, τρέφουν υποσυνείδητα τον εγκέφαλό μας και δημιουργούν διάφορα μηνύματα. Γιατί να μην το εκμεταλλευτούμε, απέναντι στα παιδιά μας;
✔ Χρησιμοποιείστε αυτοκόλλητα τοίχου ή κάδρα που να γράφουν μια λέξη που σας εμπνέει, όπως “Peace”, “Love”, “Dream”, κλπ
✔ Βάλτε οικογενειακές φωτογραφίες σε αρκετά σημεία μέσα στο σπίτι. Ότι είναι σημαντικό για εσάς, μπορεί να γίνει και για εκείνα.

Είναι πολύ σημαντικό το να φτιαχτεί σωστά τόσο το παιδικό δωμάτιο, όσο και το playroom, η όλο το σπίτι γενικά, ώστε να μπορεί το παιδί να κινείται και να παίζει ελεύθερα. Θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τις απορίες σας, ή αν έχετε κάποια συμπληρωματική πληροφορία ή ιδέα πάνω σε αυτά!


You may also like