20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Ασπίδα Προστασίας για τα δικαιώματα των Παιδιών στην Ελλάδα
Στις 20 Νοεμβρίου πριν από 61 χρόνια η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Αν και στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι τα παιδιά δικαιούνται ειδική βοήθεια και υποστήριξη, προχώρησαν στην υιοθέτηση ειδικής σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η ειδική αυτή σύμβαση αναγνωρίζει ότι «το παιδί, λόγω της φυσικής και διανοητικής του ανωριμότητας, χρειάζεται ειδική προστασία και µέριµνα, συµπεριλαµβανόµενης και της νομικής προστασίας, τόσο πριν όσο και µετά τη γέννησή του». Η Ελλάδα επικύρωσε τη σύμβαση στις 2 ∆εκεµβρίου του 1992.
Αυτή τη τόσο σημαντική ημέρα, αποφάσισαν από κοινού η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» και οι Έλληνες Πρόσκοποι να δημιουργήσουν ένα πανελλαδικό δίκτυο προστασίας των Δικαιωμάτων όλων των Παιδιών, ενώνοντας τις δυνάμεις τους. Στο πλαίσιο αυτό εκτός των συχνών ενημερώσεων στα μέλη τους θα λάβουν και πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Κοινωνίας.
Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί», μέσω της υπηρεσίας της συμβουλευτικής της Γραμμής 115 25, όπου απαντούν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, είναι καθημερινά Δευτέρα-Παρασκευή, 9.00-21.00, δίπλα σε παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς. Οι ειδικοί δίνουν κατευθυντήριες γραμμές για την σωστή διαχείριση μιας δύσκολης κατάστασης. Ποια είναι τα πρώτα βήματα αντιμετώπισης της, ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις.
Μια τηλεφωνική γραμμή που οι επιστήμονες είναι έτοιμοι να ακούσουν την κάθε περίπτωση και να δώσουν συμβουλές που θα οδηγήσουν στην εξομάλυνση της.
Η λύση βρίσκεται στην άλλη πλευρά του ακουστικού πληκτρολογώντας τον αριθμό 115 25.
Στο πλαίσιο της διαρκούς ενίσχυσης αυτού του τόσο σημαντικού τομέα το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων σε συνεργασία με την Ένωση «Μαζί για το Παιδί» έχει εκδώσει δύο ειδικές εκδόσεις: τον Οδηγό πρωτογενούς πρόληψης & αντιμετώπισης της βίας και εκφοβισμού από το Σ.Ε.Π. «Υπεύθυνα Χωρίς Φόβο» και Εγχειρίδιο «Η προστασία των παιδιών είναι ευθύνη όλων μας». Παράλληλα από το 2017 οι Πρόσκοποι έχουν κωδικοποιήσει τις κατευθύνσεις και διαδικασίες αναφορικά με τη διαμόρφωση και διατήρηση ασφαλούς του εν γένει περιβάλλοντος της προσκοπικής δραστηριότητας, ώστε να εξασφαλίζεται η ευεξία και η υγιής ανάπτυξη των παιδιών και νέων μέσω του Προσκοπικού Προγράμματος (World Safe from Harm Policy). Τέλος το Διοικητικό Συμβούλιο Σ.Ε.Π., στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας για την προστασία των ανήλικων μελών του Σ.Ε.Π. και τον περιορισμό τυχόν κινδύνων, με αφορμή την έξαρση των φαινομένων εκφοβισμού και περιστατικών βίας που αφορούν σε ανήλικους αποφάσισε τη σύσταση Ανεξάρτητης Επιτροπής Ασφάλειας & Προστασίας Μελών Σ.Ε.Π., με αντικείμενο την άμεση πρόληψη και αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών βίας στο περιβάλλον των παιδιών. Η Προσκοπική Κίνηση, ως φορέας διαπαιδαγώγησης με 110 χρόνια ιστορίας και αδιάλειπτης προσφοράς στο παιδί και την κοινωνία, στέκεται αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία που αφορά στην προστασία των ανηλίκων και φροντίζει για την αρµονική ανάπτυξη της προσωπικότητας παιδιών και νέων, ώστε μέσα σ’ ένα κλίµα ευτυχίας, αγάπης και κατανόησης, να ολοκληρώνονται ως άτομα και να διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία
Ο Γενικός Έφορος των Ελλήνων Προσκόπων Χριστόφορος Μητρομάρας δήλωσε: «Τα παιδιά, οι έφηβοι, οι νέες και οι νέοι αποτελούν την ελπίδα για το μέλλον, τη βάση στην οποία θα πρέπει να στηριχθούμε για να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο. Η προστασία των παιδιών είναι χρέος και ευθύνη όλων μας. Ο Ελληνικός Προσκοπισμός, έχει ήδη αναπτύξει σύγχρονα και καινοτόμα προγράμματα εκπαίδευσης των χιλιάδων ενηλίκων εθελοντών του, μέσω των οποίων διασφαλίζεται η προστασία των ανηλίκων και παράλληλα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού.. Είμαστε περήφανοι που ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Ένωση Μαζί για το Παιδί και πιστεύουμε ότι το κοινό όραμά μας θα βρει πολλούς υποστηρικτές και συμπαραστάτες».
Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», Παιδίατρος – Εντατικολόγος κ. Ιωάννης Παπαδάτος επισημαίνει από την πλευρά του, «Για εμάς το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό, η βία και ο εκφοβισμός είναι έννοιες που μέσω των υπηρεσιών μας επιδιώκουμε τον περιορισμό τους και όραμα μας είναι η εξάλειψη τους. Όσο αυτό είναι δυνατόν. Μέσω της Συμβουλευτικής Γραμμής 115 25 του «Μαζί για το Παιδί» δηλώνουμε παρόντες σε κάθε περίπτωση διαχείρισης βίαιων περιστατικών. Οι ειδικοί που αποτελούν την επιστημονική ομάδα της Γραμμής 115 25 μιλούν διαφυλάσσοντας το απόρρητο του καλούντος και αναλόγως την περίπτωση δίνουν τις κατάλληλες συμβουλές. Χάρις τους Έλληνες Προσκόπους κάνουμε κάτι πολύ σημαντικό. Ενημερώνουμε μεγάλες κοινότητες παιδιών και γονιών. Η πρόληψη μέσω της ενημέρωσης είναι το πρώτο βήμα για να νικήσεις ένα πρόβλημα πριν από την γέννηση του ακόμη, ενώ ταυτόχρονα από κοινού εκπαιδεύουμε τους πολίτες του αύριο. Είναι μια συνεργασία που γνώμονα έχει την ασφάλεια των παιδιών και στο βάθος την εξάλειψη της βίας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σε ένα τέτοιο όραμα, που φαντάζει ακατόρθωτο, έχουμε συνοδοιπόρους τους Έλληνες Προσκόπους».
Ένωση Μαζί για το Παιδί
Το Μαζί για το Παιδί ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα το 1996. Πρόκειται για μια ένωση μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, που εργάζονται για την ευημερία περισσότερων από 30.000 παιδιών κάθε χρόνο. Κύριος στόχος της Ένωσης είναι να προσφέρει βοήθεια σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν την φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια.
To 2016 τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική της προσφορά, ενώ το 2019 έλαβε βραβείο BRAVO για την ενεργοποίηση χιλιάδων πολιτών στο πλαίσιο της δράσης της «Ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά: Δράσεις για την Υγεία και την Παιδεία σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας».
Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π.)
Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και συμμετέχει στον Παγκόσμιο Οργανισμό της Προσκοπικής Κίνησης, με εκατομμύρια μέλη σε όλο τον κόσμο, χωρίς καμία διάκριση φυλής, γλώσσας, θρησκείας, εθνικότητας. Σκοπός του είναι η διαπαιδαγώγηση παιδιών και εφήβων με την προσκοπική μεθοδολογία, στην οποία περιλαμβάνονται η υπαίθρια ζωή, το ομαδικό παιχνίδι, η αυτενέργεια και η αυτό-εκπαίδευση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κοινωνική οργάνωση στην Ελλάδα, αριθμώντας σήμερα περισσότερα από 25.000 μέλη σε όλη τη χώρα. Το Σ.Ε.Π. ιδρύθηκε το 1910, συμπληρώνει δηλαδή το 2020, 110 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και συστηματικής προσφοράς στην ελληνική κοινωνία. Είναι μια κίνηση για τους σημερινούς νέους, τους αυριανούς πολίτες, που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις προκρίνοντας την ενεργό συμμετοχή και την ανάληψη πρωτοβουλιών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.
Πηγή: eimaimama.gr