Πύργος εκμάθησης: Το νο1 έπιπλο που χρειάζεται το παιδί σου!

by Tseriou 115

Σας έχω μιλήσει δεκάδες φορές για τον πύργο εκμάθησης ή αλλιώς learning tower εκθειάζοντας κάθε φορά τα θετικά που μπορεί, ένα απλό φαινομενικά έπιπλο, να προσφέρει στο παιδί. Έχω μάλιστα «πάθει» με κακή αγορά πύργου εκμάθησης και έχω μάθει πως δεν φτάνει μόνο να σου «πουλούν» ένα προϊόν που για κάποιους έχει γίνει «μόδα», αλλά θα πρέπει να ξέρουν και πραγματικά πως να το κατασκευάσουν για να εξυπηρετεί ακριβώς τις ανάγκες ενός μικρού παιδιού με πλήρη ασφάλεια και φυσικά την μοντεσσοριανή φιλοσοφία.

Τί είναι όμως ο πύργος εκμάθησης;

Ο πύργος εκμάθησης είναι ένας πύργος τύπου σκαμνάκι που επιτρέπει στο παιδί να πραγματοποιεί καθημερινές δραστηριότητες ανεξάρτητα, αλλά και μαζί με τους γονείς του μέσα στο σπίτι.

Τι κρύβεται πίσω από την φιλοσοφία του μοντεσσοριανού learning tower;

Η βασική αρχή που κρύβεται γενικά πίσω από την μοντεσσοριανή φιλοσοφία είναι ότι το παιδί πρέπει και μπορεί να κάνει πράγματα για τον εαυτό του μόνο του. Για αυτόν τον λόγο, το ίδιο το έπιπλο παρέχει αυτονομία στο παιδί από την μεταφορά μέχρι και την χρήση του.

Που και πως μπορεί να τον χρησιμοποιήσει το παιδί;

Κυρίως χρησιμοποιείται στην κουζίνα και το μπάνιο. Τα παιδιά μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα βοηθώντας την μαμά στην κουζίνα, μπορείτε να τους αναθέσετε δουλειές όπως το πλύσιμο των λαχανικών, ανακάτεμα υλικών και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Επίσης στο μπάνιο είναι ο ιδανικός βοηθός για να τους βοηθήσει στο να εκτελέσουν αυτόνομες λειτουργίες για την προσωπική τους υγιεινή όπως πλύσιμο προσώπου-χεριών και βούρτσισμα δοντιών.

 

Όμως γιατί να επιλέξω πύργο εκμάθησης και όχι ένα απλό σκαμνάκι;

Με ένα απλό σκαμνάκι δεν θα επιτύχεις ποτέ την αυτονομία και την ανεξαρτησία που θα προσφέρει ο πύργος εκμάθησης στο παιδί σου,  πρώτα από όλα γιατί το σκαμνάκι θα είναι πάντα πιο χαμηλό από τον πύργο και φυσικά δεν παρέχει καμία ασφάλεια και στήριξη γύρω από το παιδί.

Αντίθετα, ένας καλός πύργος εκμάθησης πρέπει να είναι εύκολος στην μεταφορά του (να μπορεί δηλαδή το παιδί να τον σύρει), αλλά να έχει και τουλάχιστον 2 επίπεδα ώστε να μπορεί να προσαρμόζεται στο ύψος του παιδιού μεγαλώνοντας.

 

Τι προσφέρει στο παιδί;

Στο παιδί σου θα προσφέρει: 

  • Αυτονομία: Το παιδί θα γίνει ενεργό μέλος της οικογένειας αφού θα μπορεί με περισσότερη ευκολία να φροντίζει τον εαυτό του και τις ανάγκες του μόνο του.
  • Αυτοπεποίθηση: Θα πιστέψει περισσότερο στον εαυτό του αφού θα μπορεί να δει ότι ναι.. μπορεί τελικά να επιβιώσει σε έναν κόσμο φτιαγμένο για μεγάλους!
  • Ποιοτικός χρόνος, απασχόληση και δημιουργικότητα: Οι δυνατότητες για απασχόληση του γονέα με το παιδί κυρίως στην κουζίνα είναι απεριόριστες! Θα περάσετε δημιουργικό χρόνο και θα δώσετε στο παιδί την ικανοποίηση του ότι τα κατάφερε μόνο του.
  • Θα δοκιμάσουν νέες τροφές: Και ακριβώς επειδή εάν φτιάξουν κάτι μόνοι της είναι πιθανότερο να το δοκιμάσουν, προσθέστε στις οικογενειακές μαγειρικές σας δημιουργίες υλικά που αν τους τα δώσετε εσείς.. δεν θα δοκιμάσουν ποτέ!

 

 

 

Πύργος εκμάθησης που γίνεται τραπεζάκι ή όχι;

Για εμένα, οι αναδιπλούμενοι πύργοι είναι ένα ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ! Κατά την γνώμη μου δεν παρέχουν καμία ασφάλεια αφού μία φορά να ξεχάσεις την ασφάλεια ή να την ανοίξει το παιδί, δεν θέλω καν να φανταστώ τι μπορεί να συμβεί εάν πέσει το παιδί κάτω και πάνω στο ξύλο ή ακόμα χειρότερα σε πάγκο της κουζίνας ή στο πάτωμα.

Όμως επειδή ξέρετε πόσο υπέρμαχη του value for money είμαι, ο δικός μας πύργος γίνεται stool με μια έξυπνη μετατροπή του. Οπότε είναι ένα έπιπλο που θα παραμείνει στον χώρο μας για πολλά χρόνια ακόμα.

 

Πως να επιλέξω σωστά πύργο εκμάθησης; Τι να προσέξω;

  • Ρυθμιζόμενο ύψος: Ο πύργος εκμάθησης πρέπει να μεγαλώνει μαζί με το παιδί σας. Οπότε θα πρέπει να επιλέξετε πύργο εκμάθησης με τουλάχιστον 2 επίπεδα.
  • Ασφάλεια και σταθερότητα: Ο πύργος πρέπει να είναι σταθερός αφού τα παιδιά γνωρίζουμε όλοι ότι δεν είναι πάντα προσεκτικά και πολλές φορές κάνουν απότομες κινήσεις, πηδούν και δοκιμάζουν τα όρια τους. Επίσης θα πρέπει να δείτε τα υλικά και τον τρόπο κατασκευής του. Να μην υπάρχουν αιχμηρά σημεία, να είναι βαμμένο με μη τοξικές μπογιές και να μην είναι ολισθηρό.

Πότε να πάρω πύργο εκμάθησης στο παιδί μου; Μέχρι πότε θα τον χρησιμοποιήσω;

Μόλις το παιδί μπορεί να σταθεί μόνο του τότε ο πύργος εκμάθησης ξεκινάει να είναι χρήσιμος μέσα στο σπίτι! Και φυσικά θα τον χρησιμοποιήσετε για πάρα πολλά χρόνια! Σίγουρα μέχρι τα 7-8 κάθε παιδιού!

Από που να πάρω πύργο εκμάθησης;

Ο δικός μας πύργος είναι από Bebe & Teens Concept Store και όπως σου είπα και στην αρχή πρώτα έκανα λάθος αγορά με άλλον πύργο και μετά κατέληξα σε αυτόν.. που εν τέλη είναι και η καλύτερη επιλογή που μπορούσα να κάνω! Θα τον βρείτε σε χρώμα λευκό, γκρίζο, ρόζ,, γαλάζιο αλλά και στο φυσικό χρώμα του ξύλου. Ο πύργος μετατρέπεται σε stool και έτσι τα χρήματα σας αξιοποιούνται μέχρι και το τελευταίο σεντ. Έχει επίσης στο κάτω μέρος στα 4 πόδια του προστατευτικά πατώματος.

Εάν έχεις ερωτήσεις σχετικά με τον πύργο εκμάθησης, στείλε μου dm να τα πούμε!!

Stay tune

Mrs Mommy

Lotsa Love

You may also like