Του Στυλιανού Παπαελευθερίου Chef de Partie
Μερίδες: 8, Χρόνος Εκτέλεσης: 40 λεπτά, Κόστος: € 6 – 7
Υλικά
- 1 ½ φλτζ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (και επιπλέον για τη φόρμα)
- ¾ φλτζ. Ζάχαρη
- ½ κοφτό κ.γ αλάτι
- 1 κ.γμαγειρική σόδα
- 3 γεμάτες κ.σ. κακάο
- 1 φακελάκι βανίλια(1/2 κ.γ άρωμα)
- 6 κ.σ ελαιόλαδο (και επιπλέον για τη φόρμα)
- 1 κ.σ ξύδι
- 1 φλ. Κρύο νερό
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι, τη μαγειρική σόδα και το κακάο. Ανακατεύουμε μέσα τη ζάχαρη και τη βανίλια (αν βάλουμε σκόνη).
Φτιάχνοντας ένα πηγαδάκι στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα το λάδι, το ξύδι, (τη βανίλια αν θα βάλετε άρωμα) και το νερό.
Χτυπάμε το μείγμα με το με σύρμα ή με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Λαδό-αλευρώνουμε καλά 8 φορμάκια μιας χρήσης για κέικ και γεμίζουμε μέχρι 1 δάχτυλο κάτω από το χείλος.
Ψήνουμε για 30 λεπτά στο φούρνο. Βγάζουμε και αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν για 15 λεπτά πριν ξεφορμάρουμε.