Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την αποστείρωση με μπιμπερό

by Tseriou 115

Το να ταΐσεις το μωρό σου γάλα από μπιμπερό, είναι μια εύκολη διαδικασία. Μάλιστα, αν είσαι πολυάσχολη γυναίκα θα σε βοηθήσει ιδιαίτερα, καθώς έτσι μπορεί να αναλάβει τη διαδικασία του ταΐσματος ο καθένας (μπαμπάς, παππούς, γιαγιά). Η αποστείρωση των μπιμπερό που χρησιμοποιούνται για το τάισμα του μωρού όμως, είναι μια διαδικασία ρουτίνας και δεν πρέπει να αποφεύγεται ειδικά κατά το πρώτο εξάμηνο.

Τι είναι όμως η αποστείρωση

Αποστείρωση ονομάζεται η πλήρης εξόντωση όλων των μικροβίων που βρίσκονται σε μια επιφάνεια που χρησιμοποιούμε. Αποτελεί το μόνο μέσο προστασίας για τη μη διάδοση των μικροβίων. Έτσι, όταν έχουμε να κάνουμε με μωρά, η διαδικασία της αποστείρωσης θα πρέπει να είναι αυτονόητη όσο χρονοβόρα ή βαρετή μπορεί να είναι.

Γιατί να αποστειρώσω το μπιμπερό του μωρού μου

Η αποστείρωση δεν ενδείκνυται απλά, αλλά επιβάλλεται, για να προστατέψει το ανοσοποιητικό και το πεπτικό σύστημα του βρέφους από βακτήρια και μικρόβια, τα οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη. Αν δεν γίνεται αποστείρωση στο μπιμπερό, τότε αυτό μπορεί να μαζέψει ιούς και βακτήρια, τα οποία θα επιτεθούν στον οργανισμό του μωρού και θα προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία του.

Με ένα παράδειγμα όμως ίσως όλο αυτό γίνει πιο σαφές. Το έντερο είναι το βασικό όργανο προστασίας ενάντια στα μικρόβια. Το έντερο του μωρού όμως, δεν έχει αναπτύξει ακόμα την απαραίτητη μικροβιακή χλωρίδα που βοηθά στην πέψη των τροφών και την προστασία από λοιμώξεις. Έτσι το μωρό είναι ευαίσθητο σε παθογόνα μικρόβια, τα οποία μπορούν να του προκαλέσουν εντερικές ενοχλήσεις ή και γαστρεντερίτιδες. Για όλους αυτούς του λόγους, η αποστείρωση των μπιμπερό είναι ιδιαίτερα σημαντική.

 

Μέχρι πότε πρέπει να αποστειρώνω το μπιμπερό του μωρού μου

Το πότε θα πρέπει να σταματά η αποστείρωση των σκευών που χρησιμοποιούμε για τα μωρά είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Οι απόψεις των ειδικών διίστανται. Άλλοι ισχυρίζονται ότι μπορεί να σταματήσει στον 4ο μήνα, άλλοι στον 5ο και άλλοι στον 6ο. Μια γενική εικόνα δείχνει ότι είναι απαραίτητη μέχρι και τους έξι πρώτους μήνες του μωρού.

Πιο αναλυτικά, το μωρό όσο και αν θηλάζει είναι προστατευμένο, με την έννοια ότι το γάλα από το στήθος είναι «αποστειρωμένο», αφού το μωρό το πίνει κατευθείαν και αυτό δεν είναι εκτεθειμένο σε μικροβιακές μολύνσεις ή αλλοιώσεις. Όταν το μωρό όμως έρχεται σε επαφή με τον έξω κόσμο και πρέπει να λάβει την τροφή του από το μπιμπερό, τότε τα πράγματα αλλάζουν και μπαίνει στη ρουτίνα σας η αποστείρωση. Σύμφωνα με έναν αρκετά απλοποιημένο κανόνα, με την έλευση του κουταλιού σταματά η αποστείρωση.

Σύμφωνα με τους περισσότερους παιδιάτρους, η καταλληλότερη στιγμή για να σταματήσει η αποστείρωση είναι στους 6 μήνες του μωρού περίπου. Τότε που το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού είναι πιο ενισχυμένο, αλλά και το γαστρεντερικό του σύστημα είναι έτοιμο να έρθει σε επαφή με μικρόβια.

Η διαδικασία της αποστείρωσης των μπιμπερό & των πιπίλων αλλά και το πότε αυτή πρέπει να σταματήσει εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως είναι η προωρότητα του μωρού ή η εποχή του χρόνου. Για τα πρόωρα μωρά, η αποστείρωση είναι εξέχουσας σημασίας για όλα τα αντικείμενα με το οποία αυτό έρχεται σε επαφή εκτός από τα μπιμπερό και τις πιπίλες του. Επίσης, η αποστείρωση πρέπει να παρατείνεται τουλάχιστον δύο μήνες από ότι στα υπόλοιπα μωρά. Ένας άλλος παράγοντας που καθορίζει το πότε θα σταματήσει η αποστείρωση είναι η εποχή. Το καλοκαίρι, για παράδειγμα, τα μικρόβια είναι πιο ανθεκτικά, αλλά πολλαπλασιάζονται και γρηγορότερα λόγω της ζέστης.

Σε γενικές γραμμές, από τη στιγμή που το μωρό αρχίζει να επεξεργάζεται αντικείμενα βάζοντάς τα στο στόμα του, εισερχόμενο στη στοματική φάση, και αφού ξεκινήσει να καταναλώνει στερεά τροφή, η αποστείρωση δεν ωφελεί κάπου. Σε αυτή τη φάση της ζωής του μωρού, η σχολαστική καθαριότητα είναι αρκετή.

Ανεξάρτητα από τις παραπάνω πληροφορίες, πρέπει να θυμόμαστε ότι ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και ο μοναδικός αρμόδιος, που θα σας συμβουλεύσει για την ώρα που θα σταματήσετε την αποστείρωση είναι ο παιδίατρός σας.

 

Πως να αποστειρώσω το μπιμπερό του μωρού μου

Η αποστείρωση μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Ας δούμε λοιπόν παρακάτω δύο από αυτούς.

 

Αποστείρωση με βράσιμο

Η αποστείρωση με βράσιμο αποτελεί μια από τις πιο κλασικές διαδικασίες αποστείρωσης, όπου γίνεται απλό βράσιμο των σκευών που θέλουμε. Αν επιλέξετε αυτού του είδους την αποστείρωση το μόνο που θα χρειαστείτε είναι μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, που θα καλύπτει όλα τα αντικείμενα που βράζονται. Στη συνέχεια πρέπει να σκεπάσετε την κατσαρόλα και να την αφήσετε να βράσει για περίπου 25 λεπτά.

 

Αποστείρωση με αποστειρωτή

Πλέον αυτήν η μέθοδος αποστείρωσης είναι και η πιο ιδανική. Τοποθετήστε το μπιμπερό, στις υποδοχές του αποστειρωτή και προσθέστε την αναγραφόμενη ποσότητα νερού στις οδηγίες χρήσης. Με το βράσιμο, το νερό θα γίνει ατμός κι έτσι θα αποστειρωθεί το μπιμπερό του μωρού. Εμείς σου προτείνουμε να προμηθευτείς τον ηλεκτρικό αποστειρωτή της Tommee Tippee για τους εξής λόγους:

 

  • Ηλεκτρικός αποστειρωτής που κρατάει τα μπουκάλια αποστειρωμένα έως 24 ώρες(προϋπόθεση να παραμείνει κλειστός)
  • Αποστειρώνει 6 μπουκάλια σε 5 λεπτά
  • Η φυσική αποστείρωση με ατμό σκοτώνει το 99,9% των βλαβερών μικροβίων. Η αποστείρωση προστατεύει το μωρό σας από ιδιαίτερα βλαβερά βακτήρια, μέχρι να ενισχυθεί αρκετά το ανοσοποιητικό του σύστημα
  • Λειτουργεί μετατρέποντας το νερό βρύσης σε θερμότητα με έντονο ατμό που σκοτώνει μικρόβια
  • Αυτόματη διακοπή λειτουργίας
  • Εξοικονομεί ενέργεια – μόνο 500 Watt κατανάλωση ρεύματος
  • Χωρίς χημικά
  • Χωρίς BPA
  • Χώρα προέλευσης: Αγγλία
  • Εγγύηση: 1 έτος

 

Θα τον βρεις στην αγορά μόνο του όμως θα τον βρεις και σε σετ το οποίο περιλαμβάνει επιπλέον: 

  • ηλεκτρικός αποστειρωτής
  • 1 ηλεκτρικός θερμαντήρας για μπιμπερό
  • 2 ισοθερμικά τσαντάκια για να κρατάτε σωστή τη θερμοκρασία στο μπιμπερό ακόμα και στη βόλτα
  • 4 μπιμπερό των 150ml
  • 4 μπιμπερό των 260ml
  • 4 δοχεία δοσομετρητές για σκόνη γάλακτος
  • 1 βούρτσα πλυσίματος μπιμπερό
  • 1 λαβίδα μπιμπερό
  • 1 πιπίλα

Εμείς σου κάνουμε δώρο όλο το αποστειρωτικό σετ αξίας €160, μαζί με άλλα δώρα συνολικής αξίας €800.

 

 

You may also like