Πως να βοηθήσω το παιδί μου στην ορθογραφία; Παιχνίδι και ορθογραφία πάνε μαζί;

by Tseriou 115

Πως να μάθει το παιδί ορθογραφία; Μόνο με παιχνίδια! Εμπρός λοιπόν ας κάνουμε την ορθογραφία παιχνιδάκι και ας βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν ορθογραφία και το διάβασμα γενικότερα. 

Ερχόμενοι λοιπόν στο γραφείο μου, πολλές φορές οι γονείς μου εκφράζουν ανησυχίες για τα ορθογραφικά λάθη των παιδιών τους. Πώς το παιδί τους θα κατακτήσει αυτόν τον μηχανισμό; Τι μπορούν να κάνουν ή ακόμα μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Βέβαια το θέμα της ορθογραφίας δεν θεωρείται εύκολη υπόθεση, καθώς προϋποθέτει πολλές δεξιότητες από ένα παιδί, εντούτοις στην πορεία κάποια παιδιά την κατακτούν εύκολα ενώ κάποια όχι. Αν και η όλη διαδικασία δεν είναι εύκολη, σας διαβεβαιώ πως τα πράγματα είναι θετικά και πως όλα τα παιδιά μπορούν να διδαχθούν κανόνες ορθογραφίας, ακόμα και το δικό σας παιδί, πώς; Με το παιχνίδι φυσικά. Αν δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα νοητικής υστέρησης ή κάποιο άλλο νευρολογικό ζήτημα, τότε είναι σίγουρο πως και το δικό σας το παιδί μπορεί να μάθει ορθογραφία.

Γνωρίζοντας πως όλα τα παιδιά μπορούν να διδαχθούν δεξιότητες ορθογραφίας, εντούτοις είναι κατανοητό πως το κάθε παιδί τις αφομοιώνει με διαφορετικό τρόπο. Όλοι λειτουργούμε και μαθαίνουμε διαφορετικά, έτσι και το κάθε παιδί λειτουργεί και αναπτύσσεται διαφορετικά, όμως δεν παύει το παιχνίδι να αρέσει σε όλα τα παιδιά. Γι’ αυτό και εγώ σας παρουσιάζω μερικές ιδέες, το πως εγώ εφαρμόζω στις συνεδρίες μου το παιχνίδι.

Η διαφοροποίηση μέσω παιχνιδιού και γενικά η απλοποίηση ενός κανόνα ή ενός διδαχτικού στόχου αποτελεί το μαγικό φίλτρο της συνταγής μας. Όταν ένα παιδί ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα, ένας ειδικός δάσκαλος, συνήθως συστήνει αρχικά την εκμάθηση της καταληκτικής ορθογραφίας και έπειτα της θεματικής ή πολλές φορές γίνονται και οι δύο ταυτόχρονα. Ακόμα και αυτό πολλές φορές δεν είναι αρκετό, αφού πολλά παιδιά χρειάζονται πολύ περισσότερα. Έτσι, αυτό που συστήνουμε είναι η ένταξη εκπαιδευτικών παιχνιδιών αφού πρόκειται για την δίοδο μεταξύ παιδιού, εσάς και της μάθησής του. Υπάρχουν πληθώρα από παιχνίδια στο εμπόριο όπως και εφαρμογές και μάλιστα κάποια είναι δωρεάν.

Παρακάτω σας αναθέτω μερικά κολπάκια ή και ιδέες πως μπορείτε να προσαρμόσετε την εκμάθηση της ορθογραφίας μαζί με παιχνίδι.

Κρεμάλα
Το γνωστό παιχνίδι της κρεμάλας, το σκεφτήκατε; Τι θα λέγατε αν μαζεύατε όλες τις λέξεις της ορθογραφίας και να παίζατε κρεμάλα; Διαλέξτε τις πιο δύσκολες λέξεις για το παιδί σας και αφήστε το να κερδίσει με το σπαθί του. Αυτές τις λέξεις δεν θα της ξεχάσει ποτέ.

Μαγνητικά γράμματα
Πόσο μας βοήθησαν αυτά τα μαγνητικά γραμματάκια; Υπάρχουν και εδώ πολλοί τρόποι.
• Αφήστε τα στο ψυγείο και γράψε τις λέξεις ξανά και ξανά.
• Βάλτε τα γραμματάκια πάνω σε χρωματιστό χαρτί και ζωγραφίστε το περίγραμμά τους.
• Πάρτε πλαστελίνη και τα γράμματα και αφήστε πάνω στην πλαστελίνη το αποτύπωμα των λέξεων της ορθογραφίας.

Παιχνίδια μνήμης
Γράψτε τις λέξεις που σας δυσκολεύουν σε χαρτάκια, ένα γράμμα στο κάθε χαρτάκι. Ανακατέψτε τα και ζητήστε από το παιδί σας να σας λέει τα γράμματα που θυμάται κάθε φορά μέχρι να την σχηματίσει ολόκληρη. Νικητής είναι αυτός που θα βρει περισσότερες λέξεις.

Ζωγραφική
Ζωγραφίστε λέξεις παντού!
• Με ξυλομπογιές, παστέλ, μαρκαδοράκια, τέμπερες, μολύβια και ότι άλλο σας αρέσει στο χαρτί.
• Με μαρκαδόρο (ασπροπίνακα) στα τζάμια του σπιτιού σας ή στον καθρέφτη του μπάνιου.
• Με κιμωλίες στον δρόμο ή στο πεζοδρόμιο.
• Με δαχτυλομπογιές στα πλακάκια του μπάνιου λίγο πριν το μπάνιο σας.

Τεχνολογία
Χρησιμοποιήστε τον υπολογιστή και συγκεκριμένα την word για να πληκτρολογεί το παιδί τις λέξεις που πρέπει να μάθει στην ορθογραφία του.
Ανοίξτε το κινητό σας, στην εφαρμογή messenger ή viber και αφήστε το παιδί σας να γράψει την ορθογραφία του και να την στείλει στον πατέρα ή ακόμα και κάποιο φίλο σας.
Παίξτε κρεμάλα στο τάμπλετ με μια από τις πολλές δωρεάν εφαρμογές που κυκλοφορούν.

Γυμναστική
Βάλτε το παιδί να λέει γράμμα -γράμμα τις λέξεις της ορθογραφίας κάνοντας
• μικρά άλματα
• καθώς ανεβαίνει και κατεβαίνει τις σκάλες
• στα πλακάκια του πεζοδρομίου καθώς πηγαίνετε στο σχολείο.
• με ένα σχοινάκι
• χοροπηδώντας
• χορεύοντας

Τραγούδι
Βρείτε το αγαπημένο σας τραγούδι και αλλάξτε τους στίχους με τις λέξεις της ορθογραφίας. Τραγουδήστε το στο μπάνιο, στο δρόμο λίγο πριν το σχολείο ή λίγο πριν κοιμηθείτε.

Λεξικό
Ενθαρρύνετε το παιδί κάθε μέρα να ψάχνει και να βρίσκει τις λέξεις της ορθογραφίας του. Βάλτε χρόνο, ίσως κλεψύδρα για να δει σαν παιχνίδι.

Ομαδοποίηση
Ομαδοποιήστε τις λέξεις. Φτιάξτε οικογένειες λέξεων.
Ζητήστε από το παιδί να σκεφτεί ή να ψάξει και στο διαδίκτυο λέξεις που παράγονται από τις λέξεις της ορθογραφίας. Για παράδειγμα οικογένεια παράγωγες λέξεις – οικοδέσποινα, οικόπεδο, οικόσημο, οικοσύστημα, οικολογία κλπ.

Πως να μάθει το παιδί ορθογραφία; Μόνο με παιχνίδια! Εμπρός λοιπόν ας κάνουμε την ορθογραφία παιχνιδάκι και ας βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν ορθογραφία και το διάβασμα γενικότερα.

Σας προτείνουμε επίσης και ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι που μπορείτε να παίξετε μαζί με τα παιδιά σας από την προσχολική ακόμα ηλικία, που θα βοηθήσει τα παιδιά σας στην αναγνώριση των γραμμάτων, των κεφαλαίων και των πεζών πριν ακόμα πάνε πρώτη δημοτικού! Ενώ στην πρώτη δημοτικού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο τον πίνακα με τα ξύλινα γράμματα και το παιδί σας να δημιουργήσει μια λέξη που θα του ζητήσετε χωρίς την βοήθεια των καρτών που περιλαμβάνονται στο κουτί. 

Βρείτε το στο www.koukouvouna.com με μόνο €27,50

 

Προσοχή! Οι παραπάνω ιδέες αποτελούν ιδέες διαφοροποίησης, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το πράγραμμα παρέμβασης ενός ειδικού θεραπευτή.

Αριστείδου Σούλα,
Ειδική Παιδαγωγός (ΒΑ, ΜΑ)
Επιστημονική Υπεύθυνη στο «Γέφυρες Επικοινωνίας»

You may also like