Τοκετός στο νερό: Γίνεται;

by Tseriou 115

Στην εποχή μας όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να γεννήσουν μέσα στο νερό. Πρόκειται για μια απλή και εύκολη μέθοδο  τοκετού, αναγνωρισμένη επιστημονικά στις περισσότερο αναπτυγμένες χώρες, που προσφέρει στη μητέρα και το νεογέννητο πολλά πλεονεκτήματα.

Τοκετός στο νερό πρακτικά σημαίνειΗ επίτοκος μπαίνει στην ειδική πισίνα ή μπανίερα που είναι γεμάτη με ζεστό νερό (περίπου 37ο βαθμούς Κελσίου), κατά τη διάρκεια των συσπάσεων και αφού ο τοκετός έχει μπεί στην ενεργή του φάση (διαστολή τραχήλου μήτρας > 4-5 εκατοστά), και γεννά μέσα εκεί. Κάποιες μητέρες προτιμούν να περάσουν μόνο το πρώτο στάδιο του τοκετού, δηλαδή τις διαστολής και των συσπάσεων, μέσα στο νερό ενώ για την εξώθηση βγαίνουν έξω. Και πάλι τα πλεονεκτήματα είναι πολλά.

Το ζεστό νερό προσφέρει στη μητέρα χαλάρωση, καθώς και μείωση του άγχους και του πόνου, αφήνοντας έτσι τις ορμόνες του τοκετού, όπως είναι η ωκυτοκίνη και οι ενδορφίνες να εκκριθούν. Κατά συνέπεια ο τοκετός εξελίσεται πιο εύκολα και γρήγορα. Παράλληλα υπάρχει μεγαλύτερη ευκολία κινήσεων, λόγω της άνωσης που προκαλεί το νερό, επιτρέποντας τη μητέρα να πάρει στάσεις του σώματος που την ανακουφίζουν. Η πιθανότητα ρίξης κάποιου τμήματος των εξωτερικών γεννητικών οργάνων (περίνεο) της μητέρας μειώνεται εξαιτίας της ελαστικότητας και της καλής αιμάτωσης που προκαλεί το ζεστό νερό σ’ αυτή τη περιοχή. Η χρήση φαρμάκων και επισκληριδίου μειώνεται επίσης στο ελάχιστο, πετυχαίνοντας έτσι ενα φυσικό τοκετό.

Tα πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής στο νεογέννητο: Το ζεστό νερό βοηθά στη πιο ήπια μετάβαση του στον έξω κόσμο, αφου γεννιέται σ’ ενα γνώριμο περιβάλλον που θυμίζει την ενδομήτρια ζωή. Το φως και οι ήχοι φιλτράρονται μέσα στο νερό, καθώς και οι κινήσεις είναι πιο μαλακές, συμβάλοντας έτσι στη μείωση του στρες του τοκετού. Αυτό σημαίνει πιο εύκολη ρύθμιση της αναπνοής, της θερμοκρασίας και των καρδιακών του παλμών αφού γεννηθεί.

Οι προϋποθέσεις για τον τοκετό στο νερό είναι:
  • Να υπάρχει μια υγιής εγκυμοσύνη, τουλάχιστον 37 εβδομάδων
  • Η μητέρα να έχει μπει σε ενεργό τοκετό, με ρυθμικές συσπάσεις και διαστολή τραχήλου τουλάχιστον 4-5 εκατοστά
  • Καλοί καρδιακοί παλμοί εμβρύου
  • Απουσία κολπικής αιμοραγίας
  • Απουσία πυρετού στη μητέρα
  • Απουσία υψηλής αρτηριακής πίεσης στη μητέρα
  • Καλά εκπαιδευμένο προσωπικό
  • Κατάλληλος εξοπλισμός

Ο τοκετός στο νερό μπορεί να γίνει σε ιδιωτικά μαιευτήρια ή στον τοκετό στο σπίτι με ειδική πισίνα τοκετού που παρέχουμε εμείς.

Θυμηθείτε αυτο! Ο τοκετός στο νερό θεωρείται η «επισκληρίδιος» των μαιών!

Αν πληροίτε τις προϋποθέσεις και έχετε καλή σχέση με το νερό μη διστάσετε να επιλέξετε αυτή τη μέθοδο για τον φυσικό τοκετό σας

Πηγή: midwives

You may also like