Ο ρόλος των βιβλίων στα παιδιά προσχολικής ηλικίας

by Tseriou 115

Στις 30 Ιανουαρίου εκτός από τους 3 Αγίους της Εκκλησίας μας, τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Βασίλειο τον Μέγα, γιορτάζουμε και την γιορτή των γραμμάτων.

Μια γιορτή τόσο σημαντική και τόσο ξεχωριστή για την σημασία που πρέπει να έχουν τα γράμματα και τα βιβλία στην ζωή των παιδιών μας. Από πολύ μικρή ηλικία πρέπει ως γονείς να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας τον μαγικό κόσμο των βιβλίων και των γραμμάτων και να τους βοηθήσουμε να τον ανακαλύψουμε παρέα. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας των οποίων οι γονείς διαβάζουν βιβλία αποκτούν πιο πλούσιο λεξιλόγιο.

Όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο ταξιδεύουμε μέσα στις σελίδες του. Μεταφερόμαστε σε μέρη μακρινά, μοιραζόμαστε τα ίδια συναισθήματα με τους χαρακτήρες του, αναπτύσουμε την φαντασία μας, έχουμε τις ίδιες ανησυχίες και τις ίδιες προσδοκίες. Τα παιδιά είναι πάντοτε πρόθυμα στο να δώσουν και να πάρουν . Ας δούμε όμως μερικά από τα οφέλη της ανάγνωσης βιβλίων στα παιδιά της προσχολικής ηλικίας:

 

  • Αναπτύσσει τις γλωσσικές τους ικανότητες. Αν και σίγουρα μιλάτε καθημερινά στα παιδιά σας, το λεξιλόγιο είναι καθημερινό και επαναλαμβανόμενο. Με την ανάγνωση βιβλίων το παιδί εκτίθεται σε διαφορετικά θέματα και μαθαίνει λέξεις και φράσεις που δεν χρησιμοποιεί συνήθως στην καθημερινή του ζωή.

 

  • Η έκθεση στο διάβασμα αναπτύσσει το μυαλό. Η ανάγνωση στα μικρά παιδιά επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία και τους δίνει την απαιτούμενη ώθηση για να προάγουν τις δικές τους δεξιότητες αλλά και τη λεκτική τους εξέλιξη.

 

  • Ενισχύει την συγκέντρωση. Με τη συστηματική ανάγνωση το παιδί μαθαίνει να συγκεντρώνεται για μεγαλύτερο διάστημα, κάτι που θα το βοηθήσει αργότερα στην επαφή του με το σχολείο.

 

  • Βελτιώνει τη φαντασία και δημιουργικότητα του παιδιού. Καθώς τα παιδιά μπαίνουν στην ιστορία ενός βιβλίου ανυπομονούν να μάθουν την εξέλιξη της ιστορίας. Ο ενθουσιασμός στα μάτια των παιδιών μας όταν ξέρουν το θα συμβεί στην επόμενη σελίδα ή όταν μαντεύουν την εξέλιξη της ιστορίας είναι μια μοναδική στιγμή για τα παιδάκια αλλά και για τους γονείς.

 

  • Το βιβλίο αποτελεί μορφή διασκέδασης. Στην σημερινή εποχή με την εύκολη πρόσβαση στην τεχνολογία και τις αρνητικές επιδράσεις που μπορεί να έχει η υπερβολική έκθεση σε αυτή, ένα καλό βιβλίο που μπορούμε να διαβάσουμε με το παιδί μας είναι σίγουρα μια πολύ καλή εναλλακτική δραστηριότητα που δημιουργεί ένα ιδιαίτερο δέσιμο και μας φέρνει πιο κοντά.

 

Πάρτε λοιπόν τα παιδάκια σας μια ζεστή αγκαλιά και με ένα καλό βιβλίο ανακαλύψτε παρέα νέους κόσμους μαγικούς και ονειρεμένους. Κλείνοντας,  θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας το υπέροχο ποιήμα του Αντρέα Μαππούρα.

 

«Τα Γράμματα»

 

Τα γράμματα αννοίουσιν τα μάθκια του πλασμάτου

Δείχνουν του στράταν σίουρην τζαι παρπατούν μιτά του.

Εν φως μέσα στα σκοτεινά, τζαι φέγγουν νύχτα μέρα

τζι’ όποιος μαθαίνει γράμματα, εν παν εις τον αέρα.

Τζαι πρώτα που τον δάσκαλο, να ξέρει καλοσύνη,

Που τ΄άννοιξεν τα μάθκια του, ν΄αμπλέπει τζαι να κρίνει.

Να σέβεται τον κόσμο του τζαι να γεννά ο νους του,

Ναν΄ του σπιθκιού του στόλισμα, καμάριν τους γονιούς του.

Κακότυχος πον΄έμαθε γράμματα τα παιδκιά του.

Θωρεί τζιείνους που μάθασιν τζαι κρούζει η καρκιά του.

Μα τζιείνοι που σπουδάσασιν παιδκιά στην κοινωνία,

σαν νάχουν μες το σπίτι τους σωστή περιουσία.

Η μόρφωση στον άθρωπον, εν μάλι πον΄πουλιέται,

Εν σπίτι σιερόχτιστον, με λιώννει με χαλιέται.

Καλλιώρα του που σπούδασεν τζι΄εσιει μιαν τέτοιαν χάρη,

Όμως χρειάζεται τζι ο νους για να τα κουμαντάρει.

Εμείς, αν δεν εμάθαμεν τζαι κρούζει η καρκιά μας,

ούλλοι μας να πασκίζουμε, να μάθουν τα παιδκιά μας.

 

 

Γράφουν οι Νηπιαγωγοί Μαρία Πολύζου & Μαρία Κωσνταντίνου

You may also like