Εγκυμοσύνη: Γιατί πρέπει να κάνεις εμβόλια για την γρίπη και τον κοκκύτη;

by Tseriou 115

Ο εμβολιασμός των εγκύων για γρίπη και κοκκύτη είναι ασφαλής και αποτελεσματικός τόσο για την έγκυο , όσο και για το έμβρυο.

Τι είναι η γρίπη?

Η γρίπη είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό κρυολόγημα. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, αίσθημα κόπωσης, μυαλγία, βήχα, πονόλαιμο κτλ. Οι επιπλοκές της γρίπης , όπως πχ η πνευμονία μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές.

Ποιος κινδυνεύει από τις επιπλοκές της γρίπης?

Ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν τις επιπλοκές της γρίπης. Στους ευαίσθητους αυτούς πληθυσμούς ανήκουν

  • Ενήλικες μεγαλύτεροι των 65 ετών
  • Παιδιά μικρότερα των 5 ετών
  • Άνθρωποι που πάσχουν από άλλα νοσήματα, όπως το άσθμα, καρδιοπάθειες κτλ
  • Γυναίκες σε εγκυμοσύνη

Ποιος πρέπει να εμβολιάζεται?

Σύμφωνα με το κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων (CDC), το εμβόλιο απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους μεγαλύτερους των 6 μηνών (συμπεριλαμβανομένων των εγκύων και των γυναικών που θηλάζουν).

Γιατί πρέπει να γίνεται το εμβόλιο της γρίπης στην εγκυμοσύνη?

Ο ιός της γρίπης είναι πιο πιθανό να προκαλέσει σοβαρή νόσο στις εγκύους σε σχέση με γυναίκες που δεν είναι έγκυες. Οι αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα, την καρδιά και τους πνεύμονες κατά τη διάρκεια της κύησης καθιστούν τις εγκύους πιο ευάλωτες στον ιό της γρίπης  και τις επιπλοκές της νόσου, που μπορεί να χρειαστούν εώς και νοσηλεία. Παράλληλα η γρίπη μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Ο πυρετός πχ που αποτελεί κοινό σύμπτωμα της γρίπης μπορεί να συνδεθεί με διαταραχές της ανάπτυξης του νευρικού συστήματος του εμβρύου, ενώ αυξάνεται και η πιθανότητα πρόωρου τοκετού  κτλ.

Πότε πρέπει να γίνεται το εμβόλιο?

Το εμβόλιο στις εγκύους θα ήταν καλύτερο να χορηγείται νωρίς κατά την περίοδο της γρίπης (Οκτώβριος εώς Μάιος). Σε περίπτωση που συνυπάρχουν και άλλες παθολογικές καταστάσεις όπως πχ   άσθμα ή καρδιοπάθειες, ο εμβολιασμός θα μπορούσε να γίνει και νωρίτερα από την έναρξη της περιόδου της γρίπης

Σε ποιό μήνα της εγκυμοσύνης μπορεί να γίνει το εμβόλιο?

Το εμβόλιο ενάντια στον ιό της γρίπης μπορεί να χορηγηθεί σε οποιοδήποτε στάδιο της κύησης ανεξαρτήτως  τριμήνου.

Όταν το εμβόλιο γίνεται κατά τη διάρκεια της κύησης, πώς βοηθάει το νεογέννητο?

Το εμβόλιο εκτελεί ¨διπλό καθήκον¨ προστατεύοντας τόσο τη μέλλουσα μητέρα όσο και το νεογνό. Τα νεογνά δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 6 μηνών. Όταν ωστόσο το εμβόλιο γίνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα αντισώματα που αναπτύσσει η έγκυος «περνάνε» στο έμβρυο. Τα «μητρικά» αυτά αντισώματα προστατεύουν τα νεογέννητα μωρά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους.

Μπορεί να γίνει το εμβόλιο κατά τη διάρκεια του θηλασμού?

Ναι. Οι θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο ώστε να προστατευθούν από τη γρίπη. Με τον τρόπο αυτό ελαττώνουν τις πιθανότητες να ¨κολλήσουν¨ και στα νεογνά τον ιό, ειδικά τους πρώτους μήνες της ζωής τους.

Είναι ασφαλές το εμβόλιο?

Τα εμβόλια αναπτύσσονται ακολουθώντας τις αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας και είναι εγκεκριμένα τόσο από τον Αμερικανικό όσο και τους κατά τόπους ΕΟΦ. Παράλληλα το CDC συνεχίζει να παρακολουθεί την δράση και πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων ακόμη και μετά την έγκρισή τους. Σε ότι αφορά το εμβόλιο ενάντια στη γρίππη, μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί για χρόνια εκατομμύρια δόσεις σε εγκύους, χωρίς να έχουν καταγραφεί επιπλοκές στην κύηση ή στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

 

 

Κοκκύτης

Τι είναι ο κοκκύτης;

Ο κοκκυτοειδής βήχας (επίσης γνωστός ως κοκκύτης) είναι μια εξαιρετικά μολυσματική βακτηριακή λοίμωξη που εξαπλώνεται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φταρνίζεται. Επηρεάζει τους πνεύμονες και τους αεραγωγούς και μπορεί να προκαλέσει σε ένα άτομο βίαιο και ανεξέλεγκτο βήχα, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή. Τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί κινδυνεύουν να προσβληθούν από τον κοκκύτη.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ο κοκκύτης ξεκινάει σαν κοινό κρυολόγημα με βουλωμένη μύτη, φτέρνισμα, πυρετό και περιστασιακό βήχα. Ο βήχας χειροτερεύει και παρουσιάζονται σοβαρές εξάρσεις ανεξέλεγκτου βήχα. Τις εξάρσεις βήχα μπορεί να ακολουθήσουν εμετός, πνιγμός ή ήχος «συριγμού». Μερικά νεογέννητα βρέφη δεν βήχουν καθόλου, αλλά μπορούν να σταματήσουν να αναπνέουν και να γίνουν μπλε.

 

Ο κοκκύτης μπορεί να είναι σοβαρός για τα βρέφη

  • Ο κοκκύτης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως εγκεφαλική βλάβη, πνευμονία και μερικές φορές θάνατο.
  • Τα βρέφη ηλικίας κάτω των έξι εβδομάδων είναι πολύ μικρά για να εμβολιαστούν κατά του κοκκύτη.
  • Τα βρέφη δεν ολοκληρώνουν την πρώτη δοσολογία εμβολιασμού τους κατά του κοκκύτη μέχρι την ηλικία των 6 μηνών.

 

Οι έγκυες γυναίκες μπορούν να προστατεύσουν τα βρέφη τους από τον κοκκύτη

  • Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να προστατεύσετε τα βρέφη από τον κοκκύτη είναι να εμβολιαστείτε κατά την εγκυμοσύνη.
  • Με τον εμβολιασμό μεταφέρετε προστατευτικά αντισώματα στο έμβρυό σας μέσω του πλακούντα, που προστατεύει το βρέφος σας τους πρώτους μήνες της ζωής του, όταν είναι πολύ ευάλωτο.
  • Ο εμβολιασμός κατά την εγκυμοσύνη είναι πολύ αποτελεσματικός
  • έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κοκκύτη σε βρέφη ηλικίας κάτω των 3 μηνών πάνω από 90%.

 

Συνιστώμενος χρόνος εμβολιασμού

  • Ο συνιστώμενος χρόνος για τον εμβολιασμό του κοκκύτη κατά την εγκυμοσύνη έχει αλλάξει πρόσφατα.
  • Για να μεγιστοποιήσετε την προστασία του εμβρύου σας, ο εμβολιασμός συνιστάται πλέον ως μία μοναδική δόση μεταξύ 27 και 36 εβδομάδων σε κάθε εγκυμοσύνη.

 

Ο εμβολιασμός κατά του κοκκύτη είναι ασφαλής κατά την εγκυμοσύνη

  • Το εμβόλιο διατίθεται ως  εμβόλιο διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη (Τdap)
  • Μελέτες δε δείχνουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, όπως θνησιγένεια, για τις έγκυες γυναίκες ή τα αναπτυσσόμενα έμβρυά τους μετά τον εμβολιασμό κατά την εγκυμοσύνη.
  • Οι παρενέργειες από τον εμβολιασμό με εμβόλιο του κοκκύτη είναι συνήθως ήπιες. Ορισμένες συχνές παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, ερυθρότητα και οίδημα στο σημείο της ένεσης, μυϊκούς πόνους ή πυρετό. Ωστόσο, αυτές οι παρενέργειες δεν είναι πιο συχνές στις έγκυες γυναίκες από ότι στις μη έγκυες.

 

 

https://www.cdc.gov/vaccines/pregnancy/hcp-toolkit/tdap-vaccine-pregnancy.html

https://www.cdc.gov/vaccines/pregnancy/hcp-toolkit/flu-vaccine-pregnancy.html

https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metadotika-kai-mh-metadotika-noshmata/ethnika-programmata-emboliasmwn/3208-ethniko-programma-emboliasmwn-enhlikwn

You may also like