Χορτοφαγικός – Ελαφρύς Μουσακάς

by krista.theofanopoulou@gmail.com

 Του Στυλιανόύ Παπαελευθερίου Chef de Partie

 

Ένα ακαταμάχητο φαγητό με προϊόντα εποχής. Ο μουσακάς έχει το χαρακτηριστικό να είναι λίγο φασαριόζικος, αλλά με αυτή την πιο απλή εκδοχή γίνεται ευκολότερος, ελαφρύτερος (θερμιδικά και για το στομάχι) και χορτοφαγικός για όσους το επιθυμούν. Έτσι έχουμε ένα ωραίο πολύ πιο «δροσερό» φαγητό για το καλοκαίρι.  

 

Μερίδες: 4-6 

Χρόνος Εκτέλεσης: 40 Λεπτά 

Κόστος Συνταγής:  €6-8 

 

Υλικά  

Για τη Βάση 

  • 4 Πατάτες των 80-90gr 
  • 1 Μέτριο Κρεμμύδι 
  • 5κ.σ Σάλτσα 
  • Νερό 
  • Ελαιόλαδο 
  • Κανέλα 
  • Αλάτι κατά βούληση 
  • Ρίγανη 
  • Κουρκουμά (Προαιρετικά) 
  • 1 μεγάλο Κολοκυθάκι 
  • 1 Μεγάλη Μελιτζάνα 

Για τη Μπεσαμέλ 

  • 750ml Γάλα ή Νερό 
  • 3 κ.σ Αλεύρι 
  • 3κ.σ ελαιόλαδο 
  • Αλάτι 
  • Κανέλα 

 

Εκτέλεση 

Για τη βάση κόβουμε τις πατάτες σε κύβους μεγέθους ζαριών και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. 

Τις βάζουμε σε βαθύ τηγάνι με 2κ.σ ελαιόλαδο και ανακατεύουμε για λίγο να περαστούν όλες από το λάδι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε. 

Προσθέτουμε τη σάλτσα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε αρκετό νερό, ίσα για να καλύψει τις πατάτες, και προσθέτουμε τα μυρωδικά.  

Καλύπτουμε και αφήνουμε να βράσουν για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να απορροφήσουν τα υγρά.Στο μεταξύ κόβουμε το κολοκύθι και τη μελιτζάνα σε λεπτές φέτες των 2mm.  

Σε ταψί με διαστάσεις 23×30 απλώνουμε τις πατάτες ως μία στρώση, όταν είναι έτοιμες. 

Σκουπίζουμε το τηγάνι μας και με 1κ.σ ελαιόλαδο βάζουμε το κολοκυθάκι στη φωτιά, καλύπτουμε και αφήνουμε λίγο να μαλακώσει για 5 λεπτά περίπου (σαν να το ψήνουμε στη σχάρα με λίγο λάδι). 

Κάνουμε το ίδιο και για τη μελιτζάνα.  

Στη συνέχεια βάζουμε τις φέτες της μελιτζάνας και του κολοκυθιού πάνω από τις πατάτες να τις καλύψουν σε 2 στρώσεις . 

Έπειτα φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ. 

Βάζουμε το μισό γάλα σε ένα κατσαρολάκι να βράσει.  

Διαλύουμε το αλεύρι και το λάδι στο υπόλοιπο γάλα και το προσθέτουμε. 

Ανακατεύουμε μέχρι να βράσει, μόλις δέσει αποσύρουμε από τη φωτιά και αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο τυρί. 

Την απλώνουμε πάνω από τα λαχανικά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 200 για 15 – 20 λεπτά.  

Καλή σας όρεξη! 

You may also like