Φτιάξτε σπιτική γρανίτα, σορμπέ και παγωτό βανίλια

by krista.theofanopoulou@gmail.com

Σήμερα το παγωτό ξυλάκι είναι ίσως το πιο αγαπημένο παγωτό και τα καλοκαίρια το απολαμβάνουμε με ευκολία όποτε θέλουμε. Κάποτε όμως δεν ήταν τόσο εύκολο. Υπάρχουν αναφορές για τη προσπάθεια ανάμιξης φρούτων με μέλι και πάγο από την εποχή του μεγάλου Αλεξάνδρου και της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.Η μεγάλη «καθιέρωση» του παγωτού στην Ευρώπη ξεκίνησε μέσω της Σικελίας από τους Άραβες που έφεραν τα σερμπέτια(γλυκά ποτά φτιαγμένα από φρούτα) στο νησί.Αργότερα οι Ιταλοί ξεκίνησαν να αναμιγνύουν πουρέδες φρούτων με πάγο φτιάχνοντας τις πρώτες Γρανίτες.

Αργότερα η Αικατερίνη των Μεδίκων μεταφέροντας τις γνώσεις της έκανε το παγωτό γνωστό στη Γαλλία, όταν παρουσίασε ένα επιδόρπιο φτιαγμένο από γλυκιά κρέμα ανακατεμένη μέσα σε πάγο.

Η πρώτη (επίσημη) χειροποίητη παγωτομηχανή φτιάχτηκε στην Αμερική το 1846. Και το 19ο αιώνα την άφιξή τους έκαναν το χωνάκι και το παγωτό πύραυλος, τότε το παγωτό έγινε μία από τις πιο διάσημες – λαχταριστές λιχουδιές που υπάρχουν.

 

Έτσι, σήμερα καταλήξαμε να έχουμε τρεις βασικές κατηγορίες παγωμένων επιδορπίων.Τις Γρανίτες που είναι παγωμένοι χυμοί φρούτων,τα Σορμπέ που είναι παγωμένοι πουρέδες – πολτοί φρούτων και τα διάσημα παγωτά Κρέμα.Και είναι πιο εύκολο να τα φτιάξουμε στο σπίτι από όσο φαίνεται.


 

Γρανίτα Καρπούζι

 

Οι γρανίτες είναι γενικά παγωμένοι χυμοί φρούτων που αν θέλουμε προσθέτουμε και σιρόπι για είναι λίγο πιο γλυκές και γευστικές.Και σε αυτή τη περίπτωση χρησιμοποιούμε το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο.

Υλικά

  • 700g Καρπούζι χωρίς Κουκούτσια
  • 100g Νερό
  • 100g Ζάχαρη

 

 

Εκτέλεση

Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι. Βράζουμε μέχρι να γίνουν σιρόπι και μετά αποσύρουμε να κρυώσει. Πολτοποιούμε το καρπούζι μαζί με το σιρόπι και βάζουμε σε φόρμες ή ποτήρια να παγώσουν. Σερβίρουμε.

Μια άλλη επιλογή για γρανίτα είναι αν έχετε στο σπίτι σιρόπια ή πουρέδες- μαρμελάδες φρούτων είναι να τα ανακατέψετε με πάγο μέσα στο μπλέντερ φτιάχνοντας έτσι θρυμματισμένο πάγο με γεύση.


 

Σορμπέ Φράουλα

Υλικά

  • 500g Φράουλες
  • 150g Νερό
  • 150g Ζάχαρη
  • 1κ.γ Χυμό Λεμόνι

 

Εκτέλεση 

Πλένουμε τις φράουλες και κόβουμε τα κοτσάνια.  

Τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε το χυμό λεμόνι.  

Ταυτόχρονα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να βράσουν και μετά από το σημείο βρασμού αφήνουμε για τρία ακόμα λεπτά. 

Αποσύρουμε μετά να κρυώσει.  

Όταν κρυώσει το σιρόπι το προσθέτομε στις πολτοποιημένες φράουλες και ανακατεύουμε με σύρμα.  

Μετά βάζουμε στη κατάψυξη να σφίξει ελαφρά και ανακατεύουμε ανά διαστήματα να παγώσει ομοιόμορφα.  


Εύκολο Παγωτό Βανίλια

Υλικά

  • 200ml Φυτική Κρέμα(Σαντιγύ)
  • 400g Γάλα Ζαχαρούχο
  • 400g Γάλα Εβαπορέ
  • 1κ.γ ή 1 φακελάκι Βανίλια

 

 

Εκτέλεση

Αρχικά χτυπάμε για πέντε λεπτά τη σαντιγύ να αφρατέψει.

Ενώ χτυπάμε προσθέτουμε σταδιακά το ζαχαρούχο γάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Στη συνέχεια με χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ προσθέτουμε το εβαπορέ και τέλος τη βανίλια.

Παγώνουμε για μια ώρα και μετά χτυπάμε με το μίξερ να γίνει πιο αφράτο. Αν επαναλάβετε ακόμα 2 φορές το παγωτό σας θα γίνει ακόμα πιο αφράτο.

Μπορείτε να προσθέσετε σε αυτό το παγωτό ότι γεύση θέλετε.

Με 2κ.σ κακάο θα γίνει παγωτό σοκολάτας.

Αν προσθέσετε στο αφράτεμα μετά τη κατάψυξη κομματάκια σοκολάτας θα γίνει στρατσιατέλλα.

Και είστε έτοιμοι να δροσίσετε και να εκπλήξετε τους φίλους σας.

 

You may also like