Ο ρόλος τρισδιάστατων υπερήχων 1ου και 2ου τριμήνου!!

by admin

Η τρισδιάστατη (3D) και τετραδιάστατη (4D) υπερηχογραφία αποτελoύν την εξέλιξη της κλασσικής διακολπικής και διακοιλιακής υπερηχογραφίας. Η υλοποίηση της ιδέας ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘80. Γύρω στο τέλος της δεκαετίας, και με τη σύγχρονη εξέλιξη των υπολογιστών, κατέστη υλοποιήσιμη η 3D υπερηχογραφία. Η εξέταση αυτή έχει μεγάλη ακρίβεια, χαμηλό κόστος και δεν έχει αντενδείξεις ή παρενέργειες.

Ο τρισδιάστατος υπέρηχος επιτρέπει την εξέταση του οργάνου σε 3 επίπεδα (μετωπιαίο, εγκάρσιο, στεφανιαίο). Το πιο σημαντικό είναι ότι οι πληροφορίες μπορούν να αποθηκευτούν και να επεξεργαστούν σε δεύτερο χρόνο. Εξέλιξη της 3D υπερηχογραφίας είναι η 4D, κατά την οποία, όλες οι εξετάσεις και οι μετρήσεις γίνονται σε πραγματικό χρόνο.

Ο απαιτούμενος χρόνος εξέτασης είναι περίπου 10 λεπτά. Πρόκειται για μία απλή και καλώς ανεκτή από τη γυναίκα εξέταση.

Συμβολή της τρισδιάστατης υπερηχογραφίας στη μαιευτική

Η τεράστια συμβολή των υπερήχων στον προγεννητικό έλεγχο είναι γνωστή. Εξέλιξη των κλασικών υπερήχων αποτελεί η τρισδιάστατη υπερηχογραφία που βρήκε άμεση εφαρμογή στον προγεννητικό έλεγχο.

ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

Έχουμε καλύτερη απεικόνιση του εμβρύου κατά την εκτέλεση του υπερηχογραφήματος της αυχενικής διαφάνειας. Αυτό καθίσταται εφικτό με την περιστροφή του όγκου (δηλ. του εμβρύου) στη σωστή θέση ώστε να γίνουν οι μετρήσεις. Έχουμε ευκρινή απεικόνιση των χεριών, των ποδιών, των δακτύλων, του προσώπου και φυσικά του ρινικού οστού.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

Στο τέλος του δευτέρου τριμήνου εκτελείται το υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου. Η συγκεκριμένη εξέταση είναι η τελευταία και η σημαντικότερη εξέταση του προγεννητικού ελέγχου. Κατά την εξέταση αυτή ελέγχονται όλα τα συστήματα του εμβρύου.

Η 3D υπερηχογραφία έχει θέση στην εξέταση αυτή για τον έλεγχο συγκεκριμένων οργάνων:

  1. ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Παρέχεται λεπτομερής έλεγχος της ανατομίας του εγκεφάλου και δύναται να αποκλεισθούν παθολογικές καταστάσεις (υδροκεφαλία, συγγενείς ανωμαλίες του εγκεφάλου, αγενεσία διαφόρων τμημάτων του εγκεφάλου).

Επίσης, με την εξέταση αυτή, μπορούμε να εκτιμήσουμε βλάβες της σπονδυλικής στήλης όπως η δισχιδής ράχη, βλάβες του σκελετού αλλά και των άκρων, όπως η πολυδακτυλία ή και ελλείμματα.

  1. ΠΡΟΣΩΠΟ

Η 3D και η 4D υπερηχογραφία προσφέρουν την πιο εντυπωσιακή απεικόνιση του προσώπου του εμβρύου. Η λεπτομερής απεικόνιση των χαρακτηριστικών του προσώπου προσφέρει έντονη συγκίνηση στους γονείς και τους γεμίζει συναισθηματική και ψυχολογική δύναμη. Φυσικά, μας βοηθά και διαγνωστικά βλέποντας πολύ καθαρά τη μύτη και τα χείλη του εμβρύου, αποκλείοντας πιθανές ανωμαλίες.

  1. ΚΑΡΔΙΑ

Η καρδιά αποτελεί το δυσκολότερο όργανο του εμβρύου προς εξέταση. Είναι ένα κινητό όργανο αποτελούμενο από πολλές ανατομικές δομές και αγγεία. Με τις μοντέρνες τεχνικές της 4D υπερηχογραφίας μπορούμε να ελέγξουμε τις δομές αυτές, να απεικονίσουμε δυναμικά τα αγγεία και να αποκλείσουμε έτσι πολλές συγγενείς ανωμαλίες. Πιστεύεται ότι μπορεί να ανιχνεύσει καλύτερα τις ανωμαλίες των τοιχωμάτων της καρδιάς και των βαλβίδων.

Η εξέταση αυτή μας δίνει την δυνατότητα να αποθηκεύουμε την εξέταση και να την επανελέγχουμε σε δεύτερο χρόνο.

  1. ΟΥΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Υπάρχει σαφής βελτίωση στη διάγνωση ουρογεννητικών ανωμαλιών. Μπορούμε να αξιολογήσουμε καλύτερα τον όγκο της εμβρυικής ουροδόχου κύστης καθώς και την παρουσία κύστεων στους νεφρούς. Επιπλέον, το εμβρυικό φύλο μπορεί να αξιολογηθεί από τον τρισδιάστατο υπέρηχο, επομένως και η διάγνωση ανωμαλιών των γεννητικών οργάνων

Δρ. Κλειώ Ζαχαριουδάκη, MD,PhD

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ-ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

FETAL MEDICINE SPECIALIST

MEMBER OF MINIMAL ACCESS SURGERY ASSOCIATION

Ναυπλίου 5 7101 Αραδίππου -Λάρνακα

Κλινική Δρ Κώστα Χριστοφόρου

Τηλ: 24667626

Dr Kleio Zacharioudaki, Obstetrician & Gynecologist

You may also like