- Κοιμήσου όταν το μωρό κοιμάται! Η πιο χρήσιμη αλλά ταυτόχρονα και η πιο ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΣΗΜΗ συμβουλή που μπορούν να σου δώσουν. Ειδικά αν είσαι μόνη σου με το μωρό στο σπίτι. Εγώ προτείνω να εφαρμόσεις το σύστημα «βάρδιες» με τον άντρα σου!
- Τι και αν κοιμόσουν χωρίς φως και φασαρία. Πλέον ο ύπνος μπορεί να σε πάρει ακόμα και στο ποιο φωτεινό σημείο του σπιτιού με την τηλεόραση, το πλυντήριο και το απορροφητήρα της κουζίνας σε λειτουργία.
- Βέβαια δεν θα ξαναπέσεις ποτέ σε βαθύ ύπνο. Μπορείς να ακούσεις το μωρό να κλαίει ακόμα και αν βρίσκεται στην άλλη άκρη του σπιτιού, πίσω από 4 κλειστές πόρτες.
- Κλαίει το μωρό; Κλαις και εσύ. Πονάει το μωρό; Συνεχίζεις να κλαις. Πονάει η καισαρική; Δώσ’ του κλάμα. Γενικά κλαις. Για τα πάντα και για τίποτα.
- Δεν θα βάζεις πλυντήριο κάθε 2 μέρες. Για αυτό προμηθεύσου με αρκετές εσωτερικές φανελίτσες και ζιπουνάκια.
- Χώρος αλλαγής πάνας. Οργάνωσε το χώρο σου με τα απαραίτητα.Πανιά, κρέμα συγκάματος, ζεστό νερό, βαμβάκι κτλ. Κανείς δεν θέλει να βρεθεί με ένα βρέφος να κλαίει απαρηγόρητα και 2 πανικόβλητους γονείς να ψάχνουν τα «σύνεργα» για να αλλάξουν το μωρό.
- Οι λεκέδες από κακά θέλουν αμέσως πλύσιμο. Διαφορετικά ίσως χρειαστεί να τα πλύνεις και 2η φορά. Καλύτερα να το αποφύγεις.
- Αν έχεις αγόρι αγόρασε καπάκια για το πουλάκι του. Σχεδόν κάθε φορά που θα τον αλλάζεις, τα τσισάκια θα εκτοξεύονται κάνοντας τα πάντα γύρω του χάλια.
- Αν έχεις μπανιέρα αγόρασε σταντ για να μπαίνει το μπανάκι του μωρού πάνω. Θα γλιτώσεις χρόνο, κόπο και άσκοπο καθάρισμα.
- Κόβε του τα νύχια τακτικά. Τα νύχια των μωρών είναι απρόσμενα κοφτερά και μπορούν να τραυματίσουν τόσο το προσωπάκι τους όσο και να γδάρουν εσένα κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
- Φτιάξε ρουτίνα στο μωρό σου. Είτε αυτό αφορά το μπάνιο (ίδια ώρα κάθε μέρα), είτε τον τρόπο που θα κοιμηθεί το βράδυ. Τα μωρά αγαπούν τη ρουτίνα.
- Το relax που κουνιέται μόνο του ίσως είναι η πιο χρήσιμη αγορά που θα κάνεις.
- Η περιβόητη «βοήθεια» που επικαλούνται όλες οι νέες μαμάδες που μένουν με τους γονείς τους δεν αφορά σε «βοήθεια» για το μωρό. Η μόνη βοήθεια που χρειάζεσαι είναι οι δουλειές του σπιτιού και ένα πιάτο φαί. Αν ο άντρας σου δεν είναι τέτοιος τύπος, ρίξε τα μούτρα σου και ζήτα βοήθεια από τη μαμά ή την πεθερά σου.
- Αντισηπτικό. Μην αφήνεις κανέναν να αγγίζει το μωρό σου πριν απολυμανθεί.
- Βάλε φρένο στους επισκέπτες. Αν δεν καταλαβαίνουν από μόνοι τους την κούραση που κουβαλάτε, πες απλά και διακριτικά ότι θα προτιμούσες να ξεκουραστείς παρά να ταΐσεις για ακόμα ένα βράδυ τον μακρινό ξάδελφο της θείας, που θα κατσικωθεί σπίτι σου μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα.
- Αν θηλάζεις, ακολούθησε τον κανόνα σίτισης του μωρού σου με βάση τη ζήτηση και την προσφορά μέχρι να ρυθμιστεί ο θηλασμός. Θα κουραστείς αλλά αξίζει τον κόπο.
- Εάν δεν τα καταφέρεις να θηλάσεις μην νιώσεις ενοχές.
- Τις πρώτες μέρες που θα κατεβεί το γάλα σου, το θήλαστρο θα σε σώσει από την μαστίτιδα.
- Χρησιμοποίησε κρέμα θηλών. Όσο αχρείαστη και αν φαντάζει, κάποιες φορές είναι σωτήρια. Ειδικά την πρώτη φορά που θα καταφέρει το μωρό να πιάσει τη θηλή σου, χωρίς βοηθήματα (ψευδοθηλή κτλ).
- Μην αγοράσεις μόνο σουτιέν θηλασμού. Επένδυσε και σε μερικές μπλούζες θηλασμού επίσης. Θα σε σώσουν από την απομόνωση σε περίπτωση που θες να θηλάσεις είτε δημοσίως, είτε αν έχεις κόσμο στο σπίτι.
- Το μωρό σου το πιθανότερο είναι ότι μετά το γεύμα θα βγάλει «γουλιές». Δεν είναι κάτι ανησυχητικό.
- Δεν μπορείς να κάνεις σχεδόν τίποτα για τους κολικούς.
- Μέχρι να πέσει το κολόβωμα του ομφαλού πρέπει να το καθαρίζεις σχολαστικά και τακτικά. Ότι και αν σου πουν, το καθαρό οινόπνευμα είναι η καλύτερη λύση.
- Δεν θα είσαι η σέξι μαμά που περιμένεις. Τα μαλλιά σε μόνιμο κεφτέ, οι μπλούζες του άντρα σου, τα κολάν και τα εσώρουχα της γιαγιάς θα είναι τα μόνα που θα σε βολεύουν και οι μόνες σου επιλογές.
- Βάλε τον μπαμπά στο παιχνίδι. Για παράδειγμα άσε τον να κάνει μπάνιο το μωρό. Σιγά-σιγά θα γίνει η δική τους στιγμή και θα δεθούν ακόμα πιο πολύ.
- Θα βρίσκεσαι σε συνεχή σύγχυση μεταξύ τις εργένικης ζωής σου και της τωρινής. Θα αναπολείς τα ξέφρενα πάρτι με τις φίλες σου ενώ ταυτόχρονα τίποτα άλλο εκτός από το μωρό σου δεν θα έχει καμία σημασία.
- Φίλτραρε όλα όσα σου λένε μάνα, αδέλφια, πεθερές, ξαδέλφια κτλ. Εσύ ξέρεις καλύτερα τι είναι καλύτερο για το μωρό σου. Εμπιστεύσου το ένστικτο σου.
- Γέμισε την κουζίνα σου με σνακς, χυμούς κτλ. 1ο. χρειάζεσαι δυνάμεις και 2ο τον «ελεύθερο χρόνο» σου δεν θα έχεις όρεξη να μαγειρέψεις.
- Δεν θα ξανά φας ποτέ ξανά ζεστό φαγητό.
- Δεν θα ξανά πας ποτέ με την άνεση σου στην τουαλέτα. Ως δια μαγείας ακόμα και αν το μωρό μόλις κοιμήθηκε, με μαθηματική ακρίβεια θα ξανά ξυπνήσει.
- Έχεις ένα ακατανίκητο όπλο απέναντι στο επίμονο κλάμα του μωρού σου. Το στήθος. Χρησιμοποίησε το έξυπνα!
- Θα παρακαλάς να πας έστω και supermarket μόνη σου. Ο πολύτιμος χρόνος με τον εαυτό σου βλέπεις θα είναι πλέον παρελθόν.
- Η πρώτη μέρα που θα ξανά οδηγήσεις χωρίς το μωρό θα είναι σαν την μέρα που πήρες το δίπλωμα οδήγησης. Τέρμα το ράδιο και τα γκάζια.
- Βγάλε πολλές φωτογραφίες. Το μωρό στο μπάνιο, στην καλαθούνα, στο ρελάξ, με πάνα, χωρίς πάνα. Θα εκπλαγείς πόσο γρήγορα αλλάζουν.
- Βγάλε φωτογραφίες με το μωρό. 2.5 μήνες μετά τη γέννα μου έχω να σου πω ότι οι φωτογραφίες μου με το μωρό μου μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Και αυτό είναι κάτι που μετανιώνω.
- Κάθε φορά που θα τσακώνεσαι με τον άντρα σου για το μωρό, απομακρύνσου από το δωμάτιο, πάρε βαθειά ανάσα και πες «Υπομονή. Αυτή η περίοδος δεν θα κρατήσει για πάντα».
- Όσο δύσκολο και αν σου φανεί, προσπάθησε να μην μένεις με τις πυτζάμες όλη μέρα και να βάφεσαι λίγο. Θα αλλάξει και η δική σου διάθεση αλλά και του συζύγου.
- Βρες χρόνο να μιλήσεις με μια φίλη στο τηλέφωνο για πράγματα ενηλίκων. Θα εκπλαγείς όταν συνειδητοποιήσεις ότι οι μέρες περνούν και εσύ καταντάς να μιλάς μόνη σου με το μωρό κάνοντας ολόκληρες συζητήσεις.
- Αγόρασε ένα ημερολόγιο για τους πρώτους μήνες ζωής του και συμπλήρωνε το τακτικά. Πίστεψε με ο χρόνος κυλά τόσο γρήγορα και αυτές τις στιγμές με το μωρό σου θα θες να τις κρατήσεις για πάντα.
- Αυτές τις πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι, θα καταλάβεις ποιοι πραγματικά σε αγαπούν και σε νοιάζονται.