Η καθημερινότητα με ένα νήπιο είναι δύσκολη.. πολύ δύσκολη! Χρειάζεται υπομονή, κατανόηση και συνεχή παρακολούθηση της συμπεριφοράς των παιδιών μας.
Όμως βρε κορίτσια.. ας το παραδεχθούμε! Ποια από εμάς δεν έχει φτάσει στα όρια της με το παιδί της σε τέτοια ηλικία; Όλες μας.. εγώ πάντως το ζω καθημερινά!
Ποιες είναι όμως αυτές η συμπεριφορές που μπορεί κυριολεκτικά να σε τρελάνουν με ένα παιδί 2 έως 4 ετών;
Λέει «Ναι» αλλά εννοεί «Όχι» ή το αντίθετο
Η λεκτική επικοινωνία γύρω στα δύο ξεκινάει να γίνεται πιο εύκολη ανάμεσα στους ενήλικες και τα νήπια. Το πρόβλημα είναι όμως ότι εκεί που ρωτάς κάτι το παιδί και σου πει «ναι» αυτό μπορεί να εννοεί «όχι». Μου έχει τύχει άπειρες φορές να «συζητάω» με τον Χρίστο, να τον ρωτάω κάτι και να μου απαντάει θετικά ενώ θέλει να πει το αντίθετο και γενικά να γίνεται ένα μπάχαλο στη συνεννόηση μας.
Κάτι τέτοιες στιγμές είναι που τρελαίνομαι, από την άλλη όμως εκεί είναι που πρέπει να ερμηνεύσω τα υπόλοιπα σημάδια που δείχνει με την συμπεριφορά του και να τα λάβω περισσότερο υπόψη παρά αυτό που πραγματικά μου λέει.
Θέλει να τα κάνει όλα μόνος του
Η φάση «Εγώ» ή «Μόνος μου» ξεκινάει κάπου στα δύο και μπορεί να φτάσει μέχρι και μετά την ηλικία των τεσσάρων ετών.
Το ότι ένα νήπιο θέλει να μπει μόνο του στο αυτοκίνητο, να κάνει μόνο του μπάνιο, να ανοίξει μόνο του το ψυγείο (που δεν φτάνει κιόλας) μπορεί κυριολεκτικά να σε κάνει να χάσεις την υπομονή σου.
Ο τρόπος που βοήθησε εμάς να χειριστούμε όλον αυτό τον ενθουσιασμό για να κάνει πράγματα μόνος του ο μικρός Χρίστος είναι η διαπραγμάτευση. Όταν θέλει για παράδειγμα είτε να κάνει πράγματα που δεν μπορεί, είτε βιαζόμαστε και πρέπει να ετοιμαστούμε γρήγορα του λέμε για παράδειγμα τα εξής: «Θα σε ντύσει η μαμά και θα κατέβεις μόνος σου τις σκάλες» (πάντα με επίβλεψη) ή «Μπορείς να μπεις μόνος σου στο αυτοκίνητο αλλά μετά ο μπαμπάς θα σου δέσει την ζώνη σου στο καθισματάκι».
Έτσι οι συμφωνίες και οι διαπραγματεύσεις μαζί του δεν τελειώνουν ποτέ.
Όταν νευριάζει ρίχνει πράγματα ή κυλιέται στο πάτωμα
Είμαι σχεδόν σίγουρη ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μπορείς να κάνεις όταν ένα νήπιο εκνευριστεί και αρχίσει να κυλιέται στο πάτωμα (χωρίς λογικό λόγο). Τα ταντρουμς είναι τόσο απρόβλεπτο φαινόμενο όπως ακριβώς και οι σεισμοί.
Όταν λοιπόν το δίχρονο σου ξεκινήσει να κυλιέται στο πάτωμα, να πετάει πράγματα ή να τσιρίζει επειδή για παράδειγμα δεν το άφησες να φάει την τροφή του σκύλου ή επειδή θέλει να μπει στο πλυντήριο, το μόνο που μπορεί να σε σώσει είναι μαθήματα διαχείρισης της υπομονής σου. Τίποτα άλλο.
Όταν ξυπνάει στη μέση της νύχτας με όρεξη για παιχνίδι
Και σε ποια δεν έχει τύχει; Να ξυπνάει στην μέση της νύχτας το παιδί και να μην ξανακοιμάται με τίποτα..
Δεν έχω να πω πολλά.. δυστυχώς δεν έχεις και πολλά να κάνεις εκτός από τον ψόφιο κοριό. Με την ελπίδα να ξανακοιμηθεί.. και ας μείνει στο κρεβάτι σου. Στις 3 τα ξημερώματα δεν έχει και πολύ σημασία.
Όταν ζητάει κάτι και το αμέσως επόμενο λεπτό δεν το θέλει
Θέλει τοστ – Φτιάχνεις τοστ. Έλα όμως που η πιθανότητα να στο πετάξει στη μούρη και να θέλει χυμό ή φράουλες είναι μεγαλύτερη από το να φάει το τοστ.
Σε αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να υποκύψεις. Αφήνεις το παιδί να διαχειριστεί τον θυμό του (ότι δεν θέλει για παράδειγμα τοστ, άσχετο αν πριν δυο λεπτά το ζήτησε), και να καταλαγιάσει μέσα του. Με μαθηματική ακρίβεια στο υπογράφω ότι μετά από λίγο θα επιστρέψει και θα το φάει το τοστακι του.
Αυτές και άλλες πολλές είναι μόνο κάποιες από τις τρελές συμπεριφορές των μικρών μας αγγέλων που πολλές φορές μας φτάνουν στα όρια της τρέλας!
Αυτή είναι όμως η ζωή με τα παιδιά.. Μια τεράστια τρέλα! Και μόνο αν είσαι μάνα μπορείς να την αντέξεις!!
Stay tuned..
Mrs Mommy
More stories facebook – instagram: krista_th