18 Δραστηριότητες στο σπίτι για παιδιά

by admin

Συχνά οι ευρηματικές ιδέες για παιχνίδι στερεύουν και τα παιδιά θέλουν να ανοίξουν την τηλεόραση ή να δουν τα αγαπημένα τους βιντεάκια στο youtube. Νικήστε τον… εχθρό (τις οθόνες και την βαρεμάρα), έχοντας πάντα εύκαιρες στο μανίκι σας αυτές τις πανεύκολες ιδέες για παιχνίδια που δεν απαιτούν προετοιμασία και ανασύρετέ τις τα κάθε φορά που θέλετε να περάσετε ποιοτικό και διασκεδαστικό χρόνο με το παιδάκι ή τα παιδιά που φροντίζετε!

Και θυμηθείτε: πάνω από όλα είναι η διάθεση μας και ο τρόπος που παρουσιάζουμε ένα παιχνίδι στα παιδιά… Και η πιο αδιάφορη ιδέα μπορεί να μετατραπεί σε σούπερ παιχνίδι, αν έχουμε την ενέργεια και το πάθος για να την περάσουμε στο παιδί σαν μια μοναδική δραστηριότητα που διασκεδάζουμε κι εμείς μαζί του!

 

Παιχνίδια για παιδιά προσχολικής ηλικίας

  1. Ζητήστε από τα παιδιά να πιάσουν αντικείμενα με τα δάχτυλά των ποδιών τους και να τα βάλουν σε ένα καλάθι.
  2. Ακούστε μαζί τραγούδια όπου ξαφνικά σταματάτε τη μουσική. Σε εκείνο το σημείο το παιδί θα πρέπει να παγώσει τις κινήσεις του και να μείνει άγαλμα. Παιχνίδι ετοιμότητας, αντανακλαστικών και πολύ… γέλιου!
  3. Τι θα λέγατε για ένα πλυντήριο αυτοκινήτων στον… νεροχύτη; Πλύνετε μαζί τα αυτοκινητάκια του με τη βοήθεια ενός ποτιστηριού. Στεγνώστε τα πάνω σε μία χνουδωτή πετσέτα.
  4. Βάλτε αντικείμενα και παιχνίδια πάνω στο τραπέζι. Ζητήστε από το παιδί να κλείσει για λίγο τα μάτια του και κρύψτε κάποια από τα αντικείμενα. Ζητήστε του να θυμηθεί ποια λείπουν!
  5. Απλώς φουσκώστε ένα μπαλόνι και φροντίστε μαζί με το παιδί να μην αγγίξει το πάτωμα. Υπάρχει… κίνδυνος να λατρέψετε αυτό το παιχνίδι περισσότερο κι απ’ το παιδί!
  6. Μπάσκετ με ένα κάδο και μια μικρή μπάλα που θα έχετε φτιάξει από φύλλα εφημερίδων ή περιοδικών για να μην πετιέται μακριά και με φόρα μέσα στο σπίτι.
  7. Ορίστε κάθε φορά από ένα χρώμα και ζητήστε του να σας φέρει 2-3 αντικείμενα που βρίσκονται στο δωμάτιο με το ίδιο χρώμα.
  8. Βάλτε σε μια υφασμάτινη τσάντα αντικείμενα του σπιτιού ή παιχνίδια και ζητήστε από το παιδί να βάλει μέσα το χέρι και να περιγράψει ποιο αντικείμενο έπιασε χωρίς να το δει.
  9. Κρύψτε μέσα στο σπίτι ένα αντικείμενο που θα έχετε συμφωνήσει από πριν και δώστε οδηγίες στο παιδί για να το βρει. Μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε τις λέξεις «ζεστό» η «πορτοκάλι» όταν πλησιάζει στην εύρεσή του ή «κρύο» και «λεμόνι» όταν απομακρύνεται.
  10. Πάρτε τρία ίδια πλαστικά αδιαφανή ποτήρια από το ντουλάπι, γυρίστε τα ανάποδα και βάλτε κάθε φορά σε ένα διαφορετικό από αυτά ένα μικρό αντικείμενο. Πείτε του παιδιού να μαντέψει μέσα σε ποιο ποτήρι βρίσκεται κάθε φορά.
  11. Φτιάξτε ένα σιδηρόδρομο από μανταλάκια. Προσαρμόστε μαζί την μια άκρη από το ένα μανταλάκι στη λαβίδα του άλλου και φτιάξτε την πιο εντυπωσιακή ευθεία!
  12. Οργανώστε ένα φανταστικό «tea party» με καλεσμένους -ποιους άλλους;- τα κουκλάκια τους! Χρησιμοποιήστε τα κουζινικά που έχουν τα παιδιά για παιχνίδια, στρώστε χαρτοπετσέτες για τραπεζομάντηλα και υποδεχτείτε τους καλεσμένους σαν να ήταν αληθινά πρόσωπα…

Ακόμη…

Ιδέες για παιχνίδια με όλη την οικογένεια!

Παιχνίδι αφής

Τοποθετούμε διαφορετικά υλικά π.χ. χαρτί, βαμβάκι, άμμο, νερό, χαρτοπετσέτα, ύφασμα μάλλινο, ύφασμα μεταξωτό κλπ. και αφήνουμε το παιδί να τα πιάσει και να τα επεξεργαστεί. Έτσι αρχίζει και κατανοεί ότι αυτό το υλικό ήταν πιο μαλακό ή το άλλο είναι πιο απαλό, πιο τραχύ κλπ.

Παιχνίδι γεύσης

Τοποθετούμε μπροστά στο παιδί 5-6- διαφορετικά υλικά, αφού του έχουμε δέσει τα μάτια με ένα μαντήλι. Αυτά τα υλικά μπορεί να είναι ζάχαρη, αλάτι ή λεμόνι και λέμε στο παιδί να τα δοκιμάσει και να μας περιγράψει τί γεύση είχε και τί μπορεί να είναι αυτό που δοκίμασε. Έτσι αρχίζει και ξεχωρίζει τις έννοιες γλυκό, αλμυρό, ξινό και πικρό.

Παιχνίδι ακοής

Παίρνουμε διαφορετικά μουσικά όργανα πνευστά, κρουστά, έγχορδα κλπ. και με την ίδια λογική όπως στις προηγούμενες δραστηριότητες του δένουμε τα μάτια και το βάζουμε να μαντέψει ποιο ήταν το εκάστοτε μουσικό όργανο. Άλλη δραστηριότητα παρόμοια είναι να κάνουμε ένα κύκλο «ησυχίας» να δέσουν τα μάτια τους τα παιδιά, να κάνουν απόλυτη ησυχία και να ακούνε τους ήχους γύρω τους π.χ. τα αμάξια, το ρολόι, τον αέρα κλπ. και ύστερα ένα-ένα να πει τι άκουσε. Μαθαίνουν έτσι να ξεχωρίζουν τους ήχους γύρω τους, από που προέρχεται ο καθένας αλλά και την έντασή τους.

Παιχνίδι όρασης

Βάζουμε δύο παρόμοιες εικόνες όπου έχουνε μικρές διαφορές μεταξύ τους και ενθαρρύνουμε τα παιδιά να βρουν τις διαφορές- έτσι, αυξάνεται η αντίληψή τους μέσα από την παρατηρητικότητα.

Παιχνίδι για την όσφρηση

Είναι εξίσου σημαντικό με τις προηγούμενες δραστηριότητες και είναι παρόμοιο με εκείνο της γεύσης. Μπορούμε να δέσουμε πάλι τα μάτια στο παιδί και να τοποθετήσουμε ένα λουλούδι, λίγο καφέ, λίγο κανέλα, να τα μυρίσει και να πει τις διαφορές μεταξύ τους και τί αίσθηση του προκάλεσε η κάθε μυρωδιά. Και αν μπορεί, να καταλάβει τι ήταν το καθετί που μύρισε.

Όλα αυτά τα παιχνίδια είναι πολύ ευχάριστα και δημιουργικά και βοηθάνε με έναν ψυχαγωγικό τρόπο τα παιδιά να γνωρίσουν τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους.

You may also like