10 χρυσές συμβουλές για γονείς από έναν έμπειρο μπαμπά

by Tseriou 115

Καλοί οι ειδικοί, σεβαστές οι απόψεις των ψυχολόγων και των οικογενειακών συμβούλων, αλλά όταν μιλάει η ίδια η εμπειρία, την εμπιστευόμαστε ακόμα περισσότερο! Οι παρακάτω δέκα κανόνες για γονείς προέρχονται από έναν σκληραγωγημένο μπαμπά, τον Nikita Ivanof, οι οποίοι δημοσιεύθηκαν στο Brightside.me

xryses symvoules gia goneis

Ως έμπειρος πατέρας δύο παιδιών, θέλησε να μοιραστεί τα φώτα του με νέους, παλιούς απελπισμένους αλλά και κουρασμένους γονείς που νιώθουν ότι δεν τα βγάζουν πέρα.

1. Τα όρια που βάζουμε στα παιδιά πρέπει να σταματούν εκεί που κινδυνεύει η δική τους ασφάλεια και η προσωπική ελευθερία των υπόλοιπων ανθρώπων (συμπεριλαμβανομένων και των γονιών, προσθέτουμε εμείς). Φροντίστε τα όρια που τους βάζετε να είναι απλά και ξεκάθαρα. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, αφήστε τα παιδιά να εκφραστούν ελεύθερα.

xryses symvoules gia goneis

2. Οι συνέπειες πρέπει να είναι γνωστές από πριν στο παιδί. Πρέπει επίσης να του κάνετε σαφές ότι δεν μπορεί να τις αποφύγει. Μια «χαλαρή» σχέση χωρίς όρια, θα δοκιμάσει τα νεύρα τόσο των γονιών όσο και των παιδιών.

xryses symvoules gia goneis

 

3. Η μαμά και ο μπαμπάς πρέπει να είναι σύμμαχοι. Αν η μαμά αποφασίσει να νουθετήσει το παιδί, ο μπαμπάς θα πρέπει να την ακολουθήσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάνε τα μικρά τους. Η πειθαρχία πρέπει να είναι εποικοδομητική για να μάθουν τα παιδιά ποιο είναι το σωστό.

xryses symvoules gia goneis

 

4. Το να είσαι ο μεγάλος αδελφός σημαίνει να έχεις καινούριες ευκαιρίες, όχι καινούριες υποχρεώσεις. Μην λέτε στο μεγαλύτερο παιδί ότι επειδή είναι ο «μεγάλος» της οικογένειας, έχει άλλα καθήκοντα. Έτσι, χαλάτε την παιδική του ηλικία αλλά και τη σχέση με τα μικρότερα αδέλφια του. Τα μεγάλα παιδιά δεν χρωστάνε τίποτα και σε κανέναν -δεν ήταν επιλογή τους να γεννηθούν πρώτα.

xryses symvoules gia goneis

 

5. Τα παιδιά είναι η αντανάκλαση των γονιών τους. Όσο πιο ανήσυχα και θυμωμένα είναι σε συγκεκριμένες καταστάσεις, τόσο πιο ήρεμοι πρέπει να μένουν οι γονείς. Να θυμάστε ότι στο μέλλον θα αντιγράψουν τη συμπεριφορά των μεγάλων γιατί μας βλέπουν σαν πρότυπα.

xryses symvoules gia goneis

 

6. Ποτέ μην τρομάζετε τα παιδιά. Για οποιοδήποτε λόγο. Ξεχάστε απειλές, όπως «η μαμά δεν θα σ’ αγαπάει αν…» ή «θα σε πάρει ο μπαμπούλας αν…». Αυτές οι φράσεις επηρεάζουν τα παιδιά πολύ περισσότερο απ’ όσο πιστεύουμε.

xryses symvoules gia goneis

 

7. Μην τα συγκρίνετε με άλλα παιδιά. Να εύχεστε να είναι ευτυχισμένα, όχι να είναι άριστοι μαθητές. Όταν το κάνετε αυτό, καταστρέφετε την αυτοπεποίθησή τους. Ακόμα και η φράση «Είσαι ο καλύτερος!», περιέχει το στοιχείο της σύγκρισης, γι’ αυτό αποφύγετέ την.

xryses symvoules gia goneis

 

8. Δώστε τους το δικαίωμα της επιλογής και δείξτε τους πώς να ακούν τους άλλους. Τα παιδιά που δεν τους δίνεται η ευκαιρία να επιλέξουν τι θέλουν, γίνονται αναποφάσιστοι και δυστυχισμένοι ενήλικες. Μπορούν να διαλέξουν ό,τι θέλουν: από το πρωινό που θα φάνε, τα παιχνίδια που θα παίξουν μέχρι τα ρούχα που θα βάλουν στο σχολείο.

xryses symvoules gia goneis

 

9. Η λογική του «Θα κάνεις αυτό που σου λέω» δεν πιάνει ποτέ. Το παράδειγμα που τους δίνετε εσείς, όμως, πάντα δουλεύει. Μην πιέζετε τα παιδιά να κάνουν κάτι που δεν θέλουν- αφήστε τα να εμπνευστούν απ’ τις δικές σας πράξεις.

xryses symvoules gia goneis

 

10. Η αγάπη μας για τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να αμφισβητείται. Οι γονείς αγαπάνε τα παιδιά τους όχι μόνο όταν πετυχαίνουν τους στόχους τους ή όταν συμπεριφέρονται καλά. Απλώς τα αγαπάνε. Χωρίς όρια.

xryses symvoules gia goneis

Πηγή: parentsgo.kidsgo.com.cy

You may also like