Παιδί και χωρισμός πως το αντιμετωπίζουν οι γονείς

by admin

Η απόφαση ενός διαζυγίου είναι μια πολύ δύσκολη και σίγουρα επώδυνη και για το αντρόγυνο αλλά κυρίως για τα παιδιά εάν υπάρχουν.

Ένα ζευγάρι δεν μπορεί να σκεφτεί εύκολα, μετά από την δημιουργία της οικογένεια του, να μπει σε διαδικασία διαζυγίου. Όταν όμως φτάνει σε αυτό το σημείο, σίγουρα είναι μονόδρομος και κανένας από τους δυο δεν νιώθει πλέον ικανός να συνεχίσει αυτό τον γάμο.

Το πιο ευαίσθητο όμως κομμάτι σε ένα χωρισμό είναι τα παιδιά. Όταν η απόφαση παρθεί και είναι σε ενεργή διαδικασία, τότε οι γονείς οφείλουν να εξηγήσουν στο παιδί, όσο επώδυνο και αν είναι, ότι πλέον οι γονείς του δεν μπορούν να συνυπάρξουν μαζί. Τα παιδιά είναι μέρος της οικογένειας και πρέπει να ξέρουν εξ αρχής τι κάνουν οι γονείς τους και με ποιο τρόπο. Σίγουρα το κλίμα θα είναι βαρύ για όλουςαλλά πρέπει και οφείλουν οι γονείς να είναι καλά ενημερωμένοι για το πως θα μιλήσουν στο παιδί, αυτό θα ήταν ιδανικό να γίνει με την συμβουλή ενός ειδικού ψυχολόγου.

Σημαντικό είναι πως να μιλήσουμε στο παιδί.

Το ιδανικό είναι να είναι παρών στην συζήτηση και οι δυο γονείς αφού μιλήσουν μεταξύ τους και προετοιμαστούν σωστά για το πως θα μιλήσουν στο παιδί.Η αντίδραση του παιδιού είναι πολύ πιθανόν να είναι αρνητική, αντιδραστική, να υπάρξει επιθετική αντίδραση, κλάμα και ερωτήσεις του τύπου γιατί, εγώ φταίω, τι έχω κάνει λάθος κλπ. Οι γονείς πρέπει να είναι ήρεμοι και με σταθερότητα στα λόγια τους, γιατί εάν αρχίσουν να έχουν τις αντιδράσεις με αυτές του παιδιού, τότε θα του δημιουργήσουν μεγάλη ανασφάλεια και ενοχές.

Ενημερώστε το παιδί για την διαδικασία του διαζυγίου, ποιος γονιός θα αποχωρήσει από το σπίτι, ποτέ θα βλέπει ο ένας τον άλλο κλπ. Ούτως ώστε η κάθε αλλαγή στο παιδί να είναι σταθερή και λιγότερο επώδυνη.

Σημαντικό είναι να αναφέρουν οι γονείς στο παιδί πως αυτός ο χωρισμός δεν οφείλεται σε εκείνο και ότι το αγαπάνε και χώρια ο ένας από τον άλλον. Τα παιδιά νιώθουν ότι αυτά φταίνε για ένα χωρισμό επειδή είναι το κεντρικό πρόσωπο σε ένα σπίτι και όταν συμβαίνει αυτό χάνετε η εμπιστοσύνη προς τον εαυτό τους και στους γύρω τους.

Η αγάπη των γονιών είναι μοναδική άσχετα αν είναι ή όχι μαζί κι αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο από τους γονείς προς το παιδί.

Για ένα παιδί είναι σημαντικό να νιώθει εκτίμηση και σεβασμό, επίσης και θαυμασμό όπως και αγάπη από τους γονείς του, αυτό βοηθά στην σωστή ανάπτυξη τους, στην σωματική αλλά στην συναισθηματική.

Ο χωρισμός ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά είναι σίγουρα ευαίσθητο θέμα, αλλά αξίζει σε όλους να ζουν ήρεμα και κυρίως με κατανόηση και αγάπη.

Και προσοχή. Μην κάνετε «μπαλάκι» τα παιδιά για να ικανοποιήσετε το δικό σας εγώ!

You may also like