Οργανώστε τη μελέτη σας έξυπνα. Συμβουλές για τη μελέτη σας πριν την Εξεταστική 

by admin

Η εξεταστική περίοδος πλησιάζει και είναι γεγονός πως τους περισσότερους φοιτητές αρχίζει να τους καταβάλει το άγχος του διαβάσματος. Από πού να ξεκινήσω να διαβάζω; Θα προλάβω να βγάλω την ύλη; Έχω φτάσει στο τέταρτο κεφάλαιο και ήδη ξέχασα το πρώτο. Πώς θα τα θυμάμαι όλα; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που κυριεύουν τη σκέψη των φοιτητών λίγο πριν ή και αρκετά πριν από μία γραπτή ή προφορική εξέταση. Και ναι, τα ερωτήματα εξακολουθούν να υφίστανται και να μην εξαλείφονται από το μυαλό (όπως πάρα πολύ θα ήθελε κάθε φοιτητής), με αποτέλεσμα να οδηγούν στον αποπροσανατολισμό από τη μελέτη και τη μείωση της απόδοσης. Πώς θα τα αντιμετωπίσουμε λοιπόν; Η απάντηση είναι πως δεν θα τα αφήσουμε να δημιουργηθούν. Πώς; Διαβάστε παρακάτω μερικές έξυπνες συμβουλές για τη μελέτη σας, πριν την Εξεταστική.

Ανακαλύψτε κοινές μεθόδους μελέτης
Αρκετοί άνθρωποι φέρουν το χάρισμα της επονομαζόμενης εικονικής μνήμης, δηλαδή μπορούν να απομνημονεύσουν καλύτερα, όταν απεικονίζουν μια λέξη ή μια έννοια στο μυαλό τους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο για να συσχετίσετε ένα άγνωστο όρο ή μια έννοια με κάτι που ήδη γνωρίζετε.

Απόκρυψη – Γράψιμο – Σύγκριση
Είναι δύσκολη μία λέξη, ένας ορισμός, μία έκφραση και δεν μπορείτε να την μάθετε? Καλύψτε, λοιπόν, ό,τι σας δυσκολεύει και προσπαθήστε να το γράψετε. Στη συνέχεια συγκρίνετε για να δείτε αν το γράψατε σωστά. Το ξέρω, το έχετε κάνει, από το δημοτικό ακόμη, ωστόσο, γράφοντας κάτι επανειλημμένα βοηθάει πολύ στο να προσκολληθεί στη μνήμη μας.

Εξιστόρηση
Βαρεθήκατε τη μονοτονία του βιβλίου, σε χρώμα, έκφραση, ακόμη και την πεζότητα και σοβαρότητα με την οποία εσείς το διαβάζετε, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να συγκρατήσετε σημαντικές πληροφορίες? Συγκεντρώστε όλες τις σημαντικές πληροφορίες που σας διαφεύγουν, και πλάστε μία ιστορία. Πείτε την δυνατά στον εαυτό σας. Θα σας βοηθήσει να θυμάστε. Πρόκειται για μία μέθοδο που χρησιμοποιούν αρκετοί καθηγητές, ώστε να προκαλούν ερεθίσματα και ενδιαφέρον στους φοιτητές τους.

Συσχέτιση
Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο αυτή, προσπαθήστε να συγκρίνετε, να αντιπαραβάλετε ή να συνδέσετε έννοιες. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι. Για παράδειγμα, ο τρόπος του συνδυασμού αντικειμένων. Κάρτα γραφικών – υπολογιστής, κορδόνια – παπούτσια. Επίσης, συσχέτιση του αιτίου με το αποτέλεσμα, π.χ. ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΑ – ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΑ. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε τις δικές σας συσχετίσεις, αυτές που θα σας βοηθήσουν να συνδέετε γνωστές σας έννοιες με άγνωστες.

Οι παραπάνω προτάσεις αποτελούν εναλλακτικές, βοηθητικές μεθόδους μελέτης. Να θυμάστε πως «σωστός» τρόπος μελέτης δεν υπάρχει. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε εργαλεία που θα βοηθήσουν εσάς στη δική σας προσέγγιση μελέτης.

You may also like