Αγάπη μου θα γίνεις μπαμπάς – Πως βιώνουν οι άντρες την εγκυμοσύνη;

by admin

Πολλές φορές λέμε ότι οι άντρες είναι από τον “Άρη” και οι γυναίκες από την “Αφροδίτη”, εννοώντας την διαφορετικότητα των δύο φύλων στον τρόπο με τον οποίο βιώνουν και εκφράζουν τα συναισθήματα τους. Πιο συγκεκριμένα, η κοινωνία μας χαρακτηρίζει τις γυναίκες ως πιο “συναισθηματικές” και τους άντρες ως τους “δυνατούς”, οι οποίοι “απαγορεύεται” να εκφράσουν τα συναισθήματα τους. Αυτό που τείνουμε, όμως, να ξεχνούμε είναι ότι και τα δύο φύλα είναι άνθρωποι με τα ίδια ακριβώς συναισθήματα καθώς και ανησυχίες.

Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου είναι η στιγμή που μαθαίνει ότι θα γίνει για πρώτη φορά γονιός. Από εκείνη την στιγμή μέχρι και τον ένατο μήνα της εγκυμοσύνης η σημασία όλων στρέφεται στην γυναίκα. Αν μεγάλωσε η κοιλιά, πώς αισθάνεται τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, αν πεινά, αν νιώθει μελαγχολία, αν θα της προσέχει κάποιος το μωρό και πολλές άλλες ανησυχίες. Φυσικά και είναι σημαντική η γυναίκα και μέλλουσα μητέρα, αφού βιώνει με όλο της το είναι τη δύσκολη διαδρομή της εγκυμοσύνης. Μήπως όμως ξεχνούμε ή αλλιώς υποβαθμίζουμε το πώς νιώθει και ο μελλοντικός πατέρας; Δυστυχώς πολλές φορές ακούσια το κάνουν και το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον αλλά και η ίδια η σύντροφος.

Στο “αγάπη μου θα γίνεις πατέρας” όπως και η μέλλουσα μητέρα έτσι και ο μέλλοντας πατέρας περνά κάποια συναισθηματικά στάδια μέχρι να συνειδητοποιήσει τι του ανακοινώθηκε. Εκείνη την στιγμή στο μυαλό του υπάρχει ένας λαβύρινθος με χιλιάδες σκέψεις, φόβους καθώς και απορίες, τα οποία, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του κάθε άνδρα, μπορεί να είναι δύσκολο να τα διαχειριστεί.

Μπορεί στον άνδρα να μην φουσκώνει μέρα με την μέρα η κοιλίτσα, να μην λιγουρεύεται φαγητά, να μην κλαίει “χωρίς λόγο”, μπορεί όμως να αισθανθεί αυξημένο άγχος σχετικά με την εγκυμοσύνη της συντρόφου του. Κάθε συναισθηματικό στάδιο που περνά η γυναίκα ο άνδρας το βιώνει με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Η πιο συχνή ανησυχία είναι κατά πόσο θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στον νέο ρόλο του γονέα. Σκέφτεται ότι μπορεί να αποτύχει να σταθεί προστάτης άγγελος σε αυτό το μικρό πλασματάκι που θα λέγεται παιδί του ή ακόμα ότι δεν θα είναι το ίδιο καλός πατέρας όσο ήταν ο δικός του. Πιθανόν να σκέφτεται πώς θα συνδυάσει την δύσκολη καθημερινότητα, την δουλειά με το ξενύχτι και το ασταμάτητο κλάμα του μωρού.

Επίσης, ακόμα μια ανησυχία που πιθανόν να ταλανίζει το ανδρικό μυαλό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ο οικονομικός παράγοντας, αφού τα έξοδα αυξάνονται. Ξεκινούν οι τακτικοί έλεγχοι σε γιατρούς διάφορων ειδικοτήτων με πρωταγωνιστή τον γυναικολόγο. Πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις, συγκεκριμένα τεστς για το παιδί καθώς και οι αγορές των πραγμάτων του παιδιού, κυρίως το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, είναι και τα λεφτά που πρέπει να δοθούν στον τόπο που θα αποφασίσουν να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους οι μελλοντικοί γονείς. Υπάρχουν γυναίκες, οι οποίες δεν είναι σε θέση να εργαστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω γυναικολογικών δυσκολιών. Συνεπώς, αν το ζευγάρι δεν έχει οικονομική βοήθεια, ο πατέρας καλείται πιθανόν να δουλέψει περισσότερο ή να σκέφτεται να βρει μια δεύτερη δουλειά.

Η αναμονή της νέας άφιξης είναι μια περίοδος συναισθηματικής φόρτισης καθώς και αναπροσαρμογής του νέου πατέρα. Αλλάζει η εικόνα που έχει για τον εαυτό του, αφού καλείται να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες του ενώ παράλληλα να αντιληφθεί ποια είναι η δική του εικόνα του καλού πατέρα. Ακόμα ένας τομέας ο οποίος μεταβάλλεται είναι η σχέση του με την σύντροφο του. Καλείται να είναι υποστηρικτικός και υπομονετικός, ιδιαίτερα όταν η γυναίκα παρουσιάζει επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης, καλείται να είναι προσεκτικός κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή και να την αποφύγει εντελώς, αν συσταθεί από τον γιατρό.

Ο ερχομός του νέου μέλους σε ένα ζευγάρι αλλάζει την δυναμική της σχέσης. Δεν επηρεάζει μόνο τον ένα αλλά και τους δύο συντρόφους. Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, ο μέλλοντας πατέρας βιώνει αντικρουόμενα συναισθήματα. Από την μια αισθάνεται χαρά για την νέα άφιξη. Από την άλλη αισθάνεται έντονο άγχος για την όλη διαδικασία καθώς και το μέλλον ή ακόμα και θυμό στην παρουσία δυσκολιών. Όλα αυτά είναι απόλυτα φυσιολογικά συναισθήματα. Το κλειδί της επιτυχίας είναι οι μελλοντικοί γονείς να τα συζητήσουν και να κατανοούν ο ένας τον άλλο.

 

Στέλλα Γεωργίου

Ψυχολόγος

You may also like