Γιατί αλλάζει το Χρώμα των Ματιών στα Νεογέννητα Μωρά;

by Tseriou 115

Το χρώμα των ματιών ενός νεογέννητου μωρού και το κατά πόσο μπορεί αυτό να αλλάξει καθορίζεται από την ποσότητα μελανίνης, που υπάρχει στην ίριδα του ματιού, η οποία με τη σειρά της επηρεάζεται από τα γονίδια που έχει κληρονομήσει το μωράκι σας! 

Η μελανίνη είναι μία χρωστική ουσία, που είναι υπεύθυνη για το χρώμα του δέρματος και των μαλλιών. Όπως το φως του ηλίου σκουραίνει το δέρμα, το ίδιο συμβαίνει και στην ίριδα του ματιού. Από την πρώτη στιγμή που το νεογέννητο αντικρίζει τον έξω κόσμο και τα φώτα της αίθουσας του τοκετού, το φως ενεργοποιεί την παραγωγή μελανίνης στην ίριδα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στο χρώμα του ματιών του. Μία πολύ μικρή ποσότητα είναι αρκετή για να αποκτήσει το μωρό σας μπλε μάτια.

Οι μεγαλύτερες αλλαγές στο χρώμα εμφανίζονται μεταξύ των πρώτων έξι και εννιά μηνών του βρέφους. Μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο η ίριδα έχει αποθηκεύσει αρκετή χρωστική ουσία και μπορείτε να προβλέψετε ποια θα είναι η τελική απόχρωση των ματιών του παιδιού σας. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι αποκλείονται περαιτέρω αλλαγές, αφού ενδέχεται το χρώμα να συνεχίσει να μεταβάλλεται μέχρι τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 10%  των ανθρώπων τα μάτια συνεχίζουν να αλλάζουν χρώμα ακόμα και στην ενήλικη ζωή τους!

Η τελική απόχρωση των ματιών του μωρού σας εξαρτάται επίσης από τους γονείς του και την κληρονομικότητα. Με δεδομένο ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά σημεία που δεν έχουν αποσαφηνιστεί αναφορικά με την επίδραση των γονιδίων στον καθορισμό του χρώματος των ματιών, είναι δύσκολο να κάνει κάποιος ακριβείς προβλέψεις. Υπάρχουν όμως κάποιες πιθανότητες.

Εάν, για παράδειγμα, τόσο τα δικά σας όσο και τα μάτια του συντρόφου σας είναι καφέ αλλά ένας από εσάς έχει γονιό με μπλε μάτια, τότε υπάρχει μια μικρή πιθανότητα τα μάτια του μωρού σας να γίνουν μπλε.

Αν κάποιος από εσάς έχει μπλε μάτια και ο άλλος γονέας καφέ, τότε τα μάτια του μωρού σας να έχουν 50-50 πιθανότητες να γίνουν μπλε ή καφέ.

Αν και οι δύο από σας έχετε μπλε μάτια, τότε είναι πολύ πιθανό τα μπλε μάτια του μωρού σας να παραμείνουν έτσι.

Πηγή: blog.agnotis.com

You may also like