Η περίοδος της εγκυμοσύνης φαίνεται, από πολλές έρευνες, ότι διαδραματίζει σημαντικό ρολό για την εμφάνιση του αυτισμού.
Τα περιστατικά αυτισμού αυξάνονται ραγδαία και τα αίτια είναι πολλά και άγνωστα.
Παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που είχαν σοβαρή λοίμωξη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή πήραν συγκεκριμένα φάρμακα είχαν αυξημένο κίνδυνο για αυτισμό. Αυξημένο δε κίνδυνο, είχαν και τα μωρά που η μητέρες τους παρουσίασαν διαβήτη εγκυμοσύνης.
Μια νέα μελέτη, η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα για την εξέταση του κινδύνου από τον διαβήτη εγκυμοσύνης, υποδηλώνει ότι τα παιδιά που γεννιούνται από γυναίκες που αναπτύσσουν διαβήτη κύησης κατά το πρώτο ή το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι 42% πιο πιθανό να έχουν αυτισμό από εκείνα που γεννιούνται από γυναίκες χωρίς διαβήτη κύησης.
Σχεδόν 1 στις 10 γυναίκες θα εμφανίσει διαβήτη στην κύηση. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα παιδιά που γεννιούνται από γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη πριν μείνουν έγκυες, τα παιδία τους δεν έδειξαν να παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν αυτισμό.
Οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία 322.323 γυναικών και των παιδιών τους, που γεννήθηκαν σε νοσοκομεία στη νότια Καλιφόρνια μεταξύ 1995 και 2010. Περίπου 25.000 από τις μητέρες είχαν διαβήτη κύησης και 6.496 είχαν προϋπάρχοντα διαβήτη τύπου 2.
Μεταξύ των μητέρων των 3.388 παιδιών που διαγνώστηκαν αργότερα με αυτισμό, 130 εμφάνισαν διαβήτη κύησης πριν από την 27η εβδομάδα της εγκυμοσύνης τους και 180 εμφάνισαν το διαβήτη κατά τη διάρκεια ή μετά την 27η εβδομάδα.
Άλλες 115 γυναίκες είχαν προϋπάρχοντα διαβήτη τύπου 2.
Οι ερευνητές αφού εξέτασαν δώδεκα μεταβλητές , όπως την ηλικία, το σωματικό βάρος έως το φύλο του παιδιού και το βάρος γέννησης του διαπίστωσαν ότι μόνο ο διαβήτης κύησης πριν από τις 27 εβδομάδες της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού.
Βέβαια η μελέτη δεν προσμέτρησε σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για τον αυτισμό, όπως η πατρική παχυσαρκία και την γενετική προδιάθεση, διότι παιδιά που είχαν μεγαλύτερα αδέλφια διαγνωσμένα με αυτισμό είχαν εφτά φορές πιο αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν και τα ίδια, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Pediatrics1
Επίσης, δεν διερεύνησε τι συμβαίνει με τις γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1, μια σπάνια μορφή στην οποία ο οργανισμός δεν παράγει πλέον ινσουλίνη.
Οι ερευνητές δεν έδωσαν επαρκείς εξηγήσεις για το πώς μπορεί ο διαβήτης να αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού.
Μελέτες πού προηγήθηκαν, έδειξαν ότι τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα στη μητέρα, μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα οξυγόνου στο έμβρυο, εμποδίζοντας την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα της μητέρας μπορεί επίσης να ενισχύσει τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες στο αίμα του εμβρύου.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο κίνδυνος για το έμβρυο μειώνεται σημαντικά όταν η έγκυος ρυθμίζει σε αρχικά σταδία το υψηλό σάκχαρο στο αίμα της.
Ωστόσο, οι γυναίκες συνήθως ελέγχονται για διαβήτη κύησης μεταξύ της 24ης και της 28ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης και πιθανόν να χάνουν σημαντικό χρόνο για την πρόληψη του κρίσιμου παραθύρου. για τον κίνδυνο αυτισμού. Πάντως ο κίνδυνος αυτισμού λόγω διαβήτη παραμένει μικρός.
Η οδηγία που δίνεται είναι, τα παιδιά που γεννιούνται από γυναίκες που παρουσίασαν σακχαρώδη διαβήτη κύησης, θα πρέπει να εξετάζονται για αυτισμό σε βρεφική ηλικία.
Πηγή για εμάς: https://eimaimaia.gr/