Το έντονο φως που εκπέμπουν οι οθόνες των tablets, υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων μπορεί να επηρεάσουν την ορμόνη μελατονίνη που ρυθμίζει τον ύπνο των παιδιών και των ανθρώπων γενικότερα.
Ξέροντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εφήβων χρησιμοποιεί μια από τις πιο πάνω συσκευές, τουλάχιστον μια ώρα, πριν κοιμηθούν, αξίζει το κόπο να δούμε αν μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο τους.
Πως έγινε η μελέτη;
Οι ερευνητές πήραν έφηβους ηλικίας 11-16 χρόνων. Οι έφηβοι αυτοί χρησιμοποιούσαν μια από τις πιο πάνω συσκευές (tablet, υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο) για μια ώρα (11 μ.μ μέχρι τα μεσάνυκτα). Μπορούσαν να ρυθμίσουν την οθόνη να φωτίζεται σε τρία διαφορετικά επίπεδα. Ήπιος φωτισμός, κανονικός φωτισμός και έντονος φωτισμός. Τα παιδιά που χρησιμοποιούσαν τη συσκευή με την οθόνη σε ήπιο φωτισμό είχαν 9% μείωση των επιπέδων μελατονίνης, αυτά με φυσιολογικό φωτισμό είχαν 26% μείωση και τέλος αυτά με έντονο φωτισμό είχαν μείωση 37%.
Συμπέρασμα της μελέτης
Η έκθεση των εφήβων στο φως πριν τον ύπνο μειώνει τη παραγωγή μελατονίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για το «βιολογικό ρολόι» του ύπνου. Οι ερευνητές δεν βρήκαν ότι τα παιδιά αυτά κοιμούνται λιγότερο. Η διαταραχή όμως του ρυθμού του ύπνου (μέσω της μείωσης της μελατονίνης) κρατά τους έφηβους ξύπνιους μέχρι αργά, κάτι το οποίο δεν είναι υγιές και ούτε αποδοτικό.
Συμβουλές σε γονείς
Η εφηβεία φέρνει αλλαγές και στον ύπνο και τα παιδιά αρχίζουν να κοιμούνται πιο αργά. Για να περιορίσουμε την συμπεριφορά αυτή θα πρέπει να μην επιτρέπουμε τη χρήση tablets, υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων στο δωμάτιο μετά από κάποια συγκεκριμένη ώρα στο υπνοδωμάτιο των παιδιών.
Επιπλέον, τα παιδιά που χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές εκτίθενται στην μη ιονίζουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (ειδικά όταν χρησιμοποιούν wifi) η οποία και πάλι έχει δυνητικούς κινδύνους για την υγεία των παιδιών και εφήβων.