8 δραστηριότητες για να κάνεις με το παιδί σου, τώρα που θα βρίσκεστε σπίτι

by Tseriou 115

Ο Covid-19 έκανε την επανεμφάνιση του με το 2ο κύμα και στην Ελλάδα ήδη η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μερικό Lockdown με αυστηρότερα μέτρα, κάτι που αναμένουμε να συμβεί και στην Κύπρο της επόμενες ημέρες. 

Τα μέτρα της κυβέρνησης για να καταφέρουμε να περιορίσουμε τη διάδοση του νέου κορονοϊού εστιάζουν μεταξύ άλλων και στα παιδιά. Γιατί αυτό; Γιατί σύμφωνα με τους ερευνητές το παιδί μπορεί να νοσεί και να μην παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα του ιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μεταδίδει τον ιό στους γονείς και στους παππούδες του, οι οποίοι μάλιστα ανήκουν και στις ευπαθείς ομάδες, λόγω ηλικίας ή πιθανών θεμάτων υγείας τους.

Εκμεταλλεύσου, λοιπόν, αυτή την περίοδο για να έρθεις πιο κοντά με το παιδί ή τα παιδιά σου και να περάσετε μαζί δημιουργικό χρόνο.

Παρακάτω σου συγκεντρώσαμε 8 δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις παρέα με το παιδί -α σου, όλο αυτό το διάστημα που θα βρίσκεστε μαζί στο σπίτι.

#1: Μαγειρέψτε παρέα

Φτιάξτε παρέα το μεσημεριανό φαγητό σας. Άφησε το παιδί σου να πλύνει τα λαχανικά δείχνοντάς του πώς να τα πλένει σχολαστικά. Όσο μαγειρεύεις μην ξεχνάς να του εξηγείς παράλληλα κάθε βήμα. Φυσικά θα χαρεί ακόμα περισσότερο αν φτιάξετε μαζί κουλουράκια και ασχοληθεί μόνο του με τη ζύμη. Δώσε του το ελεύθερο να φτιάξει τα δικά του σχεδιάκια και ψήσε τα μαζί με τα δικά σου. Θα χαρεί πολύ (και θα απολαύσει τις δημιουργίες του).

#2: Τake action

Διάβασέ του ένα από τα αγαπημένα παραμύθια του και στη συνέχεια επιλέξτε τον ρόλο που θέλει κάθε μέλος της οικογένειας, ώστε να παίξετε το δικό σας θεατρικό παιχνίδι. Οι πρωταγωνιστές θα είσαστε εσείς. Μπορείτε φυσικά να αλλάξετε και τους ρόλους μεταξύ σας για να γίνει πιο διασκεδαστικό. Φρόντισε να το τραβήξετε σε βίντεο για να το παρακολουθήσετε μετά όλοι μαζί.

κορονοϊός παιδί δραστηριότητες σπίτι

#3: Το παραμύθι αλλιώς παιδί μου

Ποιος είπε ότι πρέπει να του διαβάζεις μόνο παραμύθια; Φρόντισε να οξύνεις τη φαντασία του, προκαλώντας το παιδί σου να δημιουργήσει το δικό του παραμύθι ζωγραφίζοντας. Δώσε του ένα μπλοκ ζωγραφικής και πρότεινέ του να επιλέξει ένα αγαπημένο του θέμα, γύρω από το οποίο θα χτίσει την ιστορία του. Κάθε σελίδα, μία ζωγραφιά που έχει κάτι να πει. Ζήτησέ του στο τέλος να στο δείξει σελίδα-σελίδα και φυσικά να στο αφηγηθεί με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

#4: Video time

Βρες παλιά οικογενειακά σου βίντεο (με τους γονείς σου, την κολλητή σου, τον σύντροφό σου) και παρακολουθήστε τα παρέα. Αφηγήσου στο παιδί σου ιστορίες του παρελθόντος και δείξε του πως θέλεις πολύ να γνωρίζει βασικές στιγμές της ζωής σου. Θα του κρατήσεις το ενδιαφέρον ζωντανό και φυσικά θα σε γνωρίσει ακόμα περισσότερο. Μία άλλη μέρα μπορείς να του δείξεις δικά του βίντεο από τα πρώτα χρόνια της ζωής του και να του θυμίσεις ωραίες σας στιγμές.

#5: Ένας μικρός (ολόδικός σας) κήπος

Μεταμόρφωσε παρέα με το παιδί σου το μπαλκόνι σας σε έναν υπέροχο, μικρό κήπο. Προμηθεύσου από ένα φυτώριο λουλούδια και δεντράκια και γίνετε εσείς οι κηπουροί. Φυτέψτε τα σε χρωματιστές γλάστρες και διακοσμήστε με αυτές το μπαλκόνι χαρίζοντάς του ζωή. Στη συνέχεια εξήγησε στο παιδί σου πώς φροντίζουμε το κάθε φυτό. Τέλος, κάθε μέλος της οικογένειας θα πρέπει να φροντίζει το δικό του, προσωπικό φυτό για το επόμενο διάστημα.

 

#6: Απόκριες για πάντα = ευτυχισμένο παιδί

Εσύ μπορεί να τις σιχαίνεσαι (ή μπορεί και όχι), όμως το παιδί σου σίγουρα τις λατρεύει, μιας και τότε του δίνεται η ευκαιρία να μεταμφιέζεται όπως εκείνο επιθυμεί. Δώσε του, λοιπόν, αυτή την ευκαιρία μέσα στο σπίτι και πίστεψέ μας θα το εκτιμήσει πολύ. Βγάλε από την αποθήκη, τα συρτάρια και τις ντουλάπες ρούχα και αξεσουάρ που δεν φοράς και τοποθέτησέ τα όλα σε ένα καλάθι. Ζήτησέ του να τα δει όλα και έπειτα να δημιουργήσει με αυτά τη δική του στολή. Σειρά έχει η αναπαράσταση του ρόλου που επέλεξε. Τράβηξέ το βίντεο και φωτογραφίες για να χαρεί ακόμη περισσότερο.

#7: Παιχνίδια με λέξεις

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σου, θα παίξετε και το αντίστοιχο παιχνίδι λέξεων. Αν είναι προσχολικής ηλικίας, δείξε του εικόνες, ζήτησέ του να σου πει το όνομα του ζώου/αντικειμένου που απεικονίζεται και έπειτα να σου βρει 5 λέξεις που να ξεκινούν από το ίδιο γράμμα. Αν πάλι πηγαίνει δημοτικό, μπορείτε να παίξετε κρεμάλα, όνομα-ζώο-φυτό-πράγμα ή να λύσετε παρέα σταυρόλεξα. Η εξάσκηση με τις λέξεις είναι ο στόχος σου.

#8: Tαινία παρέα με το παιδί σου, αλλά μην μείνεις μόνο εκεί

Και ποιο παιδί δεν θα χαρεί αν του πεις πως θα παρακολουθήσετε μαζί παιδική ταινία; Φτιάξτε παρέα σπιτικό ποπ κορν, φορέστε χουχουλιάρικα ρούχα και καθίστε αγκαλιά στον καναπέ να τα απολαύσετε. Παρακολουθήστε την ταινία και μην βαριέσαι να απαντάς σε κάθε πιθανή ερώτηση. Στο τέλος της ταινίας συζήτησε μαζί του. Εσύ όταν βγαίνεις από το σινεμά δεν αναλύεις την ταινία με την παρέα σου; Κάνε το ίδιο με το παιδί σου, μαθαίνοντάς του έτσι να εμβαθύνει. Ρώτησέ το πράγματα, τόνισέ του κάποιες σκηνές που άξιζαν την προσοχή του και ζήτησέ του να σου περιγράψει τι του άρεσε και τι όχι από την ταινία.

Πηγή: ladylike.gr

You may also like