Η ικανότητα του να είναι κανείς επινοητικός πηγάζει από το μυαλό του κάθε παιδιού, χρειάζεται όμως και πρόθυμους ενήλικες να ανταποκριθούν και να προσφέρουν ερεθίσματα. Για τα παιδιά μας είναι πολύ σημαντικό να μάθουν απο μικρή ηλικία να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους, να αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και να σκέφτονται διάφορες λύσεις για να το επιλύσουν, να έχουν τη δικη τους άποψη και να είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται και να χαίρονται τις χαρές της ζωής.
Πιο κάτω σας προτείνουμε 7 τρόπους που θα σας βοηθήσουν να ενιχύσετε την δημιουργικότητα, την ολόπλευρη ανάπτυξη και τη φαντασία των παιδιών σας και να τα βοηθήσετε να γίνουν πιο ανεξάρτητα και με περισσότερη αυτοπεποίθηση.
- Εκτιμάμε τις διαφορετικές ιδέες και γνώμες: Να ενθαρρύνουμε τον καταιγισμό-ιδεών λέγοντας: «Ωραία αυτός είναι ένας τρόπος για να το κάνουμε, μπορείς να σκεφτείς κάτι άλλο;» ή «Τι υπέροχη ιδέα, δεν το είχα σκεφτεί πιο πριν ας το δοκιμάσουμε…»
- Ενθαρρύνουμε την εξερεύνηση: Μπορούμε να κάνουμε συγκεκριμένα σχόλια, που παρακινούν τα παιδιά όπως: «Πολύ ενδιαφέρον! Έκανες ένα μυστικό πέρασμα με τα τουβλάκια σου» ή «Ο τρόπος που ανέμειξες τα διάφορα πράσινα για να φτιάξεις τα φύλλα κάνει το δέντρο να μοιάζει τόσο αληθινό!»
- Παίζουμε όλοι μαζί ιστοριομαγειρέματα….Ξεκινάει η μαμά ή ο μπαμπάς να λέει μια ιστορία και ο επόμενος προσθέτει κάτι άλλο…μέχρι να φτιαχτεί μια υπέροχη ιστορία γεμάτη φαντασία!
- Δείχνουμε σεβασμό σε κάθε δημιουργική προσπάθεια του παιδιού. Μπορούμε να αναρτούμε στο ψυγείο ή σε πίνακες από φελλό ή στο γραφείο μας τα έργα των παιδιών μας. Τα παιδιά το λατρεύουν αυτό σαν ένδειξη αποδοχής της αγάπης και της εκφραστικότητάς τους.
- Αποφεύγουμε να συγκρίνουμε και μάλιστα με καθόλου κολακευτικά σχόλια τις εργασίες των παιδιών μας μεταξύ τους.Καλό είναι να μην λέμε: «Ο αδερφός σου λέει καλύτερες ιστορίες από σένα.» ή «Γιατί δεν μπορείς να ζωγραφίσεις όμορφες ζωγραφιές σαν την αδερφή σου; » «Πάντα χρησιμοποιείς αυτά τα μουντά και σκοτεινά χρώματα» ή «ο αδερφός σου τα καταφέρνει καλύτερα από εσενα»
- Παροτρύνουμε το παιδί μας να αναδιηγηθεί σε κάποιον άλλο πως περάσαμε χθες στο πάρκο ή τί έγινε όταν μας έπεσε η τσάντα με τα ψώνια.. Εκτός απο την ανάπτυξη του προφορικού λόγου, το παιδί μας θα νιώσει χαρούμενο και περήφανο για την ιστορία που διηγήθηκε..Στη συνέχεια μπορούμε να το συγχαρούμε για τις πολύ όμορφες λέξεις που χρησιμοποίησε και τις λεπτομέρεις που θυμήθηκε να αναφέρει.
- Παίζουμε παιχνίδια ρόλων: Γινόμαστε ζωάκια, φύλλα στο πάτωμα, άνεμος και αναπαριστούμε παρέα διάφορους ρόλους.
Από τις νηπιαγωγούς,
Μαρία Πολύζου και Μαρία Κωνσταντίνου