5 βήματα για τα τακτοποιήσετε την παιδική ντουλάπα.. κάθε που αλλάζει ο καιρός!

by Tseriou 115

Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να κρατάτε σε «τάξη» μια παιδική γκαρνταρόμπα. Τι γίνεται, όμως, όταν τα ρούχα των παιδιών αλλάζουν με ρυθμούς πιο γρήγορους και από αυτούς της τεχνολογίας;

Μία από τις δουλειές που φοβάμαι περισσότερο είναι η παιδική ντουλάπα και κυρίως όταν χρειάζεται τακτοποίηση και είναι ώρα για αλλαγή σεζόν! Υπάρχουν ρούχα που έχουν μικρύνει στα παιδιά, που δε φοριούνται πια και που πρέπει να φύγουν από εκεί.

 

Κατηγορίες ανά ηλικία και ανά σεζόν

Τα ρούχα που παίρνω από συγγενείς μου και αυτά που (απαραιτήτως) πακετάρω εγώ όταν έχουν μικρύνει στα παιδιά, χωρίζονται σε ηλικίες και σεζόν. Πχ καλοκαιρινά 1 έτους/χειμερινά 1 έτους, καλοκαιρινά 2 ετών/χειμερινά 2 ετών.

Έχω πάντα σε μια άκρη στην ντουλάπα έτοιμες σακούλες ή κιβώτια (με βόλεψαν περισσότερο τα μεγάλα πλαστικά κουτιά αποθήκευσης) με αναγραφόμενη την αντίστοιχη ηλικία και σεζόν που διανύουμε. Κάθε φορά που δοκιμάζουν ένα ρούχο στη διάρκεια της σεζόν και είναι μικρό, φεύγει αμέσως απ’ την ντουλάπα και μπαίνει στην αντίστοιχη σακούλα.

Πώς γίνεται η τακτοποίηση

Η τακτοποίηση γίνεται αρχικά με πολλή υπομονή. Ιδανικά, γίνεται μια μέρα που τα παιδιά είναι απασχολημένα με κάτι άλλο, κοινώς.. αναλαμβάνει ο μπαμπάς.

 

Βήμα 1: Βγάζω ΟΛΑ τα ρούχα από την ντουλάπα.

Όσο κι αν επιμένουμε ότι είναι δυνατόν να τακτοποιηθεί μια ντουλάπα χωρίς να βγάλεις όλα τα ρούχα έξω, δεν πιστεύω ότι ισχύει. Ο κατάλληλος και ενδεδειγμένος τρόπος είναι να βγουν τα πάντα από όλα τα ράφια και τα συρτάρια.

Μην ξεχνάς μπουφάν και παπούτσια που μπορεί να είναι καταχωνιασμένα ή παραπεταμένα σε μια γωνιά. Η παιδική ντουλάπα διαστέλλεται γενικά.

 

Βήμα 2: Τα φθαρμένα ρούχα γίνονται ξεσκονόπανα ή καταλήγουν στην ανακύκλωση

Τα πρώτα ρούχα που φεύγουν και είναι ευκολότερο να ξεκαθαριστούν, είναι τα χαλασμένα. Τα ρούχα που είναι πολύ φθαρμένα, που έχουν λεκέδες που δεν βγαίνουν, που φαίνονται ταλαιπωρημένα ή ξεχειλωμένα φεύγουν αμέσως.

 

Βήμα 3: Τα ρούχα που δεν είναι για πέταμα, αλλά δεν τα θέλουμε, θα δοθούν αλλού

Τα ρούχα που δεν αρέσουν σε μένα ή στα παιδιά και τα θεωρώ πολύ εκτός του γούστου μας (τόσο ώστε δε θα τα κρατήσω για μελλοντική χρήση στην ευρύτερη οικογένεια), τα χωρίζω για να τα χαρίσω. Συνήθως τα δίνω στην ενορία, με εξαίρεση κάποια συγκεκριμένα κομμάτια που ξέρω ότι ταιριάζουν σε παιδιά φίλων και τα θέλουν.

Σημείωση: Φυσικά και είναι θεμιτό να δώσεις αλλού ρούχα που δε σου αρέσουν. Όμως, μη δίνεις ποτέ ως δωρεά ρούχα που δε φοράς στα παιδιά, επειδή είναι φθαρμένα. Καμία οικογένεια δεν αξίζει να πάρει στα χέρια της μια σακούλα ρούχα με χαρά και ανοίγοντάς τη να βρει ρούχα σε κατάσταση που προορίζονταν για απόσυρση. Και βέβαια, τα ρούχα που μπαίνουν σε σακούλες για δόσιμο, δεν είναι ποτέ άπλυτα! Είναι τουλάχιστον καθαρά και (ιδανικά και) σιδερωμένα.

 

Βήμα 4: Ποια ρούχα είναι μικρά στη μικρή

Τα ρούχα που δεν κάνουν πια στη μικρή μου κόρη και δεν περιμένει άλλο παιδί να τα φορέσει στο άμεσο μέλλον, τα πακετάρω. Τα βάζω σε πλαστικές σακούλες ρούχων, διπλωμένα καθαρά και σιδερωμένα μέσα σε χαρτοκιβώτια, με ένδειξη ηλικίας και εποχής. Όταν το χαρτοκιβώτιο της αντίστοιχης ηλικίας γεμίσει, το σφραγίζω με χαρτοταινία και το αποθηκεύω στην αποθήκη. Όποιο άτομο της ευρύτερης οικογένειας αποκτήσει κορίτσι, θα πάρει τα χαρτοκιβώτια με τη σειρά: καλοκαιρινά 0-3 μηνών για κορίτσι, χειμερινά 3-6 μηνών, καλοκαιρινά 6-9 μηνών κοκ.

 

Βήμα 5: Ρούχα της άλλης εποχής για έκτακτη ανάγκη

Κάθε φορά που αλλάζω σεζόν στα ρούχα, κρατάω και λίγα της άλλης σεζόν. Δηλαδή, το καλοκαίρι έχω μερικά ελαφριά χειμερινά και τον χειμώνα μερικά κοντομάνικα σε προσβάσιμο σημείο. Έτσι, όταν αλλάξει ο καιρός προς το τέλος της εποχής, θα έχω μερικά ρούχα διαθέσιμα, πριν κάνω όλη αυτή τη διαδικασία εκ νέου!

 

Life hack που θα σου λύσει τα χέρια!

Δεν ξέρεις ποιο ρούχο κάνει στο παιδί και πρέπει να του το δοκιμάσεις; Όχι γκρίνιες, όχι κλάματα και νεύρα σε σπίτι και δωμάτια! Μην ζητάς από το παιδί να βάζει και να βγάζει ρούχα συνεχώς.

Χρησιμοποίησε για μετράδι ένα ρούχο που ξέρει ότι τους κάνει!

Έχε κοντά σου μια μπλούζα, ένα παντελόνι κι ένα φουστάνι που ξέρεις ότι αυτή την περίοδο είναι το σωστό νούμερο και χρησιμοποίησέ το για μέτρο σύγκρισης.

 

Πηγή: kokkinikamelia.gr

 

 

You may also like