Τριχόπτωση: Γιατί πέφτουν τα μαλλιά σου και τι πρέπει να κάνεις για να τα διατηρήσεις υγιή και μακριά;

by Tseriou 115
Οκτώβριος… Η πιο μισητή περίοδος του χρόνου για όλες της γυναίκες έφτασε… 

  2ος μήνας του φθινοπώρου και ο καιρός άρχισε σιγά σιγά, να αλλάζει. Η αλλαγή της θερμοκρασίας όμως, εκτός από την βαρετή αλλά απαιτητική διαδικασία της αλλαγής ντουλάπας φέρνει μαζί της και την ανεπιθύμητη τριχόπτωση… 

Είναι αυτή η περίοδος που ξυπνάς και βρίσκεις τούφες μαλλιών στο μαξιλάρι, βουλώνεις τα σιφώνια και το χειρότερο, είσαι διαρκώς με μια σκούπα ανά χείρας, προσπαθώντας να μαζέψεις τις τρίχες σου από το πάτωμα πριν ξυπνήσουν τα παιδιά και αρχίσουν να “σκουπίζουν” με τον τρόπο τους. 

Γιατί πέφτουν τα μαλλιά μου; 

Ψυχραιμία, μην πανικοβάλλεσαι γιατί είναι απολύτως φυσιολογικό. Καθημερινά χάνεις περίπου 50-100 τρίχες, ωστόσο στις περιόδους αλλαγής του καιρού είναι επίσης φυσιολογικό να χάνεις λίγο περισσότερες. Ο λόγος είναι ένας, ο κύκλος της φυσικής ανάπτυξης των μαλλιών.
Τα κύτταρα της τρίχας είναι τα δεύτερα σε ταχύτητα ανάπτυξης κύτταρα στο σώμα, έπειτα από αυτά του μυελού των οστών. Μια ανθρώπινη τρίχα ζει 2-6 χρόνια. Στο κεφάλι μας το 90% των μαλλιών μας βρίσκεται σε ανάπτυξη (διαδικασία διάρκειας 2-6 μηνών), όσο το υπόλοιπο 10% είναι σε κατάσταση ηρεμίας. Μετά την πτώση της τρίχας, ο θύλακας της παραμένει για τρεις μήνες ανενεργός, μέχρι να ξεκινήσει ξανά η διαδικασία και να αρχίσει ένας νέος κύκλος ζωής.Προσοχή. Εκτός από τις 2 περιόδους του χρόνου που είναι φυσιολογικό να παρατηρείς λίγο πιο έντονη τριχόπτωση (Μάρτιος-Απρίλιος και Σεπτέμβριος-Οκτώβριος) υπάρχουν και κάποιοι λόγοι που καθηστούν την τριχόπτωση ανησυχητική. Το άγχος, το styling, μερικά αυτοάνοσα νοσήματα, η αυξομείωση του σωματικού βάρους, και οι αλλαγές στη διατροφή είναι οι κυριότερες αιτίες της τριχόπτωσης, πέρα από την αλλαγή του καιρού. 

Τι πρέπει να κάνω για να διατηρήσω τα μαλλιά μου μακριά και υγιή; 

1.Πρώτα πρώτα να περιορίσεις το styling. Τα προϊόντα styling, η θερμότητα από το σεσουάρ και το σίδερο και οι σφιχτοί κότσοι επί καθημερινής βάσεως, είναι μερικές κακές συνήθειες, καταστροφικές όμως για την τρίχα και το τριχωτό της κεφαλής.
2. Να μειώσεις το άγχος και το στρες στη ζωή σου. Δεν λέω να το αποβάλλεις γιατί είναι αδύνατον, αλλά τουλάχιστον θα πρέπει να το περιορίσεις όσο γίνεται.
3.Επίσης πρέπει να ακολουθείς ισορροπημένη διατροφή πλούσια κυρίως σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και αμινοξέα, συστατικά που θρέφουν και προστατεύουν την τρίχα. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στα επίπεδα σιδήρου.
4.Καλό θα ήταν να διατηρείς ένα σταθερό βάρος, αποφεύγοντας τις δίαιτες εξπρές, και τα junk foods, όπου η θρεπτική τους αξία είναι ανύπαρκτη.
5.Έχε το νου σου στις περιόδους όπου το σώμα σου υφίσταται ορμονικές αλλαγές όπως η περίοδος της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, η εμμηνόπαυση, οι πολυκυστικές ωοθήκες, η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών και γενικότερα η λήψη φαρμάκων. Σε τέτοιες περιόδους ενημέρωσε τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σου έτσι ώστε να σε συμβουλέψουν για το πως να αντιμετωπίσεις τις περιόδους αυτές.
6.Χρήση προϊόντων κατάλληλα για τον τύπο, και το μήκος των μαλλιών σου. Πέρα από το σαμπουάν που χάρη της σαπουνοειδής υφής του καθαρίζει την τρίχα και το τριχωτό της κεφαλής από τα νεκρά κύτταρα και τους ρύπους, θα πρέπει να χρησιμοποιείς και ένα conditioner σε κάθε λούσιμο. Το σαμπουάν σε συνδιασμό με τα άλατα του νερού, αλλοιώνει το pH της τρίχας με αποτέλεσμα τα μαλλιά σου να μετατρέπονται σε ξηρά και θαμπά, και γι’αυτό η χρήση του conditioner είναι αναγκαία για επαναφορά στο σωστό pH. Επίσης μία μάσκα αναλόγως των αναγκών σου 1 φορά την εβδομάδα, θα βελτιώσει αρκετά την όψη και την υφή των μαλλιών σου.
7.Πολύ βοηθητικό για τα μαλλιά είναι το να εντάξεις την χρήση λαδιών στην εβδομαδιαία ρουτίνα σου. Όλα τα φυσικά λάδια (λάδι καρύδας, αμυγδαλέλαιο, καστορέλαιο, δαφνέλαιο και ελαιόλαδο) έχουν θρεπτικά συστατικά όμως βιταμίνες και ιχνοστοιχεία τα οποία βοηθούν στην ανάπτυξη υγειών τριχοθυλακίων. Ιδανικό είναι να κάνεις μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής 20 λεπτά πριν από το λούσιμο 1-2 φορές την εβδομάδα. Μπορείς βέβαια να το αφήσεις στα μαλλιά σου για όλο το βράδυ και να λούστρεις το πρωί (λίγο σαμπουάν χωρίς νερό πρώτα, έτσι ώστε να εξουδετερωθεί το λάδι). 

Μετά το λούσιμο θα νιώσεις αμέσως τη διαφορά και φυσικά θα δεις τα μαλλιά σου να λάμπουν όπως ποτέ άλλοτε! 

Υ.Γ.:  Η χρήση λαδιών στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές αντενδείξεις στο δέρμα. Ωστόσο για οποιεσδήποτε απορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου. 

  

Ειρήνη Νικολάου,
Makeup Artist  

Με εκτίμηση, 

Κρίστα Θεοφανοπούλου
General Manager 

You may also like