Ρώτα τον ψυχολόγο: Συγκοίμηση – Οι δικές σας ερωτήσεις

by Tseriou 115

Καταρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτό το Q&A και βεβαίως την αξιόλογη συνεργάτη μου Κρίστα Θεοφανοπούλου για όλη τη μέχρι τώρα εξαιρετική συνεργασία μας που πάντα χαρακτηρίζεται από σεβασμό, σοβαρότητα, υπευθυνότητα, αξιοπρέπεια και επαγγελματισμό και είναι πάντα πρόθυμη για οποιαδήποτε συζήτηση σε κάθε θεματική ενότητα που αναπτύσσεται.

Όλες οι απαντήσεις που ακολουθούν είναι βασισμένες σε δεδομένα της κάθε ερώτησης.Σε περίπτωση που κάποιο άτομο πιστεύει ότι χρειάζεται να αποταθεί σε κάποιο ειδικό δεν υπάρχει κανένας λόγος να διστάσει αφού για να δοθούν οι ακριβείς, στην κάθε περίπτωση απαντήσεις, θα χρειαστεί να γίνει διερεύνηση του θέματος από κάποιο ειδικό.Το Q&A έχει περισσότερο τη μορφή συζήτησης και οι απαντήσεις που δίνονται δεν είναι εύκολο να προσαρμοστούν ατομικά στην κάθε περίπτωση χωρίς να προηγηθεί διερεύνηση.

Είμαι στη διάθεση όλων για οποιοδήποτε θέμα προς συζήτηση!

Κάνει κακό στο παιδί μας η συγκοίμηση; Δεν θα μπορέσει μετά να πάει στο δικό του χώρο;

Συνήθως η συγκοίμηση συνίσταται μέχρι να γίνει το παιδί 6 μηνών.Σε αυτή την ηλικία αν οι γονείς πιστεύουν ότι το παιδί μπορεί να κοιμάται μόνο του με ασφάλεια σε δικό του δωμάτιο μπορούν να το μεταφέρουν.Όσο πιο νωρίς το παιδί αρχίσει να κοιμάται μόνο του, τόσο καλύτερα θα είναι για το ίδιο.Όσο περισσότερο διαρκεί η συγκοίμηση, τόσο πιο δύσκολα θα μπορέσει το παιδί να κοιμηθεί μόνο του στο δικό του δωμάτιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το παιδί δεν θα καταφέρει με σωστούς χειρισμούς να μεταφερθεί στο δωμάτιο του όταν είναι έτοιμο.Σχετικά με το αν η συγκοίμηση κάνει κακό στο παιδί, όχι δεν κάνει κακό, αλλά όσο πιο νωρίς μεταφέρουμε το παιδί μας στο δικό του δωμάτιο, τόσο πιο εύκολη θα είναι η προσαρμογή για όλα τα μέλη της οικογένειας. Όταν η συγκοίμηση γίνεται για αρκετό καιρό (μέχρι να γίνει το παιδί 18-24 μηνών περίπου) συνήθως είναι πιο δύσκολο να πάει το παιδί στο δικό του χώρο.Αν η συγκοίμηση είναι δύσκολο να σταματήσει αφού το παιδί γίνει 3 χρονών, είναι καλύτερα οι γονείς να αποταθούν σε κάποιο ειδικό.

Πως μεταφέρουμε ένα παιδί στο δωμάτιο του μετά από μήνες ή χρόνια συγκοίμησης;

Αυτό που θα μπορούσε να βοηθήσει είναι να διαμορφωθεί το δωμάτιο του παιδιού όπως αρέσει στο παιδί (με wallpaper, «ήρωες» κινουμένων σχεδίων που «θαυμάζει» το παιδί, κλπ), έτσι ώστε ο χώρος να είναι φιλικός προς το παιδί και να θέλει να είναι στο δωμάτιό του.Τις πρώτες μέρες που το παιδί θα αρχίσει να κοιμάται στο δωμάτιό του ο γονέας μπορεί να είναι μαζί του στο δωμάτιο.Λίγες μέρες αργότερα την ώρα που το παιδί θα βρίσκεται στο δωμάτιό του για να κοιμηθεί, κάποιες φορές συστήνεται, ο γονέας να είναι στο διπλανό δωμάτιο και να ασχολείται με κάτι, για να νιώθει το παιδί (σε πολύ μικρή απόσταση) την παρουσία του γονέα.Λίγες μέρες αργότερα ο γονέας μπορεί να «μετακινηθεί» σε κάποιο άλλο δωμάτιο για να «αυξηθεί» σιγά-σιγά η απόσταση της φυσικής παρουσίας του γονέα από το δωμάτιο του παιδιού με σκοπό το παιδί να μπορέσει να κοιμηθεί μόνο του.Πριν από κάθε «μετακίνηση» του γονέα είναι καλό να γίνεται μία ή/και περισσότερες συζητήσεις μεταξύ των γονέων και του παιδιού με φιλικό ύφος για αυτό το θέμα.Αν το παιδί ξυπνήσει κάποιες νύχτες ο γονέας μπορεί να πάει στο δωμάτιο του παιδιού μέχρι το παιδί να ξανακοιμηθεί. Όταν το παιδί χρειάζεται να έχει κοντά του το γονέα του (σε περίπτωση που π.χ. το παιδί είναι άρρωστο) τότε χρειάζεται να ληφθεί υπόψη το ότι το παιδί χρειάζεται να έχει κοντά του το γονέα του, και αυτό να γίνεται.Οι γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν, μέσω επιβράβευσης, το παιδί να κοιμάται μόνο του στο δωμάτιό του ή/και να «δεχτεί» τη «μετακίνηση» του γονέα σε άλλο δωμάτιο.

Μέχρι ποια ηλικία συστήνεται η συγκοίμηση; Τι γίνεται αν ο σύζυγος δεν συμφωνεί με αυτή την πρακτική;

Συνήθως η συγκοίμηση, από τους ειδικούς, συστήνεται μέχρι την ηλικία των έξι μηνών, χωρίς να είναι απαγορευτικό να προχωρήσει και σε μεγαλύτερη ηλικία. Να ξεκαθαρίσουμε ότι συγκοίμηση ονομάζεται οποιουδήποτε είδους παρουσία στο ίδιο δωμάτιο γονέα-παιδιού.Μετά την ολοκλήρωση του έκτου μήνα και μέχρι το παιδί να γίνει 2 χρονών αν οι γονείς πιστεύουν ότι το παιδί μπορεί να κοιμάται μόνο του με ασφάλεια σε δικό του δωμάτιο μπορούν να το μεταφέρουν.Αν το παιδί συνεχίσει να κοιμάται με τον ένα ή και με τους δύο γονείς του μέχρι να γίνει 3 χρονών είναι καλύτερα οι γονείς να αποταθούν σε κάποιο ειδικό.

Σχετικά με τη διαφωνία μεταξύ των συζύγων σε αυτό το θέμα, οι σύζυγοι αρχικά θα πρέπει να συζητήσουν μεταξύ τους το θέμα που τους προβληματίζει, προβάλλοντας τους λόγους για τους οποίους διαφωνεί ή συμφωνεί με την συγκεκριμένη πρακτική.Ο σκοπός της συζήτησής τους είναι να βρουν το σημείο στο οποίο συμφωνούν (σημείο τομής των δύο απόψεων) και όχι το να προσπαθούν μέσω της συζητητής να επιβάλλουν τη δική τους άποψη ως σωστή..Εξίσου σημαντικό είναι η συζήτηση να γίνεται γιατί και δύο σύζυγοι το επιθυμούν.Στη συζήτηση συστήνεται να υπάρχει αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των συζύγων. Αν ο σύζυγος σας δεν μπορεί να συζητήσει σε αυτά τα πλαίσια, καλό θα ήταν να του προβάλλεται το συναίσθημα σας έτσι ώστε να μπορέσει να κατανοήσει τους συναισθηματικούς λόγους που σας ωθούν στην απόφαση της συγκοίμησης εσάς και του παιδιού. Επίσης μπορείτε να προβάλλεται παραδείγματα της καθημερινότητας σας για να κατανοήσει την θέση σας. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να κατηγορήσετε τον σύζυγο για τις δικές του πεποιθήσεις αλλά να προσπαθήσετε να τις καταλάβετε, βρίσκοντας μια χρυσή τομή. Για παράδειγμα να κοιμάται το παιδί μαζί σας και να το μεταφέρετε αργότερα στο δωμάτιο του. Αν το αποτέλεσμα της συζήτησης δεν ικανοποιεί και τους δύο συζύγους, η παρέμβαση από κάποιο ειδικό θα ήταν χρήσιμη.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η συγκοίμηση επηρεάζει το ζευγάρι. Ισχύει; και κατά πόσον μπορεί το ζευγάρι να μην απομακρυνθεί;

Το αν η συγκοίμηση επηρεάζει το ζευγάρι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως π.χ. πόσες ώρες ο/η σύζυγος κοιμάται με το παιδί κλπ.Αν ο σύζυγος που κοιμάται με το παιδί μένει μαζί του όλο το βράδυ αυτό αναμένεται ότι θα επηρεάσει τη συζυγική σχέση.Για την υγιή συζυγική σχέση είναι χρήσιμο οι σύζυγοι να περνούν χρόνο μαζί, που θα τον αξιοποιούν όπως οι ίδιοι θέλουν.Είναι σημαντικό κανένα θέμα που αφορά τη συζυγική σχέση να μην θεωρείται δευτερεύον.Κάποιες φορές όταν η ικανοποίηση από τη συζυγική σχέση δεν είναι αμοιβαία, αυτό ίσως να επηρεάσει αρνητικά τη σχέση.Για την υγιή συζυγική σχέση είναι σημαντικό οι σύζυγοι να συζητήσουν μεταξύ τους το θέμα που τους προβληματίζει και να βρουν κοινές συνισταμένες σε αυτό. Εξίσου σημαντικό είναι η συζήτηση να γίνεται γιατί και δύο σύζυγοι το επιθυμούν, αλλά φυσικά και οι δύο να προσπαθούν να βρουν λύσεις ως προς την ίδια κατεύθυνση.

Η συγκοίμηση τελικά ωφελεί τα παιδιά ή τα κάνει εξαρτημένα από εμάς;

Η συγκοίμηση μπορεί να ωφελήσει τα παιδιά όταν την χρειάζονται.Μέχρι το παιδί γίνει έξι μηνών συστήνεται το παιδί να κοιμάται στο δωμάτιο των γονέων του κυρίως για λόγους ασφαλείας.Ακόμα, όταν το παιδί είναι άρρωστο κάποιες φορές χρειάζεται να έχει κοντά του το γονέα του.Η συγκοίμηση μπορεί να είναι ακόμα ωφέλιμη και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση το παιδί τη χρειάζεται, π.χ. αν το παιδί δέχτηκε εκφοβισμό και του «εμφανίζεται» η φοβία στη φάση μεταξύ του ύπνου και της εγρήγορσης.Σε αυτές τις περιπτώσεις η συγκοίμηση είναι σημαντική και ωφέλιμη για το παιδί.Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες η συγκοίμηση ίσως να επηρεάσει αρνητικά το παιδί όπως π.χ. όταν ο γονέας δέχεται τη συγκοίμηση χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος, όταν ο γονέας εισηγείται τη συγκοίμηση κλπ.Είναι πιθανόν το παιδί να γίνει εξαρτημένο από τους γονείς του, μέσω της συγκοίμησης, όταν οι γονείς δεν θέτουν σωστά τα όρια στα θέματα που χρειάζεται και (στην προκειμένη περίπτωση) αφορούν τη συγκοίμηση.

Το παιδί μου είναι 2.5 ετών και κοιμάται στο δικό του δωμάτιο εδώ και 5 μήνες. Για να κοιμηθεί όμως πρέπει να είναι ένας από τους δύο γονείς μαζί του. Θεωρείτε συγκοίμηση; Και πότε όλο αυτό θα σταματήσει;

Σε αυτή την περίπτωση αν υπήρχε ο όρος «εν μέρει συγκοίμηση» θα ήταν αντιπροσωπευτικός.Η συγκοίμηση δεν είναι εύκολο να διακοπεί αμέσως, και δυστυχώς ούτε μπορεί να υπολογιστεί πόσο θα διαρκέσει.Για τη σταδιακή διακοπή της συγκοίμησης θα μπορούσε να βοηθήσει το να διαμορφωθεί το δωμάτιο του παιδιού όπως αρέσει στο παιδί (με wallpaper, «ήρωες» κινουμένων σχεδίων που «θαυμάζει» το παιδί, κλπ), έτσι ώστε ο χώρος να είναι φιλικός προς το παιδί και να θέλει να είναι στο δωμάτιό του.Αρχικά θα πρέπει να πάρετε την απόφαση να διακόψετε σταδιακά την συγκοίμηση και να εμμείνετε στην απόφαση σας αυτή. Συζητήστε το μαζί του και εξηγήστε τους λόγους και τον τρόπο που θα γίνει αυτή η διαδικασία. Ακολουθήστε τα βήματα της ερώτησης 2 για να επιτύχετε να κοιμάται το παιδί μόνο του. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσετε το παιδί να κλαίει χωρίς να δηλώνετε την παρουσία σας και να το παρηγορείτε.

Υπάρχει περίπτωση η συγκοίμηση να δημιουργήσει πρόβλημα στη ζωή του παιδιού μου αργότερα;

Υπάρχει περίπτωση, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο, τα αποτελέσματα της λανθασμένης οριοθέτησης στα θέματα που αφορούν τη συγκοίμηση να επηρεάσουν αρνητικά το παιδί, όπως π.χ. όταν ο γονέας δέχεται τη συγκοίμηση χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος, όταν ο γονέας εισηγείται τη συγκοίμηση κλπ.Στην περίπτωση αυτών των παραδειγμάτων είναι πιθανόν τα παιδιά να θεωρήσουν ως δεδομένη τη θετική απάντηση των γονέων τους σε ό,τι ζητήσουν από τους γονείς τους, να αναμένουν από τους γονείς τους να τούς προτείνουν αυτά που τα ίδια επιθυμούν κλπ.Αν τα παιδιά δεν «δουν» από τους γονείς τους αυτά που περιμένουν, ίσως να εκδηλώσουν αντιδραστική συμπεριφορά. Ως εκ τούτο δεν είναι η συγκοίμηση που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, αλλά η λανθασμένη οριοθέτηση του γονέα, που μπορεί να προκύψει και από άλλες πτυχές/συνθήκες τις ζωής σας με το παιδί.

Γέννησα και η συγκοίμηση και με τα δύο παιδιά είναι δύσκολο. 1.5 μηνών και 3 ετών. Πως να εξηγώ στο μεγάλο παιδί ότι δεν πάει άλλο;

Αρχικά, συστήνεται ο γονέας να συζητήσει με φιλικό ύφος με το παιδί το λόγο για τον οποίο είναι καλύτερα να κοιμάται μόνο του στο δικό του δωμάτιο. Είναι λογικό αυτήν την στιγμή το μεγάλο σας παιδί να αρνείται οποιουδήποτε είδους αλλαγή στη ζωή του, μιας και η γέννηση δεύτερου μέλους είναι μεγάλο σοκ για το ίδιο αυτή την στιγμή. Ίσως αν εφαρμόζατε την πρακτική της συγκοίμησης με τον έναν από τους δύο γονείς στο δωμάτιο του μεγάλου παιδιού και αργότερα την αποχώρηση του γονέα από το δωμάτιο. Εάν το παιδί έρθει το βράδυ στο δωμάτιο σας, μπορείτε να το πάρετε και να επιστρέψετε στο δωμάτιο του για να κοιμηθεί εκεί με τον έναν από τους δύο. Σταδιακά αυτό θα μειώνετε όπως είπαμε και πιο πάνω.

Λόγω συγκοίμησης έχουμε καταντήσει με τον άντρα μου να κοιμόμαστε ο ένας με το ένα παιδί και άλλος με το άλλο σε διαφορετικά δωμάτια. Πως θα σώσουμε τη σχέση μας χωρίς να επηρεάσουμε τα παιδιά μας;

Είναι καλύτερα να προσπαθήσουν οι γονείς να βοηθήσουν το κάθε παιδί να κοιμάται μόνο του στο δωμάτιό του, ώστε να έχουν οι ίδιοι χρόνο για τη μεταξύ τους σχέση.Αυτό γίνεται σταδιακά.Για να είναι πιο εύκολο να κοιμάται το κάθε παιδί μόνο του στο δωμάτιό του συστήνεται οι γονείς να συζητήσουν με φιλικό ύφος με το κάθε παιδί το λόγο για τον οποίο είναι καλύτερα να κοιμάται μόνο του στο δικό του δωμάτιο.να ληφθεί υπόψη το ότι το παιδί χρειάζεται να έχει κοντά του το γονέα του.

Όταν τα παιδιά κοιμηθούν οι γονείς έχουν χρόνο για να τον αφιερώσουν στη συζυγική τους σχέση τους.Αν οι γονείς μπορούν να λάβουν βοήθεια από τους γονείς τους για να αναλάβουν τη φροντίδα των παιδιών για π.χ. ένα Σαββατοκύριακο με σκοπό οι ίδιοι να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στη σχέση (π.χ. μια διανυκτέρευση σε κάποιο ξενοδοχείο) αυτό αναμένεται ότι θα είναι ωφέλιμο για τη σχέση τους. Ο χρόνος που οι σύζυγοι αφιερώνουν στη μεταξύ τους σχέση είναι πολύ σημαντικός και κανένα θέμα που αφορά τη σχέση τους δεν πρέπει να θεωρείται δευτερεύον.

Για πιο ακριβείς απαντήσεις και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση θα ήταν καλό να γίνει διερεύνηση των θέματος σε βάθος από κάποιο ειδικό βάση της οποίας ο ειδικός θα παρέμβει δεόντως.

Είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε για οποιοδήποτε θέμα ενδεχομένως να θελήσετε προς συζήτηση.

Μην διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μου,

Στυλιανός Κωνσταντίνου
Εγγεγραμμένος Κλινικός Ψυχολόγος
[email protected]

Facebook – Instagram: stylianos.constant

Τηλ.: 99 860686

You may also like