ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΤΥΠΩΣΙΜΑ: Πως να προγραμματίσετε τα γεύματα σας με ότι έχετε ήδη στο σπίτι

by Tseriou 115

Ας μιλήσουμε για τον προγραμματισμό γευμάτων: Γιατί πρέπει να το κάνετε κάθε εβδομάδα και πως να προγραμματίσετε με επιτυχία το οικογενειακό μενού, εξοικονομόντας χρόνο και χρήμα!

Αφού καταγράψατε όλα όσα βρίσκονται στην κουζίνα σας και τα έχετε όλα σε τάξη και οργάνωση, ακολουθεί ο προγραμματισμός των γευμάτων σας.

Οι περισσότεροι προγραμματίζουν τα γεύματα τους αντίθετα.. Δηλαδή σκέφτονται τι θέλουν να μαγειρέψουν και στην συνέχεια ψάχνουν τα υλικά!

Ο πιο οικονομικός τρόπος σχεδιασμού των γευμάτων σας όμως περιλαμβάνει 3 απλά βήματα:

  • Φτιάξτε μια λίστα με τα συστατικά που ήδη έχετε στο σπίτι
  • Συνδυάστε τα φτιάχνοντας γεύματα που περιλαμβάνουν αυτά τα συστατικά
  • Επαναχρησιμοποιήστε το φαγητό που έμεινα ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΟ ΠΕΤΑΞΕΤΕ

Ας εμβαθύνουμε όμως στους καλύτερους τρόπους για να συνδυάσετε με επιτυχία τα γεύματα σας με ότι έχετε στο σπίτι.

Έτοιμοι;

 

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

Γιατί να προγραμματίσουμε λοιπόν τα γεύματά μας; Ο προγραμματισμός των γευμάτων, αν γίνει σωστά, θα σας εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα. Προγραμματιστείτε με ότι έχετε στο σπίτι και συμπληρώστε μόνο από το σουπερμαρκετ όταν χρειάζεστε πραγματικά κάτι.

Εάν σχεδιάζετε το εβδομαδιαίο μενού της οικογένειας και βεβαιωθείτε ότι κανένα φαγητό δεν θα πάει χαμένο, θα εξοικονομήσετε ακόμη περισσότερα χρήματα.

Θα εξοικονομήσετε επίσης και χρόνο, καθώς θα προγραμματίσετε τα πάντα 1 φορά την εβδομάδα, χωρίς να ξοδεύετε χρόνο και σκέψη καθημερινά στο να σκέπτεστε τι άλλο θα μαγειρέψετε σήμερα.

Τέλος, σας βοηθά στο να κάνετε καλύτερές, εξυπνότερες και πιο υγιεινές επιλογές για εσάς και την οικογένεια σας.

Ακολουθήστε μας στο INSTAGRAM για καθημερινά tips που θα σας κάνουν expert στην κουζίνα!

 

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙΤΕ

Για να προγραμματιστείτε σωστά, ακολουθήστε τα πιο κάτω βήματα για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο σας.

  • Συμπληρώστε πλήρως το απόθεμα φαγητού που έχετε στα ντουλάπια, το ψυγείο και τον καταψύκτη σας.
  • Να έχετε πάντα στο ψυγείο σας το κενό εβδομαδιαίο μενού – για να καταγράψετε τι θέλετε να φτιάξετε όλη την εβδομάδα
  • Λίστα αγορών: συμπληρώστε την είτε σε μια κόλλα χαρτί είτε στο κινητό σας και μείνετε σταθεροί όταν πάτε στην υπεραγορά.
  • Να έχετε κοντά σας έναν υπολογιστή ή το κινητό σας για να αναζητήσετε συνταγές με υλικά που ήδη έχετε στο σπίτι

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΣΑΣ: cookreuseandsave – katagrafi 

 

Στο  Cook and Reuse, έχω εξηγήσει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι προγραμματίζονται λάθος. Πρώτα βρίσκουν τις συνταγές που τους αρέσουν και μετά κάνουν την λίστα με τα συστατικά που χρειάζονται. Εμείς εδώ, αντιστρέφουμε το σενάριο!

Δείτε τι έχετε στην κουζίνα σας. Ποια είδη πρέπει να χρησιμοποιηθούν πρώτα; Ξεκινήστε από το ψυγείο σας, γιατί εκεί είναι τα περισσότερα τρόφιμα που μπορεί να λήξουν νωρίτερα.

 

ΠΩΣ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΤΕ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΣΑΣ ΜΕΝΟΥ

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλούμαστε να λύσουμε στον προγραμματισμό των γευμάτων μας, είναι να κρατήσουμε ποικιλία στο τι θα φάμε. Αυτό απαιτεί συχνά πολύ χρόνο, κάτι που προσπαθούμε να αποφύγουμε στην φιλοσοφία Cook, Reuse and Save.

 

ΦΤΙΑΞΤΕ ΔΙΠΛΕΣ ΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΨΥΞΤΕ

Ένας από τους καλύτερους τρόπος για να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα είναι να μαγειρεύετε διπλές μερίδες και στη συνέχεια να καταψύχετε σε ειδικά σακουλάκια αποθήκευσης φαγητού.

Με αυτόν τον τρόπο είστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο και σε περίπτωση που συμβεί το οτιδήποτε και δεν έχετε χρόνο για μαγείρεμα.

Κάθε εβδομάδα προγραμματίστε τουλάχιστον ένα γεύμα που μπορείτε να διπλασιάσετε σε ποσότητα και να καταψύξετε.

 

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕΝΟΥ

Τα πράγματα είναι απλά. Βρείτε ένα σύστημα που να λειτουργεί για εσάς. Μπορεί να είναι ένας πίνακας κολλημένος στο ψυγείο, μπορεί να είναι note στο κινητό σας ή οτιδήποτε άλλο σας ευκολύνει.

Για αυτό τον λόγο έχουμε δημιουργήσει εμείς κάποια δείγματα προγραμματισμού που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε πιστοί και σταθεροί στο πρόγραμμά σας.

Προτείνουμε ανεπιφύλακτα τον εβδομαδιαίο (αντί μηνιαίο) προγραμματισμό γευμάτων, καθώς αυτό θα σας επιτρέψει να παρακολουθείτε σε τακτά χρονικά διαστήματα το τι έχετε και τι όχι στην κουζίνα σας.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΓΕΥΜΑΤΩΝ: cookreuseandsave – weekly menu

 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΛΙΣΤΑ ΑΓΟΡΩΝ

Τέλος, εάν θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα στο σουπερμαρκετ, το νο.1 πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να δημιουργήστε μια λίστα αγορών και να την τηρήσετε.

Μην αγοράζετε πράγματα που δεν χρειάζεστε.

 Γράφει η ομάδα του @cookandreuse

You may also like