Δραστηριότητες για παιδιά προσχολικής ηλικίας

by admin

«Μαμά βαριέμαι, να δω λίγο τηλεόραση;». Πόσες φορές άραγε δεν έχει ακούσει μια μαμά την παραπάνω φράση από το βλαστάρι του. Όπως έχουμε ξαναπεί, δεν είναι κακό ένα παιδί να βαριέται, καθώς τελικά θα αναζητήσει και θα εφεύρει μόνο του δημιουργικούς τρόπους να απασχοληθεί, που πραγματικά δεν τους βάζει ο νους κάποιου ενηλίκου. Αν, όμως, νιώθετε πως πέρα από τον παιδικό σταθμό ή το νήπιο, το παιδάκι σας δεν έχει κάποια άλλη δραστηριότητα, τότε ίσως αξίζει να το σκεφτείτε ξανά. Μπορεί το παιδί να βρίσκεται σε προσχολική ηλικία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ποικίλες δραστηριότητες, που θα μπορούσε να παρακολουθήσει!

Οι τρόποι απασχόλησης του παιδιού έχουν ξεφύγει από τους κλασικούς παιδότοπους και έχουν πάει στα διάφορα εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης. Οι χώροι αυτοί δεν είναι λίγοι και μάλιστα δέχονται ακόμα και παιδιά δύο ετών. Πως θα σας φαινόταν να πηγαίνατε το βλαστάρι σας σε έναν τέτοιο χώρο όπου θα μπορεί να ζωγραφίσει, να κόψει και να κολλήσει, με λίγα λόγια να δημιουργήσει;! Σίγουρα θα περάσει τον χρόνο του ευχάριστα, δημιουργικά, παιδαγωγικά, θα κάνει νέους φίλους και ποιος ξέρει, μπορεί να βρει την κλίση του. Ακόμα, όμως, κι αν αυτό δε συμβεί, θα του έχετε προσφέρει ένα σωρό χρήσιμα ερεθίσματα για την πνευματική του ανάπτυξη.

 

Αν σαν γονείς έχετε μουσικές ανησυχίες και θα θέλατε να τις μεταδώσετε στα παιδιά σας, τότε θα μπορούσατε να το γράψετε σε κάποιο ωδείο που διαθέτει εργαστήρι μουσικής και απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Εκεί τα παιδιά γνωρίζουν μουσικά όργανα, έρχονται σε επαφή με τον ρυθμό και τραγουδούν. Η συνδρομή του γονέα σε αυτά τα μαθήματα ίσως είναι αναγκαία αλλά αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να περάσετε τον χρόνο σας δημιουργικά με το παιδί, ανακαλύπτοντας ενδεχομένως ένα κοινό ενδιαφέρον!

 

Μήπως θα προτιμούσατε μια σωματική δραστηριότητα, έτσι ώστε το παιδί να βγάλει όλη του την ενέργεια; Τότε δεν έχετε παρά να το γράψετε σε μια πισίνα, αφού αρκετές δέχονται μωρά πριν καν γίνουν ενός έτους! Το κολύμπι είναι μια πολύ ευεργετική άσκηση αλλά αν σας προβληματίζει το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, μπορείτε να αφήσετε τον υγρό στίβο κατά μέρος και να γράψετε το παιδί σας σε κάποια άθλημα του κλασικού στίβου, όπως το τρέξιμο ή το άλμα. Σε αυτά τα αθλήματα δέχονται συνήθως παιδιά πέντε ετών, ακόμα και τεσσάρων. Το παιδί θα αποκτήσει την ευκαιρία να γνωρίσει τον κλασικό αθλητισμό, που μαγεύει πολλούς, θα εξασκήσει τον χαρακτήρα του στην υπομονή, την επιμονή και την στοχοπροσήλωση, θα εκτονώσει το νεύρο του και θα αποκτήσει μια άκρως υγιή συνήθεια.

 

Αν τέτοιου είδους αθλήματα δεν σας τραβούν το ενδιαφέρον, τότε μπορείτε να γράψετε το παιδί σας στην ρυθμική ή την ενόργανη γυμναστική, όπου δέχονται παιδιά από τεσσάρων ετών. Εναλλακτικά μπορείτε να το πάτε σε μουσικοκινητικά εργαστήρια για παιδιά από τριών ετών, όπου θα διδαχθεί τις βασικές αρχές του μπαλέτου αλλά και μουσική, τραγούδι ακόμα και θέατρο.

 

Είναι σημαντικό να προσφέρουμε ερεθίσματα στα παιδιά, καθώς έτσι τους ανοίγουμε τους ορίζοντες και τα βλέπουμε πραγματικά να «ανθίζουν». Βρείτε αυτό που του ταιριάζει, ακόμα και αν δεν το πετύχετε με την πρώτη!

You may also like