Ανισομαστία: Τι είναι και πότε πρέπει να επεμβαίνει ο πλαστικός χειρουργός;

by admin

Ανισομαστία ονομάζεται η δυσμορφία του στήθους στην οποία ο ένας μαστός παρουσιάζει διαφορετικό μέγεθος από τον άλλο. Συνήθως η ανισομαστία υπάρχει εκ γενετής. Φυσικά όταν ανισομαστία κατά 20%, θεωρείται φυσιολογική και απαντάται στο 80% περίπου του γυναικείου πληθυσμού. Η ανισομαστία λοιπόν διορθώνεται όταν η διαφορά στους δύο μαστούς είναι πάνω από 20%. Η διόρθωση αυτής της δυσμορφίας είναι πολύ σημαντική για την ψυχολογία μίας γυναίκας, αφού δημιουργεί αρκετά προβλήματα στην αυτοπεποίθηση και στην αυτοεικόνα της. Προκαλεί προβλήματα στο ντύσιμο, στην εξωτερική εμφάνιση και πολύ συχνά στη σεξουαλικότητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι γυναίκες που παρουσιάζουν αυτή τη δυσμορφία, συνήθως καμπουριάζουν για να κρύβουν το πρόβλημά τους. Ο μόνος τρόπος λοιπόν για να διορθωθεί η ανισομαστία είναι η χειρουργική επέμβαση, η οποία γίνεται συνήθως με τη συμπλήρωση της εφηβείας. Σε αυτή την ηλικία συμπληρώνεται η ανάπτυξη των μαστών και έχουμε την τελική εξωτερική εικόνα.

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και η ενδιαφερόμενη χρειάζεται να μείνει στο νοσοκομείο για μία μέρα. Η διόρθωση της ανισομαστίας συνήθως γίνεται με επέμβαση και στους δύο μαστούς. Επίσης μπορεί να χρειαστεί να τοποθετηθεί ένθεμασιλικόνης και στους δύο μαστούς, για να έχουμε ομοιόμορφο και μακροχρόνιο αποτέλεσμα. Τα ράμματα αφαιρούνται σταδιακά μέσα σε δύο βδομάδες. Το 50% του αποτελέσματος φαίνεται αμέσως μετά το χειρουργείο, ενώ το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται σε τρεις μήνες. Αυτό το διάστημα είναι απαραίτητο για να φύγει εντελώς το πρήξιμο, να πάρει το στήθος τη φόρμα του και να μαλακώσει πλήρως. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα μετά την επέμβαση η γυναίκα πρέπει να φορεί ένα ειδικό στηθόδεσμο χωρίς μπανέλα (χωρίς σίδερο). Με το τέλος του πρώτου μήνα η γυναίκα επανέρχεται πλήρως σε δραστηριότητές της, όπως το κολύμπι και η γυμναστική. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η αισθαντικότητα του στήθους και η δυνατότητα θηλασμού διατηρούνται.

Η Πλαστική Χειρουργική λοιπόν μπορεί να πλάσει ξανά τους μαστούς σε μία γυναίκα για να της προσφέρει ένα ελκυστικό στήθος ίδιου μεγέθους. Έτσι πετυχαίνεται η αρμονία, που σύμφωνα με τον ορισμό που έδωσε εδώ και χιλιάδες χρόνια ο Πυθαγόρας, ταυτίζεται με την ομορφιά!

Χάρης Ζαβρίδης MD, PhD

Πλαστικός Χειρουργός

«Κέντρο Πλαστικής Χειρουργικής Χάρης Ζαβρίδης»

Λεωφ. Σπύρου Κυπριανού 20, 1075, Λευκωσία

Web-sitewww.harriszavrides.com

e-mail[email protected]

Τηλ: 22445588

You may also like