Ανάπτυξη 6-8 ετών: Τι μπορεί να κάνει μόνο του το παιδί;

by admin

Τι περιμένουμε στην ηλικία αυτή

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, θα μάθει και θα θέλει να κάνει περισσότερα πράγματα μόνο του, από το να βάζει το σάντουιτς στην τοστιέρα, μέχρι να σκουπίζει το δωμάτιο του, ελπίζουμε!

Βλέποντας το μικρούλι μας να γίνεται όλο και πιο ανεξάρτητο, μας αφήνει μία γλυκόπικρη γεύση, αλλά μαθαίνοντάς το να φροντίζει τον εαυτό του, είναι ένα σημαντικό μέρος της προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξης του.

Οι δεξιότητες που θα προσπαθήσει:

Να κάνει μόνο του μπάνιο ή ντους. Στην ηλικία αυτή πολλά παιδιά θέλουν να πλένονται μόνα τους. Αλλά μην είστε μακριά τους. Μείνετε κοντά για να ακούσετε αν χρειαστούν βοήθεια. Επίσης προσέξτε να μειώσετε την θερμοκρασία στο θερμοσίφωνο, έτσι ώστε να μην μπορέσει να ζεματιστεί κατά λάθος. Και πείτε του να ανοίγει πάντα πρώτα το κρύο νερό.

Να ετοιμάζει πρωινό. Το εξάχρονο παιδάκι μπορεί να βάλει στο μπολ τα δημητριακά του και να προσθέσει γάλα ή χυμό. Οκτώ χρονών, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι έτοιμο να ψήσει ένα τοστ ή να ζεστάνει κάτι για το πρωινό του.

Να ετοιμάζει την τσάντα του. Γύρω στην ηλικία των οκτώ ετών, ετοιμάζει πλέον μόνο του την τσάντα για το σχολείο, με όλα τα απαραίτητα, βιβλία, τετράδια, τρόφιμα, μουσικά ή και αθλητικά είδη. Μέχρι τότε θα το βοηθάτε να συγκεντρώνει σωστά τα πράγματα που χρειάζεται για την επομένη ημέρα.

Να ετοιμάζει το γεύμα του. Με περιορισμένες επιλογές και κάποια καθοδήγηση από εσάς, το παιδί μπορεί να ετοιμάζει το γεύμα για το σχολείο του. Ρίξτε μια ματιά για να βεβαιωθείτε ότι αυτό που ετοιμάζει είναι θρεπτικό και υγιεινό.

Να βοηθά στο σπίτι. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία μπορούν να μαζεύουν τα παιχνίδια τους, να στρώνουν το κρεβάτι τους ακόμη και να χρησιμοποιούν την ηλεκτρική σκούπα. Μπορούν ακόμη να βοηθήσουν στην κουζίνα και στον κήπο.

Τι μπορείτε να κάνετε
Η ενθάρρυνση είναι ότι καλύτερο. Κάθε φορά που προσπαθεί να κάνει κάτι καινούργιο, να του λέτε πάντα, πόση υπερήφανη είστε για την προσπάθεια που έκανε και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, ενθαρρύνετε το παιδί να προσπαθήσει πάλι.

Μην τρέξετε να το βοηθήσετε. Είναι πολύ σημαντικό να έχει αρκετό χρόνο για να τα καταφέρει με το δικό του ρυθμό. Επίσης μην το πιέσετε πριν να είναι έτοιμο για κάτι καινούργιο. Να είστε ευέλικτη. Αν θέλει και μπορεί να ετοιμάζει το ίδιο φαγητό για το σχολείο κάθε ημέρα, δεν πειράζει. Αφήστε το. Υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα, όπως η ανεξαρτησία και η αυτάρκεια.

Αν αφήνει ένα μέρος του χαλιού χωρίς να το σκουπίσει, δεν πειράζει. Όσο περισσότερο εξασκεί τις νέες του δεξιότητες τόσο πιο καλά θα τις κάνει.
Παρακολουθείτε άγρυπνα το παιδί, όταν αρχίζει να κάνει διάφορα πράγματα για πρώτη φορά. Εξηγήστε του γιατί δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνο του. Όπως για παράδειγμα, γιατί δεν μπορεί να πάει μόνο του στο σπίτι του φίλου του ή στο σούπερ μάρκετ. Μπορεί να μην του αρέσει αλλά θα καταλάβει το γιατί.

Τι πρέπει να προσέξετε

Δεν αναπτύσσονται όλα τα παιδιά το ίδιο. Άλλα προσπαθούν για κάτι καινούργιο πιο γρήγορα, άλλα πιο αργά. Αν όμως παρατηρήσετε ότι αντιστέκεται σθεναρά να επιχειρήσει οτιδήποτε καινούργιο ή δεν παρουσιάζει κανένα ενδιαφέρον για να μάθει κάτι, μιλήστε με τον παιδίατρό του.

Τι είναι μπροστά σας
Όπως τα χρόνια κυλούν, το παιδί θα μπορεί να φροντίζει όλο και καλύτερα τον εαυτό του. Περίπου στην ηλικία των 10 με 11 χρόνων θα μπορεί να μένει μόνο του στο σπίτι για μικρό χρονικό διάστημα και με σαφείς οδηγίες.

Και στη συνέχεια, ούτε που θα καταλάβετε πότε βάζει πλυντήριο, ετοιμάζει γεύμα, οδηγεί το αυτοκίνητό σας και σας φέρνει το πρωινό σας στο κρεβάτι!

You may also like