Τι να κάνουμε αν το παιδί /τα παιδιά μας δουν να κάνουμε σεξ;

by Tseriou 115

Να θυμάστε πως: καθώς μεγαλώνει και αναπτύσσεται, επεξεργάζεται πληροφορίες και ερεθίσματα που λαμβάνει σχετικά με το σεξ, είτε από τους φίλους του, είτε από το διαδίκτυο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτό που οφείλει το παιδί να συνειδητοποιήσει με την βοήθεια σας, είναι πως με την σεξουαλική επαφή εκφράζεται η αγάπη και η τρυφερότητα δυο ανθρώπων.

«Επιτέλους το παιδί πήγε για ύπνο..» και εσείς είστε έτοιμοι να απολαύσετε ένα βράδυ άκρως ερωτικό που τόσο σας έχει λείψει…η πόρτα είναι μισάνοιχτη και στο κατώφλι στέκεται το μικρό σας παιδάκι, το οποίο για άλλη μια φορά θέλει να κοιμηθεί μαζί σας και αντ’ αυτού έμεινε να σας παρατηρεί εκστασιασμένο, βουβό και τρομοκρατημένο! Η όλη στιγμή διήρκεσε το πολύ 5 δευτερόλεπτα ισοδύναμα με αιωνιότητα.

Σας έχει λούσει κρύος ιδρώτας, καθώς ο μεγαλύτερος φόβος σας μόλις έλαβε σάρκα και οστά. Σηκώνεστε πανικόβλητοι, ντύνεστε με γρήγορες κινήσεις και τρέχετε πίσω από το παιδί σας προκειμένου να του εξηγήσετε, να δικαιολογηθείτε, ρωτώντας το τι είδε και τι άκουσε, μπαίνοντας αυτόματα σε ένα φαύλο κύκλο αποριών και ενοχών.

Από τις πιο συχνές απαντήσεις που μπαίνουν στον πειρασμό και δίνουν οι γονείς είναι, παίζαμε με τον μπαμπά, ή βλέπαμε όνειρο. Ουσιαστικά, το πιο πιθανό είναι το παιδί να σκεφτεί ότι παλεύεται, ότι έχετε χτυπήσει και ο ένας βοηθά τον άλλον, εκτός και αν είναι αρκετά υποψιασμένο στην ηλικία των 8 και πάνω, που το πιο σίγουρο είναι να φύγει αθόρυβα, σαν τη γάτα.

Ποια λοιπόν, είναι η μαγική συνταγή διαχείρισης της παραπάνω κατάστασης;

  • Πάνω απ’ όλα ψυχραιμία.. δεν χρειάζεται πανικός και υστερία! Αποφύγετε να αντιδράσετε με φωνές, τιμωρητικά, επιθετικά, πλημμυρισμένοι με φόβο και ενοχή. Ζητήστε του σε ήπιο τόνο να βγει από το δωμάτιο προκειμένου να ντυθείτε, εξηγώντας του ότι βρίσκεται σε μια προσωπική στιγμή με τον μπαμπά του, εκτός κι αν έχει ήδη εγκαταλείψει τρέχοντας.
  • Αφήστε το να σας ρωτήσει όταν εκείνο το πάρει απόφαση. Με το να τρέξετε να προλάβετε και να απολογηθείτε, μεταφέρετε την ενοχή σας, περνώντας του το μήνυμα ότι είδε κάτι «κακό», που δεν έπρεπε, με αποτέλεσμα να σχηματίσει μια λανθασμένη εικόνα για την σεξουαλική επαφή.
  • Αναλόγως το γνωστικό και το ηλικιακό του επίπεδο, οι απαντήσεις σας πρέπει να είναι ειλικρινείς, αληθείς και ξεκάθαρες. Σε μικρή ηλικία δεν θα σταθεί τόσο σε αυτό που είδε και άκουσε, επομένως αν σας ρωτήσει, εστιάστε στο νόημα της αγάπης, τι κάνατε; κάναμε σεξ με τον μπαμπά, γιατί αγαπιόμαστε… και τι είναι σεξ; Αγκαλιάζουμε και φιλάμε ο ένας το σώμα του άλλου. Ίσως είναι και μια ευκαιρία να ξεκινήσετε την σεξουαλική του διαπαιδαγώγηση.
  • Η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται για μια τραυματική εμπειρία, που θα σημαδέψει και θα επηρεάσει καταλυτικά την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του. Βέβαια αν η κατάσταση επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και δεν έχει ξεκινήσει ούτε η σεξουαλική του διαπαιδαγώγηση, με αποτέλεσμα η συμπεριφορά αυτή να του είναι παντελώς άγνωστη, ενδέχεται να προκληθεί άγχος, το παιδί να ταυτιστεί και να προσπαθεί να μιμείται την πράξη νωρίτερα από το ηλικιακό του επίπεδο.

Να θυμάστε πως: καθώς μεγαλώνει και αναπτύσσεται, επεξεργάζεται πληροφορίες και ερεθίσματα που λαμβάνει σχετικά με το σεξ, είτε από τους φίλους του, είτε από το διαδίκτυο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτό που οφείλει το παιδί να συνειδητοποιήσει με την βοήθεια σας, είναι πως με την σεξουαλική επαφή εκφράζεται η αγάπη και η τρυφερότητα δυο ανθρώπων.

Απαραίτητη λοιπόν, είναι η ενημέρωση του γύρω από το σεξ, η εξοικείωση του με το σώμα του, τα γεννητικά του όργανα αλλά και του άλλου φύλου καθώς και η οριοθέτηση της συμπεριφοράς του, μαθαίνοντας του να χτυπάει την πόρτα και να μην εισβάλλει στο γονεϊκό δωμάτιο. Με αυτό τον τρόπο θα γλιτώσετε τα δυο γουρλωμένα μάτια του να σας παρατηρούν την επίμαχη στιγμή!

 

Γράφει η Ειρήνη Παναγοπούλου Κλινική Ψυχολόγος/Ειδικός Σεξουαλικής Υγείας

πηγή: psychologynow.gr

You may also like