Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά: έξυπνες ιδέες για ηλικίες από 0-12 ετών!

by Tseriou 115

Κλείνουμε την τηλεόραση, αφήνουμε στην άκρη τον υπολογιστή και προσθέτουμε στην καθημερινότητά μας στιγμές γεμάτες δημιουργικότητα, επικοινωνία και αγάπη… Αυτές είναι άλλωστε οι στιγμές που χρόνια αργότερα θα πρωταγωνιστούν στις αναμνήσεις των παιδιών μας!

Τι σημαίνει «ποιοτικός χρόνος»;

Χρόνος κατά τον οποίο μοιραζόμαστε εμπειρίες με τα παιδιά μας και κάνουμε μαζί δραστηριότητες που συμβάλλουν στην εξέλιξη και ανάπτυξή τους. Χρόνος κατά τον οποίο αφιερωνόμαστε ολοκληρωτικά μόνο σε αυτά.

 

0-2 ετών (aka περνώντας ποιοτικό χρόνο με το μωρό μας)

 • Απολαμβάνουμε το βρεφικό μασάζ

Πανάρχαια τεχνική που δίνει σε κάθε νέο γονιό την ευκαιρία να δεθεί ακόμη περισσότερο με το νέο πλασματάκι που πρωταγωνιστεί στη ζωή του, το βρεφικό μασάζ βοηθά επίσης το μωρό να χαλαρώσει και συμβάλλει στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξή του.

 

 • Παίζουμε παιχνίδια κίνησης

Το παιχνίδι με το πιτσιρίκι μας δεν ξεκινά όταν αυτό αρχίσει να περπατά! Κουδουνίστρες, μπαλάκια, μαλακά παιχνίδια που παράγουν ζωηρούς ήχους… Όλα αυτά δεν είναι μόνο διασκεδαστικά για κάθε μωρό, αλλά επίσης συμβάλλουν καθοριστικά στην κινητική του ανάπτυξη.

 

 • Διαβάζουμε μαζί και μιλάμε πολύ

Δείχνουμε εικόνες και εξηγούμε τι είναι αυτό που βλέπουμε. Έτσι το μωρό μας, παρόλο που ακόμα δεν μιλάει, μαθαίνει να ταυτίζει λέξεις με αντικείμενα και έννοιες. Παράλληλα, δεν ξεχνάμε ότι η δύναμη του λεγόμενου «parent talk» κατά τα 2 πρώτα χρόνια ζωής ενός παιδιού είναι καθοριστική για τη γλωσσική εξέλιξή του. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθει το μωρό μας να μιλά είναι μέσω της ανθρώπινης διαδραστικότητας.

2-6 ετών (περνώντας ποιοτικό χρόνο με ένα νήπιο)

 

 • Παίζουμε παιχνίδια ρόλων

Το φανταστικό ή συμβολικό παιγνίδι είναι η πιο σημαντική μορφή παιγνιδιού κατά την προσχολική ηλικία. Κάθε παιχνίδι που ενθαρρύνει τη μίμηση και τη φαντασία βοηθάει το μικρό μας να ζήσει νέες εμπειρίες, φέρνοντας τον κόσμο των μεγάλων στα μέτρα του. Παράλληλα, βοηθάει στην ανάπτυξη της σκέψης και της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων του παιδιού και ενισχύει την ικανότητα επικοινωνίας.

 

 • Ζωγραφίζουμε, κάνουμε χειροτεχνίες & φτιάχνουμε κατασκευές

Δηλαδή δημιουργούμε, λερωνόμαστε, γελάμε… Αφήνουμε τα νήπιά μας ελεύθερα να εμπνευστούν και να εκφραστούν μέσα από τα έργα τους, αλλά παράλληλα τους δίνουμε πάντα νέα ερεθίσματα προτείνοντας ιδέες.

 

 • Μαγειρεύουμε (ή τουλάχιστον… προσπαθούμε!)

Η κουζίνα είναι αγαπημένο μέρος για κάθε νήπιο – υπάρχουν τόσα συρτάρια και ντουλάπια, ακόμα περισσότερα σκεύη και εργαλεία, και όλα αυτά στα μάτια του μικρού μας είναι ιδανικά παιχνίδια!

 

 • «Παραμυθιαζόμαστε»

Η ανάγνωση παραμυθιών, η εξιστόρηση φανταστικών ιστοριών και η ώρα που γεμίζει με αγκαλιές και φιλιά λίγο πριν τον βραδινό ύπνο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να περάσουμε λίγο ποιοτικό χρόνο με τα μικρά μας – ακόμα κι εκείνες τις ημέρες που πραγματικά δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε μαζί τους οτιδήποτε άλλο!

6-12 ετών (περνώντας ποιοτικό χρόνο με το πρωτάκι… ή και το εκτάκι μας)

 

 • Παίζουμε παιγνίδια που καλλιεργούν την κρίση

Ξεσκονίζουμε εκείνο το σκάκι που έχουμε ξεχασμένο σε ένα συρτάρι και εισάγουμε το μικρό μας στον κόσμο των παιχνιδιών που δεν απαιτούν μόνο φαντασία, αλλά και νέες, χρήσιμες δεξιότητες, όπως η ανάπτυξη στρατηγικών. Δεν ξεχνάμε επίσης ότι αυτή είναι η ηλικία που το παιδί μας μαθαίνει πια να αναγνωρίζει πλήρως και να δέχεται τους περιορισμούς του κάθε παιχνιδιού και να λειτουργεί σωστά μέσα σε αυτούς.

 

 • Τρώμε όλοι μαζί

Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις γύρω από ένα τραπέζι παραμένουν πάντα ένα δυνατό «χαρτί» που μπορούμε να αξιοποιούμε ώστε να περνάμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας. Φροντίζουμε η ώρα του βραδινού μας να είναι η ώρα που μοιραζόμαστε όχι μόνο τα νέα της μέρας μας, αλλά και σκέψεις, ιδέες, ανησυχίες, προβληματισμούς…

 

 • Καλλιτεχνούμε μαζί

Φέρνουμε συχνά το παιδί μας σε επαφή με κάθε μορφή τέχνης. Από θεατρικές παραστάσεις μέχρι ταινίες στον αγαπημένο μας κινηματογράφο, όλα αυτά που μέχρι τώρα απολαμβάναμε μόνο στη βόλτα μας με φίλους ή τον σύντροφό μας πλέον μπορούν να αποτελούν εύκολα αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας με τα πιτσιρίκια μας.

 

 • Εξερευνούμε την πόλη μας

Επισκέψεις σε μουσεία, ζωολογικούς κήπους, πάρκα, χώρους με παιδικές εκδηλώσεις ή φεστιβάλ… κάθε τέτοια βόλτα μας επιτρέπει να περάσουμε καλά, να διασκεδάσουμε με την ψυχή μας και να έρθουμε λίγο πιο κοντά.

Πηγή: nannuka.com

You may also like