Ποιες δουλειές του Σπιτιού που Μπορούν να Κάνουν και τα Παιδιά;

by Tseriou 115

Συνήθως έχουμε στο μυαλό μας πως οι δουλειές του σπιτιού είναι μόνο για μεγάλους και πως δεν είναι σωστό να βάζουμε τα μικρά παιδιά να βοηθούν σε αυτές. Αυτή η πεποίθηση είναι τελείως λάθος καθώς οι δουλειές του σπιτιού μαθαίνουν στα μικρά παιδιά να είναι υπεύθυνα και να ανεξαρτητοποιούνται από πιο μικρή ηλικία.

Φυσικά δεν είναι όλες οι δουλειές κατάλληλες για όλα τα παιδιά και θα πρέπει να έχετε πλήρη επίγνωση του τι ακριβώς δουλειά θα αναθέσετε στο παιδί σας ανάλογα πάντα με την ηλικία του.

Ξεκινήστε χαλαρά Δεν πρέπει να πιέζετε το παιδί σας να κάνει τις δουλειές που του αναθέτετε τέλεια. Καλύτερα να ξεκινήσει σιγά-σιγά και με τον καιρό να προσπαθείτε με τρόπο να το κάνετε να καταλάβει μόνο του τι θα μπορούσε να είχε κάνει καλύτερα και πώς θα μπορούσε να βελτιώσει μια δραστηριότητα.

 

Εμπιστευτείτε το παιδί σας από μικρό Όταν μιλάμε για εμπιστοσύνη δεν εννοούμε φυσικά να του δώσετε τη χλωρίνη στα έξι για να πλύνει τα ρούχα του. Τα παιδιά από πολύ μικρά αρχίζουν να καταλαβαίνουν πράγματα που εσείς μπορεί να μην συνειδητοποιείτε ότι τα γνωρίζουν. Για παράδειγμα, ένα παιδάκι από πολύ μικρό πρέπει να μάθει να βάζει τα άπλυτά του στο καλάθι και να καθαρίζει το τραπέζι μετά το φαγητό.

Δείξτε στα παιδιά σας πώς γίνονται οι δουλειές για να μπορούν σιγά σιγά να τις κάνουν μόνα τους.

Δείξτε στα παιδιά σας πώς γίνονται οι δουλειές για να μπορούν σιγά-σιγά να τις κάνουν μόνα τους.

Μην αποθαρρύνετε τα παιδιά σας Όταν το παιδί σας κάνει κάποια δουλειά και δεν την κάνει σωστά δεν πρέπει να του βάλετε τις φωνές και να το κάνετε να νιώσει άσχημα. Προσπαθήστε μέσα από το παιχνίδι να του δώσετε να καταλάβει τι κάνει λάθος χωρίς να το αγχώνετε.

Φτιάξτε έναν πίνακα Δημιουργήστε έναν πίνακα με τις δουλειές που θα αναλάβει κάθε μέλος της οικογένειας. Αφήστε το παιδάκι σας να διαλέξει μόνο του τις δουλειές που του αρέσουν καλύτερα. Φτιάξτε τρεις στήλες. Στην πρώτη γράψτε τις δουλειές που θα κάνει το κάθε μέλος της οικογένειας, στη δεύτερη γράψτε την ημέρα μέχρι την οποία μπορούν να γίνουν οι δουλειές και στην τρίτη στήλη βάλτε ένα τικ όταν η δουλειά πραγματοποιηθεί.

 

Να είστε ακριβείς Σε ένα παιδί η φράση «Φτιάξε το δωμάτιό σου» είναι περίπλοκη και αν είναι πολύ μικρό μπορεί να μην ξέρει τι ακριβώς να κάνει. Πείτε του συγκεκριμένα: «Βάλε τα ρούχα στα άπλυτα, μάζεψε τα βιβλία στη βιβλιοθήκη και πήγαινε τα ποτήρια στην κουζίνα».

Βρείτε ποιες δουλειές είναι κατάλληλες για τα παιδιά σας ανάλογα με τις ηλικίες τους.

Βρείτε ποιες δουλειές είναι κατάλληλες για τα παιδιά σας ανάλογα με τις ηλικίες τους.

Τα παιδιά πρέπει να τα αντιμετωπίζετε με υπομονή όσον αφορά τις δουλειές του σπιτιού. Ξεκινήστε δείχνοντάς τους βήμα προς βήμα πώς να κάνουν μια δουλειά και αφού σιγουρευτείτε ότι την έμαθαν αφήστε τα να την κάνουν μόνα τους.

Δουλειές για παιδιά με ηλικίες 2-3 Για τα παιδιά που είναι 2 ή 3 χρονών οι κατάλληλες δουλειές είναι: μάζεμα των παιχνιδιών, τάισμα του κατοικίδιου, τοποθέτηση ρούχων στα άπλυτα, ξεσκόνισμα, μάζεμα βιβλίων και περιοδικών.

 

Δουλειές για παιδιά με ηλικίες 4-5 Για τα παιδιά που είναι 4 ή 5 χρονών οι κατάλληλες δουλειές είναι: φτιάξιμο του κρεβατιού, καθάρισμα του τραπεζιού, χρήση της μικρής σκούπας, πότισμα των λουλουδιών, άδειασμα τoυ πλυντηρίου πιάτων, πλύσιμο πλαστικών πιάτων.

Δουλειές για παιδιά με ηλικίες 6-7 Αν τα παιδάκια σας είναι 6-7 χρονών τότε οι δουλειές που μπορούν να κάνουν είναι: απλό πλύσιμο ρούχων χωρίς λεκέδες, σκούπισμα, φτιάξιμο τραπεζιού, τακτοποίηση δωματίου.

Αν το παιδάκι σας κάνει κάποια ζημιά προσπαθώντας να κάνει σωστά μια δουλειά, μην το μαλώσετε. Προσπαθήστε με υπομονή να του δείξετε τον σωστό τρόπο.

Αν το παιδάκι σας κάνει κάποια ζημιά προσπαθώντας να κάνει σωστά μια δουλειά, μην το μαλώσετε. Προσπαθήστε με υπομονή να του δείξετε τον σωστό τρόπο.

Δουλειές για παιδιά με ηλικίες 8-9 Για παιδιά ηλικίας 8-9 χρονών οι κατάλληλες δουλειές είναι: φόρτωμα πλυντηρίου πιάτων, τακτοποίηση τροφίμων από σούπερ μάρκετ, σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, βοήθεια στο μαγείρεμα, φτιάξιμο σνακ, πλύσιμο ρούχων, ράψιμο κουμπιών, φτιάξιμο πρωινού, βόλτα κατοικίδιου.

Δουλειές για παιδιά με ηλικίες 10 και πάνω Αν το παιδάκι σας είναι άνω των 10 τότε αυτές είναι οι δουλειές που μπορεί να κάνει: καθάρισμα δωματίου, πλύσιμο παράθυρων, πλύσιμο μπάνιου και αυτοκινήτου, μαγείρεμα με επίβλεψη, φύλαξη μικρότερων αδερφών, καθάρισμα κουζίνας, αλλαγή σεντονιών.

Πηγή: spirossoulis.com

You may also like