Ξύλινα Vs Πλαστικά παιχνίδια: 5 λόγοι που τα ξύλινα παιχνίδια υπερτερούν

by Tseriou 115

Λίγο η καραντίνα, λίγο ο καιρός που αλλάζει και λίγο το Πάσχα που έρχετε,  έχουμε μπει όλοι σε mood ανανέωσης και ψάχνουμε τα ιδανικά δώρα για το Πάσχα ή για ανανέωση των παιδικών παιχνιδιών! Τα παιχνίδια είναι, φυσικά, μία από τις πρώτες επιλογές, αφού η χαρά και η ευχαρίστηση που θα προσφέρουν είναι δεδομένη!

Αν ψάχνετε και εσείς παιχνίδια για κορίτσια ή παιχνίδια για αγόρια, μπορείτε να στραφείτε σε ένα «κλασικό» υλικό: στο ξύλο.

Από ξύλο φτιάχνονται τα καλύτερα εκπαιδευτικά παιχνίδια

Είτε είναι παιχνίδια για 2 (λ.χ. επιτραπέζια), είτε όχι, τα ξύλινα παιχνίδια είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος για να ανακαλύψει το παιδί σας τον κόσμο, αλλά και τη σχέση τους με τους άλλους ανθρώπους. Η οργανική αίσθηση του ξύλου βοηθάει στην ανάπτυξη των αισθήσεων όπως η αφή και η όσφρηση με πιο ομαλό τρόπο από ό,τι το πλαστικό ή το μέταλλο. Το στιβαρό μέγεθος που έχουν συνήθως αυτού του είδους τα παιχνίδια διευκολύνει την ανάπτυξη νευρολογικών συνδέσεων στον εγκέφαλο, καθώς και της αναγνώρισης αντικειμένων. Επιπλέον, αυτού του είδους τα παιδικά παιχνίδια θα αναπτύξουν της κινητικές δεξιότητες των μικρών σας, αφού συχνά απαιτούν συγχρονισμένες κινήσεις και ισορροπία προκειμένου να χτιστεί κάτι (π.χ. ένας πύργος από ξύλινα τουβλάκια Jenga).

 

Τα ξύλινα παιχνίδια είναι αγχολυτικά

Μετά από μία έντονη μέρα στον «έξω κόσμο», το παιδικό δωμάτιο μπορεί να γίνει το τέλειο καταφύγιο χαλάρωσης για το παιδί σας. Τα ξύλινα παιχνίδια θα σας βοηθήσουν να κάνετε τον προσωπικό του χώρο ακόμα πιο χαλαρωτικό. Σύμφωνα με έρευνες, ένα ξύλινο παιχνίδι έχει καταπραϋντική επίδραση στην παιδική ψυχολογία. Αυτό συμβαίνει πρώτον επειδή το ξύλο ηρεμεί τις αισθήσεις του συγκριτικά με το πιο «ψεύτικο» πλαστικό ή το πιο ψυχρό μέταλλο. Δεύτερον, τα ξύλινα παιχνίδια έχουν συνήθως πιο αφηρημένο, μινιμαλιστικό και στρογγυλεμένο σχήμα. Σαν αποτέλεσμα, η όψη τους περιορίζει τα έντονα συναισθήματα και ιδίως τα αρνητικά, όπως το φόβο.

 

Φανταστικά παιχνίδια (στην κυριολεξία!)

Όλοι λένε ότι η φαντασία ενός παιδιού οργιάζει. Αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό, όμως ακόμα και αυτή είναι μία ικανότητα που θέλει καλλιέργεια. Τα παιχνίδια από ξύλο μπορούν να βοηθήσουν και εδώ. Το αφηρημένο σχήμα που αναφέραμε παραπάνω επιτρέπει στο παιδί να τα χρησιμοποιήσει όπως αυτό θέλει. Για παράδειγμα, ένας ξύλινος κύβος μπορεί άνετα να γίνει από κτίριο μέχρι έπιπλο, επιτρέποντας στο παιδάκι να κατασκευάσει τον δικό του φανταστικό κόσμο μόνο με μερικά αντικείμενα και την αχαλίνωτη φαντασία του.

 

Παιχνίδια με ανθεκτικότητα και ασφάλεια

Ίσως το σημαντικότερο προτέρημα που συναντά κανείς στα ξύλινα παιχνίδια είναι η ασφάλεια και η ανθεκτικότητά τους. Το ξύλο είναι απαλλαγμένο από τυχόν επιβλαβείς ουσίες όπως BPA, PVC, φθαλάτες κτλ. Βάφεται συνήθως με μη τοξικά χρώματα και είναι από τη φύση του αντιβακτηριδιακό.

Εκτός αυτού, τα συγκεκριμένα παιχνίδια είναι πιο… μονοκόμματα και χωρίς πολλά κομματάκια. Έτσι, είναι περισσότερο ανθεκτικά, ενώ το παιδί δεν κινδυνεύει να χτυπήσει ή να καταπιεί κάποιο εξάρτημά τους κατά λάθος. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο λιγότερο άγχος σημαίνει αυτό για εσάς!

 

Η οικολογία έρχεται στα παιδικά δωμάτια

Όλοι μιλάμε πλέον για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και για το ρόλο που καλούνται να παίξουν οι μελλοντικές γενιές σε αυτήν. Εσείς μπορείτε να κάνετε την αρχή χαρίζοντας στο παιδί σας τα πιο οικολογικά παιχνίδια που υπάρχουν. Τα παιχνίδια με ξύλο είναι φτιαγμένο από ένα υλικό βιωδιασπώμενο και ανακυκλώσιμο. Ακόμα και αν καταλήξουν στη χωματερή, προκαλούν πολύ μικρότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον σε σχέση με το πλαστικό.

 

Εσείς τι επιλέγετε για τα παιδάκια σας;

You may also like