5η εβδομάδα

by Tseriou 115

Καλωσήρθατε στο κλαμπ των εγκύων. Οι περισσότερες γυναίκες μαθαίνουν σε αυτή την εβδομάδα ότι κυοφορούν. Αυτή την εβδομάδα το κυκλοφορικό σύστημα και η καρδιά του εμβρύου (που δεν είναι μεγαλύτερη από έναν σπόρο παπαρούνας) αρχίζουν να λειτουργούν. Τώρα, αρχίζει να σχηματίζεται το κεντρικό νευρικό του σύστημα (ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός), οι μύες και τα οστά του. Το έμβρυο μοιάζει περισσότερο με έναν γυρίνο από ότι με ένα μωρό. Ο νευρικός σωλήνας που συνδέει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, είναι ακόμη ανοιχτός, και θα κλείσει την 6η εβδομάδα. Το έμβρυο έχει το μέγεθος ενός σπόρου από σουσάμι.

Μέγεθος εμβρύου: 1.25 χιλιοστό

  • Πόνος στο στήθος: Η πρωινή αδιαθεσία είναι το νο.1 του πρώτο τριμήνου, αλλά ο πόνος στο στήθος είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της 5η εβδομάδας.
  • Πρωινή αδιαθεσία: Η ναυτία στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, όχι μόνο το πρωί. Εάν είστε έγκυος σε δίδυμα, έχετε περισσότερες πιθανότητες να έχετε σοβαρή πρωινή αδιαθεσία. Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων βοηθάει, καθώς επίσης και η βιταμίνη Β6, κάψουλες τζιντζερ, ειδικές παστίλιες ή γλειφιτζούρια που μειώνουν την ναυτία.
  • Κούραση: Η κούραση στο πρώτο τρίμηνο μεταφράζεται και ως υπνηλία. Ξεκουραστείτε και κοιμηθείτε όσες περισσότερες ώρες μπορείτε.
  • Συχνοουρία: Τα νεφρά σας έχουν αρχίσει να επεκτείνονται και το αίσθημα συχνοουρίας είναι πιο έντονο σε αυτή την εβδομάδα.
  • Κράμπες: Η μήτρα σας μεγαλώνει και τεντώνει τους συνδέσμους της, πράγμα που μπορεί να σας προκαλέσει κράμπες. Εάν είναι αρκετά επώδυνες επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.
  • Κηλίδες αίματος: Μπορεί να φαίνεται τρομακτικό, αλλά λίγο αίμα στο εσώρουχο σας θα μπορούσε να είναι σημάδι εμφύτευσης εάν είχατε καθυστερημένη σύλληψη. Επίσης μετά το σεξ είναι πιθανών να παρατηρήσετε τέτοιες κηλίδες, καθώς ο τράχηλος σας είναι πιο ευαίσθητος τώρα. Εάν το αίμα είναι περισσότερο ή κάτι σας ανησυχεί επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο σας.

Η κοιλιά σας εξακολουθεί να μοιάζει φουσκωμένη και μπορεί να αισθάνεστε άρρωστη από τις ναυτίες και την απότομη αύξηση των ορμονών της εγκυμοσύνης στο σώμα σας.

Ίσως αρχίζετε να αναρωτιέστε για την αύξηση του σωματικού σας βάρους. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πάρα πολύ για αυτό. Ο γιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας εξατομικευμένες συστάσεις για αύξηση βάρους, καθώς διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του σώματος κάθε γυναίκας.

 

Στον υπέρηχο της 5ης εβδομάδας θα επιβεβαιώσετε την εγκυμοσύνη σας. Εάν δεν έχετε ιατρικό ιστορικό, πιθανότατα να μην κάνετε καθόλου υπέρηχο, αφού ο γιατρός σας μπορεί να σας κλείσει την πρώτη προγεννητική επίσκεψη περίπου την 8 ή 9 εβδομάδα.

 

  • Υιοθετήστε μια υγιεινή διατροφή
  • Ξεκινήστε να γράφετε ημερολόγιο εγκυμοσύνης
  • Ξεκινήστε να αποταμιεύετε χρήματα (θα τα χρειαστείτε)