4η Εβδομάδα

by Tseriou 115

Είστε επιτέλους και επίσημα έγκυος! Αυτή την εβδομάδα γίνεται η εμφύτευση μιας μπάλας από κύτταρα στη μήτρα σας η οποία μετά την τοποθέτηση διαιρείτε σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα εξελίσσεται στο έμβρυο, δηλαδή το μωρό σας, και η δεύτερη στον πλακούντα, το όργανο που μέσω του ομφάλιο λώρου θα μεταφέρει στο μωρό οξυγόνο και τροφή.

Το έμβρυο αποτελείτε τώρα από τρεις στιβάδες που αναπτύσσονται ως εξής: Η εσωτερική στιβάδα θα εξελιχθεί στους πνεύμονες, το συκώτι και το πεπτικό σύστημα, η μεσαία θα δημιουργήσει τα οστά, τους μύες, την καρδιά, τα γεννητικά όργανα και τους νεφρούς, ενώ η εξωτερική στιβάδα θα σχηματίσει το δέρμα, τα μαλλιά, τα μάτια και το νευρικό σύστημα. Ο αμνιακός σάκος σε αυτό το στάδιο αρχίζει να αναπτύσσεται και το έμβρυο σας έχει το μέγεθος ενός σπόρου μιας παπαρούνας.

Μέγεθος εμβρύου: 0,36 – 1 χιλιοστό

 • Φούσκωμα: Η προγεστερόνη η οποία παράγεται καθ’ όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης ευθύνεται που στην 4η εβδομάδα δεν μπαίνετέ στο αγαπημένο σας τζιν.
 • Ήπιες κράμπες: Οι κράμπες δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσουν αφού είναι σημάδι ότι το μωρό έχει εμφυτευτεί σωστά στην μήτρα σας. Ωστόσο αν νιώσετε οποιανδήποτε αλλιώτικος ή δυνατός πόνος, επικοινωνήστε άμεσα με τον γυναικολόγο σας.
 • Κηλίδες: Ελαφριά αιμορραγία μπορεί επίσης να εμφανιστεί αυτή την εβδομάδα ως αποτέλεσμα της εμφύτευσης. Εάν έχετε πολύ αίμα, όπως η περίοδος, διαρκεί περισσότερο από δύο ημέρες ή ανησυχείτε με οποιονδήποτε τρόπο, επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας.
 • Αλλαγή διάθεσης: Δεν είναι η φαντασία σας. Η διάθεση σας είναι ασταθής κυρίως λόγω των κυμαινόμενων ορμονών σας. Οι αλλαγές διάθεσης στην εγκυμοσύνη είναι πιο εμφανής κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες. Μετά το πρώτο τρίμηνο, οι ορμόνες θα σταθεροποιηθούν κάνοντας σας λιγότερο ευαίσθητες.
 • Πρωινή αδιαθεσία: Οι ειδικοί λένε ότι περίπου 50-90% των εγκύων βιώνουν κάποια μορφή πρωινής αδιαθεσίας (ναυτία ή εμετός). Η πρωινή αδιαθεσία είναι συνήθως χειρότερη μέχρι την 9η εβδομάδα και στη συνέχεια βελτιώνεται αργά, μέχρι εν τέλει να εξαφανιστεί εντελώς στο 2ο τρίμηνο.
 • Κούραση: Είναι αναμενόμενο να αισθάνεστε εξαντλημένη αφού το σώμα σας εργάζεται ακατάπαυστα για να φιλοξενήσει μια καινούρια ζωή!
 • Πόνος στο στήθος: Το στήθος σας είναι φουσκωμένο και ευαίσθητο εξαιτίας των ορμονών. Επίσης ξεκινάει και αυτό να προετοιμάζεται για τον θηλασμό.

Το έμβρυο βρίσκεται ήδη σε ανάπτυξη, οπότε αρχίστε να παίρνετε προγεννητική βιταμίνη εάν δεν το έχετε ήδη κάνει. Το φολικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην πρόληψη γενετικών ανωμαλιών για αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην ξεχνάτε να το παίρνετε καθημερινά.

Προτιμήστε πιο ελαστικά ρούχα καθώς το φούσκωμα δεν θα υποχωρήσει για τους επόμενους 9 μήνες.

Ο νευρικός σωλήνας του μωρού, το δομικό στοιχείο της σπονδυλικής στήλης και του εγκεφάλου έχει ήδη διαμορφωθεί. Ο αμνιακός σάκος και το αμνιακό υγρό μετατρέπονται σε μια προστατευτική σφαίρα του εμβρύου. Όλα αυτά σε ένα υπερηχογράφημα αυτή την εβδομάδα μοιάζουν με μια κουκκίδα, που ονομάζεται σάκος κύησης.

Βέβαια το πιο πιθανόν είναι να μην κάνετε ούτε αυτή την εβδομάδα υπέρηχο, καθώς ο γυναικολόγος μάλλον θα θέλει να σας δει γύρω στην 6η εβδομάδα κύησης όπου θα ακούσετε και εμβρυικό παλμό, η αλλιώς την καρδούλα του μωρού σας. Μέχρι τότε να τρώτε καλά, να πίνετε πολύ νερό, να αποφεύγετε τις ανθυγιεινές συνήθεις όπως το ποτό και το κάπνισμα και προσπαθήστε να χαλαρώσετε.

 • Βρείτε γυναικολόγο που να εμπιστεύεστε
 • Σταματήστε το αλκοόλ και το κάπνισμα
 • Ξεκινήστε να παίρνετε προγεννητική βιταμίνη
 • Πείτε στον σύντροφό σας ότι είστε έγκυος