7η Εβδομάδα

by Tseriou 115

Το έμβρυο σας μεγαλώνει πολύ γρήγορα. Αυτή την εβδομάδα είναι δέκα χιλιάδες φορές μεγαλύτερο από την σύλληψη. Η καρδιά και ο εγκέφαλός του γίνονται πιο περίπλοκα, ενώ το στόμα, τα μάτια και τα αυτιά είναι πια διακριτά όπως και η άκρη της μύτης. Οι νεφρί του επίσης ετοιμάζονται για το σημαντικό τους έργο. Το μωρό σας έχει περίπου το μέγεθος ενός μύρτιλου.

Πρακτικά είστε έγκυος ενός μηνών και τριών εβδομάδων. 

Μέγεθος εμβρύου: 6-9 χιλιοστά. 

 

  • Ναυτία: Η πρωινή αδιαθεσία γίνεται πιο έντονη την 7η εβδομάδα. Εάν ταλαιπωρείστε από ναυτία μιλήστε με τον γιατρό σας για να βρείτε τρόπους αντιμετώπισης της. Το τζίντζερ, η βιταμίνη Β-6 και αντιεμετικά σκευάσματα ίσως σας βοηθήσουν. Όταν οι ορμόνες σας έρθουν σε φυσιολογικά επίπεδα στο δεύτερο τρίμηνο, η ναυτία θα μειωθεί ή ακόμα και θα εξαφανιστεί εντελώς. Οι γυναίκες με πολύδημη κύηση έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν πρωινή ναυτία και εμετό.  
  • Πόθος για φαγητό ή/και αποστροφή: Ίσως νιώθετε την επιθυμία να τρώτε συγκεκριμένα ή ακόμα και περίεργα πράγματα ή την αποστροφή για κάποια άλλα. Προσπαθήστε να φέρετε όλο αυτό σε ισορροπία με μια υγιεινή διατροφή αναλόγως με το τι επιθυμείτε να τρώτε και τι όχι. 
  • Συχνοουρία: Καθώς η μήτρα σας έχει ήδη διπλασιαστεί σε μέγεθος και έχετε αυξημένη ροή αίματος στη λεκάνη σας, είναι φυσικό να έχετε συχνοουρία. 
  • Ακμή: Οι ορμονικές αλλαγές στο σώμα σας είναι πιθανόν να σας προκαλέσουν ακμή ή ασυνήθιστες για εσάς αλλαγές στο δέρμα σας. Πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε προϊόντα καταπολέμησης της ακμής, συμβουλευτεί το τον γιατρό σας για συμβατά με την εγκυμοσύνη σκευάσματα. 
  • Υπερβολικό σάλιο: Να κάτι που ίσως δεν έχετε ακούσει ξανά, όμως μπορεί να το αντιμετωπίσετε σε αυτή την εβδομάδα. Το υπερβολικό σάλιο προκαλείται επίσης από τις ορμόνες και μπορεί να σχετίζεται με την ναυτία. 
  • Αλλαγές διάθεσης: Οι ορμόνες κατά κόρον είναι ο νο.1 υπαίτιος για αυτό το σύμπτωμα. Ταυτόχρονα καθώς συνηθίζετε στην ιδέα της εγκυμοσύνης, μπορεί να γίνεται πολύ συναισθηματικές. 
  • Κράμπες/κηλίδες αίματος: Οι κράμπες στην αρχή της εγκυμοσύνης είναι φυσιολογικές. Μέσα σε όλα όσα συμβαίνουν στη μήτρα σας, και παρόλο που θα περάσουν αρκετές εβδομάδες πριν να νιώσετε την πρώτη κίνηση του μωρού σας, σίγουρα μπορείτε να αισθανθείτε κράμπες και τραβήγματα. Επίσης, ο τράχηλος σας μπορεί να είναι πιο ευαίσθητος οπότε ο εντοπισμός κηλίδων μετά το σεξ είναι πιθανών να συμβεί. Τα δύο αυτά συμπτώματα μπορεί να σας φαίνονται ανησυχητικά, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αποτελούν ένδειξη αποβολής. Εάν νιώσετε να έχετε πόνο δυνατότερο από τις τυπικές κράμπες περιόδου ή αιμορραγία σαν περίοδο ή πιο βαριά, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας. 

 

 

Μην βιάζεστε να μεγαλώσει η κοιλίτσα σας. Έχετε ακόμη μερικές εβδομάδες μέχρι να αρχίσετε να φαίνεστε έγκυος. Κάθε μέλλουσα μαμά είναι διαφορετική, στην συντριπτική πλειοψηφία τους όμως «αρχίζουν» να δείχνουν έγκυος περίπου στη μέση του δεύτερου τριμήνου. Στις μαμάδες με δίδυμα ή στις δευτερότοκες φαίνεται πιο νωρίς, αλλά σε αυτή την εβδομάδα για όλες το μέγεθος της κοιλιάς μοιάζει σαν ένα φούσκωμα. 

Το έμβρυο 7 εβδομάδων δημιουργεί περίπου 100 νέα εγκεφαλικά κύτταρα το λεπτό. Και όχι μόνο ο εγκέφαλος του μωρού γίνεται πιο περίπλοκος αλλά και η καρδιά του. Το μωρό αναπτύσσει τους νεφρούς του και σε αυτή την εβδομάδα σχηματίζονται επίσης οι αρθρώσεις των βραχιόνων και των ποδιών. 

Εάν κάνετε υπέρηχο αυτή την εβδομάδα θα επιβεβαιώσετε ότι το μωρό σας είναι καλά και θα λάβετε μια πιο τεκμηριωμένη ΠΗΤ (πιθανή ημερομηνία τοκετού) από τον γιατρό σας. 

 

  • Διαβάστε για τις προγεννητικές εξετάσεις που θα κάνετε τις επόμενες εβδομάδες
  • Βεβαιωθείτε ότι τα καλλυντικά που χρησιμοποιείται είναι ασφαλή κατά την εγκυμοσύνη
  • Ελέγξτε πια φάρμακα είναι ασφαλή για λήψη